Özgür Sanat Meclisi'nden 'Kanun Hükmü' sansürüne tepki: Korku iklimini reddediyoruz

Özgür Sanat Meclisi'nden 'Kanun Hükmü' sansürüne tepki: Korku iklimini reddediyoruz
Altın Portakal Film Festivali yönetiminin, OHAL KHK'leriyle görevlerinden ihraç edilen kamu çalışanlarının mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü'nü festival seçkisinden çıkarmasına tepkiler devam ediyor. Karara karşı Özgür Sanat Meclisi de açıklama yaptı.

Artı Gerçek - Nejla Demirci imzalı 'Kanun Hükmü' belgeselinin, 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin seçkisinden çıkarılmasının yankıları sürüyor.

Altın Portakal jürisinin karara karşı ortak bir metin yayınlayarak, festival yönetimi belgeseli yeniden seçkiye alana kadar görevlerinden istifa ettiklerini duyurmasının ardından, aralarında Sine-Sen, Oyuncular Sendikası, Belgesel Sinemacılar Birliği, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ve Senaristler Birliği'nin (Senarist-Bir) bulunduğu sendikalar ve meslek birlikleri de karara karşı tepki gösterdi.

Sendikalar ve meslek birliklerinin ardından, farklı disiplinlerden sanatçıların bir araya gelerek kurduğu Özgür Sanat Meclisi de 'Kanun Hükmü' belgeselinin seçkiden çıkarılmasına ilişkin tepkilerini yazılı bir metinle duyurdu.

"Üzerimize salınan korku iklimini reddediyoruz" diyen Özgür Sanat Meclisi (ÖSM) üyelerinin açıklaması şöyle:

"Altın Portakal Film Festivali, Nejla Demirci'nin “Kanun Hükmü” belgesel filmine engel koydu. Ön jüri tarafından seçilmiş bir eser, akla sığmayacak gerekçeyle, yine ve yeniden sansürlendi. Bunun ifade ve yaratıcılığa bir tehdit olduğu kavranmalı ve sanatın bütün disiplinleri üzerinde yasaklamanın olağanlaştırılma çabası olarak anlaşılmalıdır. Üzerimize salınmaya çalışılan korku iklimini reddediyoruz. Duruma tepki gösteren jürinin ve kabule boyun eğmeyenlerin ‘Kanun Hükmündeki’ tavrının yanındayız. Sanatın özgür varoluşunu örtmeye çalışan karanlığa karşı, sesimize sesinizi katın."

NE OLMUŞTU?

Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, bu yıl Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen 'Kanun Hükmü' filminde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiğini saptadıklarını öne sürerek "yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra Film, Antalya’da gösterilecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Festival seçkisinden çıkarılan 'Kanun Hükmü' belgeselinin yönetmeni Nejla Demirci ise söz konusu kişi hakkında herhangi bir yargı sürecinin bulunmadığını ifade ederek durumu tepki göstermiş ve kararı sansür olarak nitelendirmişti.

Demirci festival yönetiminin kararına gerekçe olarak gösterdiği "yargı sürecine" ilişkin şu açıklamayı yapmıştı :

"İlk başta festival yönetiminin şaka yaptığını düşündüm. Filmimizi Amsterdam'da, Almanya'da gösterdik. İddia ettikleri durum yok, doktor Yasemin Demirci işine iade edildi. Bununla ilgili AYM'nin resmi sayfasında yayınlanmış karar var. Bunun üzerine filmimizi festivale gönderdik fakat seçkiden çıkardılar"

Demirci ile dayanışma gösteren jüri üyeleri ise, toplu şekilde görevlerinden istifa ederek festival yönetimi kararından geri adım atana kadar görevlerine geri dönmeyeceklerini açıklamışlardı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar