Queer sanat sergisi açılıyor: 'Arada ve arasında'
Artı Gerçek - Ankara Queer Sanat Programının önerisiyle yeni bir sergi başlıyor. Aylime Aslı Demir küratörlüğünde, 'Arada ve arasında' başlığıyla gerçekleşecek sergi, "var olanın mevcut ve namevcut potansiyellerini ve queer sanatın dünyaya yeni potansiyeller ekleme arzusunu' odağına alıyor.
24 Mart – 30 Nisan 2023 tarihleri arasında SANATORIUM'da gerçekleşecek serginin sanatçıları arasında Arda Asena, Yağız Gülseven, Erin Johnson, Dilan Onay ve Alex Turgeon gibi isimler yer alıyor.
KAOS GL'de yer alan habere göre, “Arada ve Arasında” başlığıyla düzenlenen sergi, SANATORIUM’un Türkiye’deki bağımsız sanat oluşumlarını desteklemek amacıyla başlattığı Spring Call’un açılış sergisi olarak gerçekleşecek.
Serginin tanıtım metni şöyle:
“Non plus ultra” [1] Herkül Sütunları üzerine işlendiğinde daha ötesi'ne dair düşü alıkoyarken, pusuda bekleyen fasık-ı mahrum arzunun cüretini de dünyaya ekliyordu; plus ultra. Henüz keşfedilmemiş dünyaların ve bilinmezin karnavalesk tahayyülünü, belki de düşlenenden çok daha fazlasını ve daha tahripkâr olanı keşfedilmiş dünyaların ortasına bırakıyordu. Ya var olanlar da olduklarından daha fazlaysa? Normun, yasanın ya da meşruiyetin zaman ve uzamda belirlediği ikilikler, ‘Varlığın Hakikatinden” değil de egemenin ihtiyaçlarından ortaya çıkıyorsa? Hic Rhodus hic salta! [2]
Teoride ve eylemde tüm kudretiyle, sabit ve tamamlanmış bir ontolojinin karşısına, dinamik ve potansiyele vurgu yapan bir ontolojiyle çıktığında queer, arada ve arasında olana vurgu yaparak belirsizliği gaddar bir adaletin elinden daha önce kurtardı. İçinde bulunduğumuz zaman ve coğrafyada da güvensizlikten köklenerek ‘suçlu’lukla sıfatlanıp çağrılan ‘belirsizlik’ mahkemesinin yine ve yeniden huzurundayız.
Daha ötesi yok ya da ötesinde bir şey yok; İspanyol denizcilerine Cebelitarık Boğazı’nda çekilen bir sınırı belirten ifade plus ultra olarak tersine çevrildiğinde risk alabilmenin, sınırları aşmanın ve belirsizliğe cüret edebilmenin mecazi anlamını yüklenir.
İşte Rodos, burada atla; Türkçe’de işte hendek işte deve olarak karşılanabilecek Latince deyim, tüm söylemlerin ve anlatıların sınırına dayanıldığında gerçek sorunla yüzleşmeyi, karşılaşmayı ifade etmek için kullanılır. (KÜLTÜR SANAT)
İranlı ressam Bahar Faris'in solo sergisi İstanbul'da: Gîsû-dâr
Sanatçı Ahmet Güneştekin'in 'Gâvur Mahallesi' sergisi uzatıldı