Ressam Celal Binzet: Sanat çıkar gözetmez

Ressam Celal Binzet: Sanat çıkar gözetmez
Ressam Celal Binzet, Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. “Toplumların ana yapısı, insanların durumlarıyla sıkı sıkıya bağlı” diyen Binzet, bu durumun sanata da yansıdığını söyledi.

Artı Gerçek - Ressam Celal Binzet, Ankara Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde (CKM) düzenlenen bir söyleşide sanatseverlerle bir araya geldi. “Toplum ve Sanat İlişkisi” başlıklı söyleşide sanat ve toplum kavramlarına değinen ve “iki kavramın da tüketilen kavramlar olduğuna” işaret eden Binzet, “Sanat, toplumun içinde var olan bir kavram” dedi.

1024px-erken-saatler-40x-50-cm-tuyb-2014-1.jpg

“Toplumların ana yapısı, insanların durumlarıyla sıkı sıkıya bağlı” diyen Binzet, bu durumun sanata da yansıdığını vurguladı. Binzet, “Sanat, hiçbir çıkar gözetmeden doğanın yorumlanmasıdır. Sanatçı, kendi yorumunu ortaya çıkarır. Sanatçı, üretim sırasında çıkar kaygısı gütmez. Ortaya çıkan sanat eserinde, kendine göre doğruyu ortaya koymuştur. Herkesin buna katılması söz konusu değildir. Sanat yapıtı, belli kitleyle birleştirici misyon üstlenir. Aynı frekanstaki insanları, birbirlerini tanımasa bile bir araya getirir” ifadelerini kullandı.

1280px-beyaz-evler-25x35-cm-tuyb-2020.jpg

Daha sonra bazı resimler üzerinden dönem yorumlaması yapan ve sanat eserinin temasını anlatan Binzet, “yönetim, adalet, üretim” konusunun işlendiği bir resme işaret ederek “Sorunların hiç eskimediğini, farklı toplumlar olsa da benzer yanları olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

CELAL BİNZET KİMDİR?

Tam adı Abidin Celal Binzet olan 1949 Adıyaman doğumlu Binzet, ressam ve sanat yazarıdır. 1960 yılında, ilkörenimini Adıyaman Cumhuriyet İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, ortaokul ve lisede şimdiki adıyla görsel sanatlar lisesi olan okulda, resim iş öğretmeni Emrullah Bulurman'ın altı yıl boyunca öğrencisi oldu. 1966 yılında Orta okul ile aynı çatı altında bulunan o zamanki adıyla Adıyaman Lisesi'nden mezun olmuştur.

m-ressam-celal-binzet-resim-sergisi-acacak.png

Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü 1971 yılında tamamladı. Hocası Turan Erol'un da sanatsal görüşlerinden yararlanan Binzet bir süre farklı okullarda şimdiki adı Görsel sanatlar olan resim öğretmenliği görevinde bulundu. Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nü “Kent ve Plastik Sanatlar” konulu mastır teziyle bitirdi. 1988'de Gazi Üniversitesi’nde lisans tamamladı.

celalbinzet.jpg

Film-Radyo ve Televizyon ile Eğitim Merkezi’nde grafiker olarak görev yaptığı süre içinde televizyonun eğitim kuşağı ile ilgili çalışmalar dışında film şeridi grafik tasarımlar ve karikatür gibi değişik işler gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde bir karikatürüyle Birincilik, bir diğeriyle de Karikatürcüler Derneği Özel Ödülünü aldı. 1996 -1998 döneminde Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği (BRHD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 7 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

celal-binzet-sergisi-acildi-001.jpg

Gazi Üniversitesinde 1998-2002 yılları arasında öğretim görevliliği de yapan sanatçının başta Devlet Resim ve Heykel Sergisi olmak üzere katıldığı çok sayıda grup ve karma sergisi bulunuyor. Bugüne değin toplam 29 kişisel sergisi oldu. Katıldığı yıldan başlayarak derneğin her yıl düzenlediği sergilerde yer aldı. 2009 yılında Çorum Kent Müzesi kurulması çalışmalarına katılarak kent izlenimleriyle oluşturduğu resimlerini sergileme sonunda müzeye armağan etti. 2010 yılında Eskişehir Anadolu ile Giresun Üniversiteleri ile Gaziantep, Bartın, Karadeniz Ereğli, Konya ve Ordu çalıştaylarına katıldı. Alanıyla ilgili yer aldığı panel, açık oturum ve söyleşilerde sanatın güncel sorunlarına ilişkin görüşlerini ele aldı. Radyo ve televizyon programları yaptı.

Resimlerinde ana tema doğadan seçilir görünümler geniş boşluklar ve duru bir renk anlayışıyla işlenir. Figüratif bir anlayışla kurgulanan resimlerinde çevre izlenimlerinden yola çıkarak ele alınır bir dünyanın yansımaları görülebilir. Yalın renk planlarının egemenliğindeki düzenlemeleri, ayıklanmış doğa elemanlarıyla birlikte kendini duyurur. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar