Sanatçılardan İBB'ye tepki: 'Kapsayıcı olmayan politikalardan vazgeçilsin'

Sanatçılardan İBB'ye tepki: 'Kapsayıcı olmayan politikalardan vazgeçilsin'
Kültür sanat emekçileri, Saraçhane’de bir araya gelerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetlerinin kapsayıcı olmadığına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada “İBB’nin adalet duygusundan yoksun pratiğinden vazgeçmesini istiyoruz” denildi.

Umut TAŞTAN


İSTANBUL - Sanatçılar İBB’nin politikalarına karşı belediyenin Saraçhane’deki binası önünde bir araya geldi. Kültür-sanat faaliyetlerinde ayrımcı politika izlendiğini belirten sanatçılar, kapsayıcı bir anlayışa geçilmesi gerektiğini vurguladı.

'İBB, KÜRT MÜZİSYENLERE ALANLAR BULAMADI'

“İBB’nin yok saydığı Kültür Sanat Emekçileri” adıyla bir araya gelen sanatçılar, İBB’nin Kültür-sanat politikalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. İBB’nin Saraçhane’deki binası önünde bir araya gelen emekçiler, siyah bant çektikleri bağlamaları ve dövizleriyle yaptıkları açıklamada İBB’nin kapsayıcı olmadığını söyledi.

Eylemde söz alan Pınar Aydınlar, sanatçılar üzerindeki baskılara dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
“Sanat yapmak, müzik yapmak, kültüre dair bir şeyler üretmenin ne kadar zorlaştığını görüyoruz. Bu ülkede çok acı gerçeklere tanık olduk. Bu ülkede konser yapamadığı için Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in nasıl canlarıyla bedel verdiğine tanık olduk. Bu şehrin 3’üncü büyük partisi olan HDP’nin oylarıyla, çalışmalarıyla belli bir kazanım sağlayan İBB, bugün Kürt müzisyenlere alanlar bulamadı.

'ETKİNLİKLERDE BİZLER AKLA GELMİYORUZ'

Aydınlar İBB’nin CHP dönemindeki hiçbir etkinlikte kendisine yer verilmediğini belirtti, “bizler adalet, eşitlik ve özgürlüğü sadece kendimize istemiyoruz, tüm kadrocu anlayış ve gruplamalara karşı herkes için istiyoruz. Çok büyük bir haksızlık var. Yüzlerce etkinlik yapıldı, yıllarca emek veren bizler bir kere dahi akla gelmedik ” dedi.

Taraf görünmemek adına basın açıklaması yapmayı kurultay sonrasına bıraktıklarını belirten Aydınlar’ın ardından açıklamayı Hasan Ali Sezer okudu. Sezer, “kültür-sanat faaliyetlerinin yeterli düzeyde kapsayıcı olmamasından rahatsızlık duyuyoruz” dedi.

Müzisyen Hasan Ali Sezer

'İBB, İKTİDARIN POLİTİKASINI ORTADAN KALDIRMADI'

İBB’nin faaliyetlerinde belli bir kesimin dışına çıkmadığının ifade edildiği açıklama şöyle:

“Tek adam rejimi’nin hayatlarımızdaki tekçi ve kültürel zenginlikleri yok sayan anlayışının karşısında olduğu iddiası ile yola çıkan İBB yönetimi, ne yazık ki kendi iktidarı süresince bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması yönünde bir pratik sergilememiştir. Yapılan kimi etkinlikler ne yazık ki hâkim kültür anlayışının dışına çıkmadığı gibi etkinliklerde yer alan sanatçılar da yine adil bir biçimde belirlenmemiştir. Etkinliklerde belirli bir çevre dışında neredeyse hiçbir sanatçıya yer verilmemiştir.”

İBB’nin kültür-sanat politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “kültürel dokuyu ve tüm zenginlikleri gözeten, gençlerin gelişimine katkı sunabilecek, rahat ulaşılabilir ve adil bir şekilde tüm sanatçıları kapsayan planlamaların hayata geçirilmesini talep ediyoruz” denildi.

Müzisyen Haluk Tolga İlhan

'BU YAPIYI BİRLİKTE KIRABİLİRİZ'

Eyleme katılan sanatçılardan Haluk Tolga İlhan’da iktidar ve İBB’nin sanata yönelik politikalarını Artı Gerçek’e değerlendirdi. Her iki tarafın da sanatçılara uygulamış olduğu ambargonun dayanışma ile kırılabileceğini belirten İlhan şu ifadeleri kullandı:

“Karşıda örgütlü bir yapı var. Bu yapıyı ancak örgütsel bir birliktelik zayıflatabilir. Daha fazla kitlelere sesimizi duyurmamız gerekiyor. Belediyeler tarafından yok sayılan sanatçılar bir araya geldik, bunu güçlendirmemiz gerekiyor. İttifakta biz de oy verdik İBB için ama bir kesim bizi aralarına almadı. Popüler isimler yok aramızda, bu yüzden biraz zayıf görünsek de içimizdeki insanlara alan açılsa hepsi dört dakikada popüler olur. ’İçiniz de kim var da alan açalım’ diyorlar da, bunları onlara cevap olsun diye söylüyorum.”

'ALACAĞIMI ÜCRETİ CUMARTESİ ANNELERİ’NE BAĞIŞLAYACAĞIM'

İlhan, İBB’nin etkinliklerde yer alan sanatçıların kaç programda yer aldığının ve almış oldukları ücretlerin açıklanması talebinde bulundu. “Birçok sanatçı açlık içinde" diyen İlhan, "buraya çıkan insanların vicdanına bırakıyorum ben bu durumu. İnsanlar 3 liraya, 5 liraya bağlama çalıp söylüyorlar, fakat diğer tarafta 100 bin, 300 bin, 500 bin lira alan insanlar var. Şeffaf belediyeciliğin gereğini yapsın ve bunları açıklasınlar” dedi.

İBB’nin izlediği politikanın küçük düşürücü olduğunu söyleyen Haluk Tolga İlhan, seçimlerin yaklaşmasıyla kendisinin bir etkinliğe davet edildiğini belirtti, 17 Kasım’da olacak konserden alacağı ücreti, Cumartesi Anneleri’ne bağışlayacağını söyledi.

Öne Çıkanlar