Sinop'ta İsa'nın çarmıha gerildiği haçı muhafaza ettiği düşünülen taş sandık bulundu

9 yıldır devam eden Balatlar Yapı Topluluğu'ndaki kazılarda Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği haçı içinde muhafaza ettiği tahmin edilen taş sandık bulundu. Öncede şaşırtan iskelet bulunmuştu.

Sinop'ta İsa'nın çarmıha gerildiği haçı muhafaza ettiği düşünülen taş sandık bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle 9 yıl önce başlatılan Sinop kent merkezindeki 2 bin 300 yıllık tarihe sahip olduğu vurgulanan Balatlar Yapı Topluluğu'nda kazı çalışmaları devam ediyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Köroğlu'nun başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında bugüne kadar on binlerce eser ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmaları kapsamda 5. ve 6. yüzyıllar arasında tarihlenen Gaziantep ve Antakya Zeugma Antik Kenti'nin mozaiklerine benzer mozaikler, 7. yüzyıla ait mezar odaları ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarında Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği haçı içinde muhafaza ettiği tahmin edilen taş sandık da bulundu. Hristiyan dünyası tarafından kutsal kabul edilen eser Sinop Arkeoloji Müzesi'nde muhafaza altında tutuluyor.

Sinop'ta İsa'nın çarmıha gerildiği haçı muhafaza ettiği düşünülen taş sandık bulundu - Resim : 1

'11 BİN ESER ÇIKARILDI'

Sinop'un bir liman kenti olduğunu ve insanlığın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu belirten Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, hem kent tarihi hem de dünya tarihinin aydınlatılması bakımından Balatlar Yapı Topluluğu kazısının önemine vurgu yaptı. 9 yıldır kazı çalışmasının devam ettiğini belirten Tosun, "Müzemizin zenginleşmesinde buradaki kazı çalışmaları çok etkili oldu. Müzede şu an 2 bin eser sergiliyoruz, depomuzdaki eser sayısı ise 11 bin ve bu eserlerin hepsi de bu kazı alanından çıktı. Çok önemli bulgular da ortaya çıktı, bu kazı çalışmasını Yunanistan ve İtalya'da takip ediyor. Burada yer alan kilise ayrıca bir Aziz Fokas Kilisesi'dir. Aziz Fokas'ın bizim inancımızdaki karşılığı Hıdrellez zaviyesidir. İnanca göre, denizde darda kalan insanlara Aziz Fokas yardım eder. Onun için deniz yoluyla kente gelen insanlar, bu alanı çok geziyorlar'" dedi.

Sinop'ta İsa'nın çarmıha gerildiği haçı muhafaza ettiği düşünülen taş sandık bulundu - Resim : 2

YATIŞ ŞEKLİYLE ŞAŞIRTAN İSKELET

Sinop, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2009 yılından bu yana devam eden çalışmalarda geçen yıl temmuz ayında şaşırtan buluntu ile daha gündeme gelmişti. Balatlar Yapı Topluluğu kazısında ortaya çıkarılan ve 200 yıllık olduğu tahmin edilen insan iskeleti, bulunduğu mezara yatırılış şekliyle kazı heyeti başta olmak üzere herkeste şaşkınlığa yol açtı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Balatlar Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, iskeletle ilgili şu açıklamayı yapmıştı: "Rum Ortodoks cemaatinden biri olduğunu düşündüğümüz kişinin mezara yatırılış şekli ilk kez rastladığımız bir durum. Daha önce hiç karşılaşmadığımız bir yatış şekli. Bireyin elleri kafasının arka kısmına konulmuş ve gayet rahat bir şekilde uzanmış. Herhalde yaşarken keyfine düşkün biriydi ki bu şekilde de gömülmüş. Anladığımız kadarıyla bireyin günlük hayatıyla ilişkili bir yatış şekli söz konusu. Açıkçası daha önce rastlamadığımız bir durum. Gerçekten çok ilginç."

'DÜNYANIN PEŞİNDE OLDUĞU MİTRİDAT'IN HEYKELİ DE ÇIKACAK'

Sinop'un bir antik kent olduğunu anlatan Tosun, M.Ö. 112-63 yılları arasında yaşamış Pontus Kralı Mitridat'ın sarayının ve heykelinin bu bölgede olabileceğini kaydetti. Tosun, kazı alanında erken Roma, geç Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerinin bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Kazı çalışması ilerledikçe bu alanın otel, ambar, hamam, eğlence yeri olarak kullanıldığını görüyoruz. Hatta Mitridat'ın sarayının burada olduğunu düşünüyoruz. Bütün dünyanın peşinde olduğu, İngiliz kitaplarında 'sarayın önünde' diye tabir edilen Mitridat heykelinin de burada olduğu söyleniyor. 6. Mitridat, Roma'yı 42 defa yenen bir adam, tarihte çok önemli bir üne sahip. Önümüzdeki dönemlerde yapılacak kazılarda belki o heykele de ulaşacağız. Mitridat'ın sarayını ve heykelini bulduğumuz gün, Sinop'a bir milyon turist gelecek. Hz. İsa'nın, çarmıha gerildiği gerçek haçını içinde muhafaza etmiş olabilecek bir taş sandık bulundu. Hristiyan dünyası tarafından kutsal kabul edilen bir eser bu. Hatta Fener Rum Patriği Bartholomeos, heyetiyle buraya geldi ve inceleme yaptı. Sinop'ta; Ortodoks dünyasının, Rusya coğrafyasının, Yunanistan ve İtalya'nın takip ettiği bir kazı çalışması var."

Tosun, bu alanın bir ören yeri olarak hizmete sunulduğunda Karadeniz turizmine büyük katkı sağlanacağını da ifade etti.

Sinop'ta İsa'nın çarmıha gerildiği haçı muhafaza ettiği düşünülen taş sandık bulundu - Resim : 3

İLK 'BİYOLOJİK SİLAH' KULLANAN KİŞİ

Küçük yaşta öz annesinin kendisini zehirlemesini hissetmesiyle çeşitli zehirler geliştiren, düşmanlarının yemeklerine kendi yaptığı zehirleri kattırarak ölmelerini sağlayan Büyük Mitridat, bundan dolayı ilk 'Zehir Bilimci' sayılır ve tarihte ilk 'biyolojik silah' kullanan kişi olarak bilinir.

Tarihe damgasını vuran önemli komutan. Roma'yı dize getiren adam. M.Ö 132-63 yıllarında Sinop'ta yaşamış olan, Büyük Mitridat diye de anılan Pontus Kralı, M.Ö 120-63 yıllarında hüküm sürmüş ve Roma Cumhuriyeti'nin en başarılı ve zeki düşmanı sayılmıştır.

Düşmanlarının suikast planlarından kurtulmak için kendisini az miktarlarda zehirleyerek vücudunun zehire karşı bağışıklık kazanmasını sağlamıştır. Altın heykeli ile Sinop'a gömülen kralın mezarı ile ilgili yabancı kaynakların çeşitli rivayetleri vardır. Özellikle Yunanlılar ve İtalyanlar kralın mezarını çok merak etmektedir. (DHA)

Sinop kazı Hz. İsa Hristiyan Roma