'Sorunlar değişmiyorsa soruları değiştir'
Fatma YÖRÜR
ARTI GERÇEK – Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) 10. Yılında 10 kentte izleyicileri kent sorunları, modern yaşam ve dünyanın geleceği hakkında tartışmaya ve bu çerçevedeki filmleri izlemeye çalışıyor. SYFF, 22-26 Kasım tarihlerinde 10 şehirde eş zamanlı gerçekleşecek.
"Sorunları yaratan düşünce kalıplarımızdan kurtulmaya belki de sorularımızı değiştirerek başlayabiliriz: 'Ne olacak bu dünyanın hali? Teknoloji imdadımıza yetişebilecek mi? Ben ne yapabilirim ki?" gibi endişe ve şüpheye dayalı sorularla geleceği tahmin etmeye çalışmaktansa birlikte yaratacağımız geleceği konuşabiliriz!' çağrısıyla yapılan festival beş gün sürecek.
Karmaşık küresel sorunları ve bu sorunlara yerel ölçekte çözüm üretmeye çalışanların ilham verici hikayelerini anlatan kısa ve uzun metraj belgesellerden oluşan SYFF 2017 seçkisinde yer alan İran, Kanada, Hollanda, ABD, Fransa, Rusya, Türkiye, Hindistan, İspanya, İsrail ve İngiltere yapımı filmler ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.
SYFF bu yıl da yerel STK’lar ve aktivist gruplardan oluşan ekiplerle birlikte Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Manisa ve Mersin’de gerçekleşecek festivalde filmlerin yanı sıra film içerikleriyle alakalı konularda yaptıkları çalışmalarla ilham veren konuşmacılar, müzisyenler ve performans sanatçıları yer alıyor.
Festivalin davet metninde şu ifadeler yer alıyor: "Değişimin mümkün olduğunu kanıtlayan hikayeleri tüm dünyayla paylaşmak amacıyla tutkulu yönetmenler tarafından çekilen bu belgeseller normalleştirdiklerimize farklı açılardan bakmamızı sağlıyor; bizi kendimize getiriyor, umudu canlı tutuyor ve harekete davet ediyor: Yeni bir yaşam kültürü yaratabiliriz."
Etkinlik mekanı İstanbul'da Fransız Kültür Merkezi ve Salt Galata olacak
Ölümcül Tasarım / Yön: Saaheb Collective
2016 ABD yapımı Ölümcül Tasarım Dijitale bağımlılığımızın bedeli ne? Sorusunu soruyor. Bu soruyu araştırıyor ve tüm dünyada mahvolan hayatları, çevre tahribatını ve ölmek için dizayn edilmiş cihazların hikayesini ortaya çıkarıyor. Tüketiciler akıllı telefonlara, tabletlere ve dizüstü bilgisayarlara bayılıyorlar ve onlarsız yaşayamıyorlar. Yeni cihazlar ardı ardına piyasaya çıkıyor, hepsi de daha da iyi iletişim, aralıksız eğlence ve anında bilgi erişimi sözü veriyor. Rakamlar şaşırtıcı. 2020 yılına kadar, dört milyar kişinin kişisel bilgisayarı olacak. Beş milyar kişinin cep telefonu olacak. Ama bu devrimin, çoğu tüketicinin bilmediği karanlık bir yüzü var. Dünya çapındaki araştırmasıyla film yapımcısı Sue Williams elektronik endüstrisinin arka planını inceliyor ve en ufak cihazların dahi ölümcül çevre ve sağlık tehditleri oluşturabildiğini gösteriyor. Film, çevresel bozulmanın, sağlık trajedilerinin ve tüketimle sürdürülebilirlik arasında hızla yaklaşan eşiğin hikayesini anlatıyor.
Çözümlerin Hikayesi / Yön: Annie Leonard
2013 ABD yapımı Çözümlerin Hikayesi, ekonomimizi daha sürdürülebilir ve adil bir yöne götürebilmemiz için, kendimizi yeni bir hedefe odaklayarak başlayabileceğimizi gösteriyor.
Şimdilerdeki "Daha Fazlası Oyunu"nda bize büyüyen ekonomiyi kutlamamız gerektiği söylenir – daha fazla yol, daha fazla alışveriş merkezi, daha fazla şey! – hem de sağlık ölçülerimiz giderek kötüleşirken, gelir eşitsizliği artarken ve kutup buzulları erirken. Peki ya oyunun amacını değiştirseydik? Ya ekonomimizin hedefi fazlası değil iyisi olsaydı — daha iyi sağlık, daha iyi işler ve dünyada hayatta kalmak için daha iyi olasılık? Kazanmanın anlamı bu değil mi?
Eid / Saaheb Collective
İsrail ve Filistin 2011 yapımı film Eid, İsrail işgali altında yaşayan Filistinli bir Bedevi. Hatırlayabildiği kadarıyla hep hurda materyallerden sanat yaratıyor. Eid’in yaratıcı sürecini takip ederken film, işgalin makinelerini, bireyselliğin ve umudun sanatsal ifadelerine dönüştürmesini olağan kılan iyimserliği ve dürüstlüğünü kutluyor.
Festivalin sorduğu sorular arasında:
– Yenilenebilir enerjiyi fosil yakıtlardan daha ucuza üretebilir miyiz?
– İnsanlık plastik üretmeden yaşamını sürdürebilir mi?
– Çocuk kölelerin çalışmadığı bir çikolata üretmek mümkün mü?
– İnsanların ihtiyacı olan hizmetleri ve ürünleri çok daha ucuza üretebilir miyiz?
– İklim değişikliğini durdurabilir miyiz ve olumsuz etkilerine hazırlanabilir miyiz?
– Daha anlamlı işlerde çalışabilir miyiz?
– Döngüsel bir ekonomi mümkün mü?