"Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı" Bodrum'da başladı
M.Ö. 6. yüzyılın başlarında Halikarnassos'ta doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen Heredotos'u anmak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen "Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı" başladı.
Artı Gerçek - M.Ö. 6. YY'ın başlarında Halikarnassos'ta doğan Herodotos için Bodrum Belediyesi ve Herodot 3.Yaş Akademisi Derneği iş birliğiyle, 31 Ekim'de başlayan "Hemşehrimiz Herodot Haftası" kapsamındaki çalıştaya, 8 ülkeden 23 tarihçi ve akademisyen konuk oluyor.
Kentin sahip olduğu kültür hazinesinin ve burada yaşayan ünlü isimlerin çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm halka anlatılması amacıyla hayata geçirilen "Hemşehrimiz Herodot Haftası" ve organize edilen çalıştayla Bodrum'un tüm dünyada "Tarihin Babası Herodot'un doğduğu yer" olarak tanınması hedefleniyor.
"BORDUM, ÇOK ÖNEMLİ MEDENİYETLERE VE İSİMLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI"
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum'un antik çağdan bu yana çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve çok önemli filozoflar yetiştirdiğini söyledi. Aras, "Herodot tarihin babası ancak bu topraklarda o tek değil. Dünyanın ilk kadın amiralinden ünlü coğrafya araştırmacılarına, Neyzen Tevfik'ten Halikarnas Balıkçısı'na, Zeki Müren'den Ara Güler'e kadar birçok sanatçıya ev sahipliği yapmış bir coğrafyadan bahsediyoruz." dedi.
Aras, bugün de çok sayıda ressamın, sanatçının ve kültür-sanat alanında önemli isimlerin Bodrum'da yaşamını sürdürdüğünü kaydederek, "Bu topraklarda yaşayan gelecek nesillerin tarihini bilmesi gerekiyor. Çünkü tarihi bilen kişilerin bu topraklara olan saygısı, çevreyi koruma bilinci, barışa ve demokrasiye olan ilgisi artacaktır. Bu nedenle Herodot Çalıştayı'nı çok önemsiyorum." ifadelerini kullandı.
Programda ayrıca İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hamdi Sayar da bir konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını Prof. Dr. Peter Funke'nin üstlendiği panelde, "Heredot'un Eserinde Küresel Tarih Yazıcılığı İmgeleri" konusunu Reinhold Bichler, "Heredot ve Akhaimenes- Pers Dünyasına Bakış- Bazı Düşünceler" konusunu Robert Rollinger, "Kehanetler Dönemi ve Herodot'un 'Tarihler' Eserinin Düzeni" konusunu Thomas Harrison ve "Tarih Yazıcılığında Farklı Bir Yol" konusunu Carolyn Dewald anlattı.
Ayrıntılı bilgilere "herodot.bodrum.bel.tr" adresinden ulaşılabilen çalıştay, 4 Kasım'da sona erecek.
Çalıştayın yanı sıra bünyesinde sergilere, belgesel gösterimlerinden canlı sunumlara kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapan "Hemşehrimiz Herodot Haftası" da 6 Kasım'da son bulacak. (AA)