Varto Festivali 2’nci gününde: 'Alevilik inancını yaşatalım'

Varto Festivali 2’nci gününde: 'Alevilik inancını yaşatalım'
Varto Doğa, Kültür ve İnanç Festivali’nin 2’nci gününde köyler ziyaret edildi. Ziyaretlerde birlik mesajları verilerek, tüm baskılara rağmen Alevilik inancının yaşatılması için mücadele çağrısı yapıldı.

Artı Gerçek - Muş'ta Varto Belediyesi, Varto-Gımgım Hızır Mekanı ve Doğa Koruma Derneği, Berlin Varto Derneği ile Rhermain Varto Derneği tarafından düzenlenen, “3. Varto Doğa, Kültür ve İnanç Festivali” 2’nci gününde devam ediyor.

Festival kapsamında bugün köyler ve cemevileri ziyaret edildi. Konuklar ilk olarak Qûrçik Köyü’ne (Görgü) giderek burada bir buluşma gerçekleştirdi. Ziyarette konuşan köy sakinlerinden Hüseyin Özmen, köyün tarihini ve kutsal mekanlarını anlattı. Cemevi Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği üyesi Zafer Boztaş ise, “Köyün gençleri olarak biz kendi anadilimizi, kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Önceki genç kuşak ile şimdiki gençleri bir araya getirip tartışıyoruz. Her şeyin birlik ve beraberlikten geçtiğini çok iyi biliyoruz” dedi.

'CEMEVLERİ TANINMIYOR'

İzmir Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Murat Aslan da, "Avrupa'da Aleviliğin resmiyette tanınması konusunda kazanım elde ettik ancak burada halen cemevleri tanınmıyor. Maalesef cemevleri günümüzde sadece cenaze hizmeti için kullanılıyor, böyle olmamalı. Hizmetlerimizin tümünü burada yürütmeliyiz. Mücadele ile kazanacağımızı düşünüyorum” diye belirtti.

'DEVLETİN BASKISI OLDU AMA BİTMEDİK'

Pir Hazır Ali Beyazyıldırım ise ocak sisteminin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Köyümüzde o güzel, bilge dedelerimizle büyüdüm. Küçük odalarda, soğuk evlerde cem yürüttük ve o buz gibi evler aşk ile ısındı. Ceme götüreceğimiz lokmayı dahi aileden alarak götürürdük. Ceme giderken beden temizliği yapar, cemin yapılacağı eşiğe gelirken ‘bu cemevine can olarak geldim’ derdik. Cemde gönül birliği oluşurdu. Ceme girenler Hakk kelamını alır, çıktığında da bu güzellikleri anlatırlardı. Bugün cem görmeyen canlarımız var. Bu yol ocak sistemiyle yürümeli. Her pirin, rehberin, mürşidin bağlı oldukları birileri vardır. Yoksa sadece ‘Aleviyim’ demekle Alevi olunmaz. Önce bir araya gelip sohbet etmeliyiz. Eğer istersek bu aksaklığı ortadan kaldırabiliriz. Devletin baskısı oldu ama bitmedik. Sazımız kırıldı ama rehber, mürşit, pir, hiçbir zaman talibinden vazgeçmedi."

Buluşmanın ardından lokmalar pay edildi. Festival gün içerisinde yapılacak panel ve konserle devam edecek. (MA)

Öne Çıkanlar