Yerel ve uluslararası sanatçılar, 'Unutulmuş Hikayeler'i Antep'te sahneye taşıyacaklar
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Yurt dışından gelen sanatçı ve yönetmenlerin, yerel sanatçılarla birlikte çalıştığı 'Unutulmuş Hikayeler' adlı tiyatro oyunu, önümüzdeki yıl Antep’in tarihi Bey Mahallesi’nde sahnelenecek. Maltepe Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Dramaturg Doktor Zerrin Yanıkaya ve yönetmen Görkem Acaroğlu, çalışmaları Artı Gerçek’e anlattı.
Gazişehir Kültür ve Sanat Derneği'nin işbirliği, Maltepe Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Dramaturg Zerrin Yanıkaya ile farklı ülkelerden gelen yönetmen ve sanatçıların katılımıyla 'Unutulmuş Hikayeler' adlı tiyatro oyunu için atölye çalışmaları yapıldı.
UNUTULMUŞ HİKAYELERİ DERLEDİLER
Çalışmanın ilk aşamasında Antep'in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bey Mahallesiyle ilgili unutulmuş, anlatılmamış ve duyulmamış hikayeler toplanarak metin haline getirildi. Yurt dışından gelen yönetmen ve sanatçılar tarafından yerel tiyatro oyuncularına bu hikayelerin sahnelenmesine yönelik hem teorik hem de uygulamalı atölye eğitimleri verildi.
HALKTAN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Beş günlük eğitim ve prova çalışmalarının ardından oyuncular, kültürlerarası bir ekip tarafından yaratılan dans, diyalog, enstalasyon ve ses performanslarını Bey Mahallesi'nin sokaklarında sergiledi. Mekana özgü, kapsayıcı ve disiplinlerarası çalışmalardan oluşan atölye performansları, halk tarafından da ilgiyle takip edildi.
BENDİR, BAĞLAMA, DARBUKA GİBİ MÜZİK ALETLERİ İLE PROJENİN ALTYAPISINI HAZIRLADIK
'Unutulmuş Hikayeler' projesinin mekana özgü ve kapsayıcı tiyatro olarak hazırlandığını söyleyen Dramaturg Dr. Zerrin Yanıkkaya, "Bir hafta boyunca yaptığımız atölyelerde bunu denedik. Bey Mahallesi'nin sokaklarında, konaklarında katılımcılarla mekanın ilişkisini kurmaya çalıştık. Yapılan bir ses atölyesinde ritmik ya da harmonik müzik yapısını kıran atonal dediğimiz bir müzik türü ile bu projenin müzik alt yapısını hazırlamaya çalıştık. Bunu yaparken de geleneksel müzik aletlerinden yararlandık. Bendir, saz, darbuka gibi müzik aletlerinin seslerini topladık. Sokaklardan sesler toplayarak bu seslerden bir müzik yapmaya çalıştık" dedi.
'ŞEHRİN DOKUSUNA SIZMAYA ÇALIŞTIK'
Bey Mahallesi'nin tarihi dokusunu kendine has hikayelerle bütünleştirmeyi amaçladıkların vurgulayan Yanıkkaya, şöyle devam etti:
"Bu projede yapılmak istenen şey bu mahallede unutulmuş, üzeri örtülmüş, konuşulmamış hikayeleri gün yüzüne çıkararak bu hikayeleri performatik bir biçimde sahnelemek. Hocalarımızın uzman olduğu tekniklerden yararlandık. Atölyelerimizden biri ses, biri oyunculuk, biri şehir dramaturji atölyesi oldu. Bir de bedenle, dansla şehrin dokusuna sızılmaya çalışıldı. Son gün de bütün bu atölyelerde yapılan çalışmalar bir araya getirildi. Bütün bunlar 2024 yılında yapılacak oyunun orijinali ya da son hali değildi ama bunun bir test edilmesiydi."
'SEYİRCİ İÇİN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA'
Projenin yönetmeni doktor Görkem Acaroğlu da yurt dışından gelen ekip ve kentteki yerel sanatçıların birlikteliğiyle oldukça verimli bir atölye çalışması yaptıklarını söyledi.
Acaroğlu, "İmmersive (kapsayıcı) tiyatroda seyirci dışarda kalmıyor, oyunun içinde oluyor. İkincisi mekana özgü bir oyun oluyor.
Son bir haftada burada yerel katılımcılarla çalıştık. Sadece tiyatro oyunu değil, hem dansçı hem de görsel sanatlar, hem enstalasyon yapan arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Yani bu seyirci için deneysel bir çalışma oluyor. Önümüzdeki yıl nasıl bir proje olacağını yaptığımız atölye çalışmalarında daha iyi anladık. Benim için oldukça farklı bir deneyim oldu" diye konuştu.
'BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA FAZLA KARŞILIK BULDUK'
Gazişehir Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ergün ise 'Unutulmuş Hikayeler' projesinin beklediklerinden daha fazla karşılık bulduğunu söyledi. Ergün, "Yereldeki aktörleri, sanatçıları bu proje için tek çatı altında toplamaya çalıştık. Atölye çalışmalarını 10 kişiyle yapmayı planlıyorduk. Fakat 23 kişi katılım sağladı. Beklediğimizden daha üst düzeyde bir karşılık bulduk. Atölyemizi tamamladık ve festivalde de bu projenin açılış oyunu yapmayı düşünüyoruz" dedi.
PROJEYE KİMLER KATILDI?
18 - 22 Eylül arasında yapılan atölye çalışmalarına katılan sanatçı ve yönetmenler şöyle:
Anne Le Batard ve Jean-Antoine Bigot (Ex Nihilo Compagnie-Fransa), Fanni Nanay (PLACCC Festival-Macaristan), Dr. Görkem Acaroğlu (Metanoia Theatre-Avustralya), Kirri Buchler (Müzisyen, Ses Tasarımcısı-Avustralya), Greg Ulfan (Oyuncu, Yönetmen-Avustralya), Doç. Dr. Zerrin Yanıkkaya (Maltepe Üniversitesi-Türkiye), Hasan Ergün (Oyuncu-Türkiye)