Yeşil Kasa Müzesi soygununda çalınan kraliyet mücevherleri yeniden Dresden'de

Yeşil Kasa Müzesi soygununda çalınan kraliyet mücevherleri yeniden Dresden'de
Dresden Kraliyet Sarayı'nın kayıp mücevherlerinin büyük bir bölümü bulundu. Beş yıl önce Yeşil Kasa'dan çalınan mücevherler, koleksiyondaki eksik bazı parçalara rağmen mevcut halleriyle yeniden Dresden kentinde sergilenmeye başlandı.

Artı Gerçek - Dresden Kraliyet Sarayı'ndaki ünlü Yeşil Kasa'dan (Grünes Gewölbe) çalınan, değerinin 113 milyon euronun üzerinde olduğu tahmin edilen mücevherler bulundu ve Almanya'nın Saksonya eyaletindeki Dresden kentinde yeniden sergilenmeye başlandı.

BAZI DEĞERLİ PARÇALAR HÂLÂ KAYIP

2019 yılında gerçekleştirilen bir soygunda çalınan, Kraliyet koleksiyonundan 4 bin 300 elmas çalınmıştı. Çalınan mücevherlerin tamamı bulunamazken, başta Dresden Beyaz Elması olmak üzere koleksiyonda yer alan bazı çok değerli parçalar hala kayıp.

SOYGUNCULAR GEÇEN YIL YAKALANDI

Çete bir gecede gerçekleştirdiği bu büyük soygunun ardından yakalandı. Geçtiğimiz yıl, soygunun failleri silahlı soygun, ağır kundaklama ve adam yaralama suçlarından altı yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Polis, çoğunluğu Aralık 2022'de ele geçirilen mücevherlerin bazılarını ise hasarlı halde buldu. Yine de bu durum, sergilenen parçaların ihtişamını büyük ölçüde etkilemedi.

'HASARLAR FARK EDİLEBİLECEK KADAR BÜYÜK DEĞİL'

Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları Genel Müdürü Marion Ackermann, mücevherlerin mevcut haliyle sergilendiğini belirterek, "Mücevherler tam olarak iade edildikleri gibi sunuluyor. Restorasyona ihtiyaçları olsa da, hasarlar fark edilebilecek kadar büyük değil" dedi.

Ackermann, mücevherlerdeki bazı hasarların yalnızca uzmanlar tarafından fark edilebileceğini vurgulayarak, "Biz çıplak gözle hasarı zar zor görebiliyoruz" diye ekledi.

Euronews'in aktardığı habere göre, uluslararası bir uzman komisyonunun kurtarılan mücevherlerin en iyi nasıl restore edileceğine karar vermesi bekleniyor, ancak şimdilik - devam eden yasal işlemlerin bir parçası oldukları ve hala mahkeme malı olarak kabul edildikleri için - oldukları gibi kalmaları gerekiyor.

'SAVAŞ GANİMETİ OLARAK SOVYETLER BİRLİĞİ'NE GÖTÜRÜLMÜŞTÜ'

Mücevherlerin restorasyonu, zengin tarihlerine başka bir bölüm daha ekleyecek. Soygundan önce, bu hazineler İkinci Dünya Savaşı sırasında bombardımanlardan kurtulmuş ancak savaş ganimeti olarak Sovyetler Birliği'ne götürülmüştü. (Kaynak)

Öne Çıkanlar