Zelemele Mem: Dersim olmazsa umut da olmaz

Vêsno adlı çalışmasıyla bir kez daha dinleyicilerin karşısına çıkan Zelemele (Mehmet Ali Güler) sanatsal çalışmalarını ve Dersim'e dair anılarını anlattı.

Artı Gerçek - 30 yıla yaklaşan sanat hayatında Zazaca/Kırmançki dilinde önemli eserlere can veren Zelemele (Mehmet Ali Güler) Munzurpress’in sorularını yanıtladı. Zelemele, kültür sanattan Dersim’de yaşanan sorunlara kadar birçok başlıkta gerçekleştirilen söyleşide çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BU KADAR ÖZLEDİĞİMİ TAHMİN ETMEMİŞTİM

Vêsno adlı çalışmasıyla bir kez daha dinleyicisiyle buluşan Zelemele, “Bu kadar özlediğimi tahmin etmemiştim. Çok olumlu tepkiler aldım. Bu durum hem bir motivasyona hem de daha iyi şeyler yağma dürtüsü uyandırıyor. Tüm dinleyicilere teşekkür ediyorum. Vêsno uzun süren bir çalışmaydı. Kayıtlar çok uzun sürdü. Son şeklini böyle yaptık. Nihayetinde dinleyiciyle buluştu” diye konuştu.

ZAZACA ÇOCUK ŞARKILARI ALBÜMÜ

Stüdyo kaydına henüz başlanmamış onlarca yeni çalışması olduğunu ifade eden Zeleme şu bilgileri verdi:

“Birçok şey biriktirdim. Yaptığım çalışmaları temasal olarak üçe ayırıyorum. Birincisi çocuk şarkıları. Anadilimizi çocuklara aktarabilirsek ancak bu dil yaşayabilir. Diğer çalışmalarım ise sevda şarkıları ve toplumsal mesajlar içeren şarkılar. Yaşadığımız sorunları müzik üzerinden bir mesajla toplumumuza iletmek istiyorum.”

DERSİM OLMAZSA UMUT DA OLMAZ

Zelemele son çalışması için de şunları söyledi:

“Vêsno adlı çalışmada şöyle diyordum; ‘Dar günler gelir geçer, sabırlı ol’… Geçicek… Sadece Dersim’de değil, Türkiye’de yaşayan birçok insan bir umutsuzluk bir karamsarlık içerisinde. Bu dar günler de geçecek. Hepimiz umutlu olmalıyız. Özellikle toprağımıza sahip çıkmak zorundayız. Yoksa hiçbir şeyimiz kalmayacak. Dersim olmazsa umut da olmaz."

ÇOK CİDDİ SIKINTILARLA YÜZ YÜZEYİZ

Dersim’de yaşanan sorunların en büyük nedenlerinden birinin kurumsallaşmanın hayata geçirilememesi olduğunu söyleyen Zelemele, “Kurumsallaşmadan yaşanan sorunların çözümünü bulamayız. Finansal açıdan güçlü kurumlarımızın olması lazım. Kültürün, sanatın, dilin aktarılması için böyle bir yapıya ihtiyaç var. Dağınık bir yapımız var. Kurumların politik bölünmüşlüğü var. Bundan dolayı acı denebilecek bir durumdayız” dedi.

Öne Çıkanlar