Zileli: Ülkemizde giderek yükselen bir ırkçılık var

Yazar Irmak Zileli, göç ihtimali arttıkça yerli halkın yeni gelenlere karşı ırkçı tepkiler geliştirdiğini söylüyor.

Zileli: Ülkemizde giderek yükselen bir ırkçılık var

ARTI GERÇEK- Yazar Irmak Zileli, yeni romanı Son Bakış'ı, Artı TV'de yayınlanan Kadın Farkı programında anlattı. Türkiye’ye kaçak yollardan girmeye çalışırken sevgilisi Kaveh’i yitirmiş Tina’nın iç sesini ve son yolculuğunu anlattığı romanında Zileli, "konunun sadece göçmenlik olmadığını, bir yerde yabancı olmak olduğunu, bunun da sadece göçmen olmakla ilgili bir şey olmadığını" göstermeye çalıştığını söyledi.

Merve Küçüksarp'ın sunduğu programa canlı bağlanan Zileli, göçmenlikle birlikte büyüyen ırkçılığa karşı bir empati çabası olarak nitelendirdiği çalışmasında göçmenlikle ilgili şunları söyledi:

"Dünya sistemindeki değişim, küreselleşme, göç edebilemenin çok daha fazla mümkün olduğu, ülkeler arası geçişin arttığı bir dönemde daha da yakıcı hale gelmesi hem daha kolay ama sonuçları itibariyle belki de daha zor. Çünkü bu göçün artmasıyla birlikte, bu bir etki tepki meselesi, yani göç imkanı, göç ihtimalleri arttıkça yerli halk da gelenlere karşı çok daha ırkçı tepkiler geliştirebiliyor. Aslında göç konusunda imkanların artması, sınırların eskisi kadar kalın hatlarla çizilmiş olmaması aynı zamanda ırkçılığın da artışına neden olabiliyor. Bunlar yakıcı konular ve çağımızda çok derin bir şekilde yaşanıyor. Ben Tina'nın hikâyesinin kurgularken, hayal ederken bunu da düşündüm. Yani günümüzün bir meselesine değineceğini fark ettim. Ve o zaman şunu söyledim kendime: Ülkemizde Suriyeli mültecilerle başlayan, yükselen bir ırkçılık var ve ötekileştirme konusunda gerçekten insanın aklına durgunluk verecek kadar şaşırtıcı örneklerle karşılaşıyoruz. Siz habercisiniz, muhakkak daha fazlasını görüyorsunuz. Sokakta da bu ırkçı davranışları görebiliyoruz. Ben de şunu düşündüm, bu ırkçılığa karşı ne yapılabilir? Yani şunu anlatmak istedim açıkçası: Tina, evet bir Gürcü ve bir göçmen, ama eğer Türkiyeli bir okur yani hiç bir yerden bir yere göç etmemiş, buranın yerlisi olduğundan çok emin olan okur, Tina'yı okuduğunda göçmenliğin ne demek olduğunu biraz olsun anlarsa belki bir parça empati ve bağ kurabilir Tina'yla. Ve o zaman kendine eleştirel bir bakış edinebilir."

Son Bakış'la Duygu Asena Roman Ödülü'ne layık görülen Zilleli, ödül konuşmasında da Duygu Asena'nın "Kadının adı yok," diyerek kadınların yok sayılmışlığını vurguladığını belirterek "Bugün adı olmayanların, yok sayılanların sadece kadınlar olmadığını biliyoruz. Eşcinselin, trans bireyin de adı yok. Yoksulun, evsizin de adı yok. Ve göçmenin de adı yok. Doğup büyüdüğü topraklardan ve ailesinden savaş, yoksulluk, açlık yüzünden kopup gelen insanların da adı yok. Son Bakış'ta Tina'nın öyküsünü anlattım. Gürcü, bakıcı, göçmen deyip geçtiğimiz ama isimlerini bir türlü ezber edemediğimiz insanların yaşadıklarını anlatarak bir yerde isimsiz bırakılmanın ne demek olduğunu anlamaya çalıştım" demişti.

Irkçılık