Kaos GL’den dijital şiddet araştırması: LGBTİ+’ların yüzde 90’ı dijital şiddete maruz bırakılıyor

Kaos GL’den dijital şiddet araştırması: LGBTİ+’ların yüzde 90’ı dijital şiddete maruz bırakılıyor
Kaos GL’nin “LGBTİ+’lara Dijital Şiddet Araştırması” yayınlandı. Rapora göre; LGBTİ+’ların yüzde 90’ı dijital şiddete maruz bırakılıyor. Şiddet dijital ortamda kalmayıp fiziksel alana da sıçrıyor.

ANKARA - Kaos GL’nin LGBTİ+’lara yönelik dijital şiddet araştırması “Bir Anda” başlığıyla yayınladı.

Rapora göre; dijital şiddet çoğu zaman fiziksel alana da sıçrıyor. Her on LGBTİ+’dan dokuzu dijital şiddete maruz bırakılıyor. LGBTİ+’lara yönelik dijital şiddetin gerçekleştiği sosyal medya platformlarının başında X (Twitter) ve Instagram geliyor.

FAİLLERİN ÇOĞU KİMLİĞİ BELİRSİZ KİŞİLER

Güney Afrika merkezli Association for Progressive Communications (APC) Feminist İnternet Araştırma Ağı ile ortak yürütülen araştırma kapsamında 305 katılımcı ile anket, 10 kişiyle derinlemesine görüşme yapıldı.

Her on LGBTİ+’dan dokuzunun dijital şiddete maruz bırakıldığını ortaya koyan araştırmaya göre; internette LGBTİ+’lara şiddetin failleri çoğunlukla kimliği belirsiz kişiler. Faillerin kimliklerinin bilindiği durumlarda, faillerin önemli bir kısmı hedef gösterilen kişinin arkadaşları, ailesi ve partnerleri gibi sosyal çevrelerinden kişilerin yanı sıra politikacılar, gazeteciler ve akademisyenlerden oluşuyor.

NEFRET KAMPANYALARI SANAL ORTAMDA KALMIYOR

Araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:

  • Hakaret ve küfürle başlayan bu şiddet, tehdit, şantaj, taciz, ısrarlı takip, doğumda atanan isimlerin kullanılması, kişisel bilgi ve görüntülerin izinsiz paylaşılması, internet erişiminin kısıtlanması ve nefret kampanyalarına kadar varıyor.
  • Dijital şiddet ve LGBTİ+’ları hedef alan nefret kampanyaları sanal ortamda kalmıyor; fiziksel şiddete ve LGBTİ+’lara yargı şiddetine dönüşüyor.
  • LGBTİ+’lara dijital şiddet en çok Twitter ve Instagram’da gerçekleşiyor.
  • Dijital şiddete karşı koymak için, mevcut çözüm mekanizmalarına olan güvensizlikler nedeniyle, hedef gösterilen kişiler kendi ifade özgürlüklerinden vazgeçiyor, oto sansüre başvurmaktan ve hesaplarını kapatmaktan ya da korumaktan başka bir şey yapamıyor.
  • LGBTİ+ örgütlerini hedef alan nefret kampanyaları da LGBTİ+’larda öfke, yalnızlık, değer kaybı ve güvensizlik hissi yaratıyor.

LGBTİ+’ların sosyal medya hesaplarının kapatılmasında en yaygın gerekçe, “Topluluk Kuralları”. Hesap kapatılmaların üçte birinde ise herhangi bir gerekçe sunulmadı. (ARTI GERÇEK)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar