LGBTİ+ Barbieler gökkuşağı bayraklarıyla sokaklarda: Yalnız da yanlış da değilsiniz
Eda NARİN
İSTANBUL - Onur Yürüyüşü, ilk yapıldığı 1993 yılından bu yana engellemelerle karşı karşıya. Bu yıl da İstanbul Valiliği, gökkuşağına tahammülsüzlüğünü sürdürdü fakat LGBTİ+'lar engellemelere rağmen Beyoğlu'nun ara sokaklarında "Buradayız" dedi. İktidar bu sesi ise ancak gözaltıyla susturabileceğini umut etti fakat gökkuşağının renkleri artık sokaklardaydı.
Ekin Keser de gökkuşağını sokağa taşıyanlardan...Ekin'in yasaklara karşı direnişi sokağa taşıma şekli ise sosyal medyada çokça paylaşıldı. Uzaktan kumandalı bir araba, üstünde gökkuşağı bayrağı ve içinde Barbie bebekler... Ekin, mesajını gökkuşaklı arabaya oturttuğu Barbie bebeklerle farklı şehirlere taşıdı.
LGBTİ+ BARBİELER SOKAKLARDA
2022'de Onur Ayı'nda gökkuşağı bayrağının yasaklanması sonrası bireysel ve bağımsız bir eylem yapmaya karar verdiğini anlatan Ekin, işin içine sanatını da eklemeye karar veriyor. Ekin'e ilham veren ise sanat eğitmenliği yaptığı çocuklar oluyor. Ekin, süreci şöyle anlatıyor:
"Onlardan da aldığım ilhamla bir oyuncakla çalışmaya karar verdim ve bu oyuncak hareket eden bir oyuncak olmalıydı. Ardından bunun bir uzaktan kumandalı araba olacağına karar verdim. Ardından oyuncak arabayı buldum ve kendim tasarladım ve içine de ne koyabilirim dedim. Bizi ne temsil edebilir dedim. Tabii ki Barbieler bizi temsil edebilir. Kendimi böyle temsil etmek istedim ve bunu performatif bir işe dönüştürdüm bu şekilde. Geçen yıl İstanbul'un çoğu ilçesinde Barbieler dolaştı. Projenin adı 'Her Yerdeyiz.' Proje çok büyük ses getirdi ve sokaktaki tepkiler beni bunu daha çok yapmaya itti."
'YALNIZ DEĞİLSİNİZ, YANLIŞ DA DEĞİLSİNİZ'
Ekin'in 'Her Yerdeyiz' projesi kapsamında Kürt Barbieleri bu kez de Diyarbakır'daydı.
"Kürdistan bölgesindeki Kürt Barbielere nefes aldırmak, onları gülümsetmek ve orada da 'Her Yerdeyiz' projesinin bir noktada amacına yavaş yavaş adım adım gitmesine bir basamak oldu. Amed ve Dersim'de çektik ve çok güzel çok değerli anılarım ve çok değerli deneyimlerim oldu diyebilirim.
Hem sokaktan hem sosyal medyada insanlar mutlu oluyor. Geçen yıl mesela Barbielerle karşılaşmak için onu bekleyenler vardı. Onlarla sokakta karşılaşmak o insanlar için çok değerli. Benim için de çok değerli çünkü ulaşılabilir olmak ve iletişim kurabilmek o sıkışmışlıkta onlara nefes aldırıyor ki sadece LGBT+lar için değil; diğer cinsiyet kimliklerine sahip insanlarda bu Barbieleri görünce mutlu oluyorlar. Sosyal medyada bu kadar viral olması da bunu gösteriyor.
Barbieleri unutmayın, her yerdeyiz, yalnız değilsiniz, yanlış da değilsiniz. Biz hep birlikte yaşarken iyiyiz. Asla pes etmeyin tabii ki yorulduğunuz bıraktığınız dönemler olacaktır ama yola devam sizleri seviyorum."
EKİN KESER KENDİNİ ANLATIYOR
Antakya doğumlu, multidisipliner sanatçıyım. Disiplinler arası çalışıyorum. Sanat eğitmenliği de yapıyorum. İstanbul'da kendi atölyemde üretimlerime devam ediyorum ayrıca hem atölyemde hem de okullarda sanat eğitmenliğine devam ediyorum. LGBTİ+ ve vegan aktivistim.
Toplumsal gerçekçi olayları kendi üretimlerimle bir şekilde dışa vuruyor ve bu şekilde sanat üretiyorum. Genellikle yaşadığım vakit geçirdiğim ya da buluntu eşyalarla çalışıyorum. Anısı olan, yaşanmışlığı olan hissedilebilecek objeler ve materyallerle çalışıyorum. Bu duygu aktarımını sağlamaya çalışıyorum çünkü işlerimle izleyici arasında bir bağ kurmaya çalışıyorum ve bu bağ için referans oluyor. Çünkü hepimiz aynı algıya sahip değiliz. Hepimiz aynı bilgiye ve deneyimlere sahip değiliz. Herkese ulaşabilmek adına bu kapsayıcılıkla her konuda bunu ilke edindim kendime.
'Her Yerdeyiz' projesi bir performans projesidir. Bu seri devam edecek. Performansın nasıl sonlanacağı da tabii ki bende saklı.
Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi: Her saldırınıza karşı daha da güçlenerek döneceğiz
Eskişehir'de Onur Yürüyüşü'ne müdahale: 18 gözaltı
Pride İstanbul'dan açıklama: Sınır dışı tehdidi altındaki mültecilerin son durumu ne?