Pasolini'nin biyografisine Rusya'da sansür: LGBTİ+ yasasına takıldı
Artı Gerçek - İtalyan akademisyen Roberto Carnero'nun kaleme aldığı Pasolini biyografisi Rusya'nın LGBTİ+ karşıtı yasası nedeniyle sansürlendi. Kitabın eşcinsel 'propaganda' suçlamasıyla ceza almasını önlemek için, metnin çoğu siyah mürekkeple sansürlenerek redakte edildi.
'YASA NEDENİYLE TAMAMININ YAYIMLANMASI İMKANSIZ'
İtalyan akademisyen Roberto Carnero tarafından kaleme aldığı, eşcinsel yönelimiyle bilinen yönetmen Pier Paolo Pasolini'nin 'Pasolini: Morire per le idee' adlı biyografisi Rusya'da LGBT karşıtı yasaya takıldı.
KİTABIN 5'TE BİRİ KARARTILDI
Kitabın Rusya'daki yayın haklarını elinde bulunduran AST, eşcinsel karşıtı yasalar yüzünden eserin tamamını yayınlamanın “imkansız” olduğunu belirtti. Yayıncı metnin neredeyse 5'te 1'ini siyah mürekkeple karartarak satışa sundu.
Back to USSR-style censorship?
— UNITED24 Media (@United24media) April 25, 2024
A biography of Italian director Pier Paolo Pasolini was published in Russia with up to 1/5 of the book censored.
Passages about his sexual orientation and even relationship with his mother were blackened due to Russian federal law. pic.twitter.com/VpZnro0wW2
'KARALAMAK, KİTAPTAN O BÖLÜMLERİ ATMAKTAN DAHA DÜRÜST BİR KARARDI'
Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, AST, “Metnin bazı bölümlerini karalamak, sanki kitapta yokmuş gibi pasajları kesmekten daha dürüst bir karardı. Bu şekilde Carnero'nun eseri interaktif hale geldi. Okuyucu neyin saklı olduğunu bulmak için başka bilgi kaynaklarını kullanıp kullanmayacağına kendisi karar veriyor" dedi.
HAK SAHİBİ ONAYLADI
Yayıncı, “hak sahibinin” AST'nin bulduğu çözümünü onayladığını da sözlerine ekledi. Carnero, İtalyan yayıncısının kendisine biyografinin Rusya'da yayınlanabilmesinin tek yolunun bu olduğunu söylemesi üzerine metindeki kesintileri kabul ettiğini söyledi. Carnero, AST'nin daha sonra “sansürün acımasızlığını kınamak için siyasi bir jest” olarak sansür kesintilerini gizlemeye değil, siyah mürekkep şeritleriyle vurgulamaya karar verdiğini söyledi.
İtalyan yönetmen ve film yapımcısı Pasolini 1975 yılında 53 yaşındayken dövülerek öldürülmüştü.
'KİTAPLA İLGİLİ TARTIŞMA PUTİN REJİMİNİN ACIMASIZLIĞINI ORTAYA KOYMA FIRSAT OLABİLİR'
Yazar sözlerine şunları da ekledi: “Eşcinsellik temasına uygulanan sansür beni oldukça hayal kırıklığına uğrattı, çünkü bu Pasolini'nin kişiliğinin önemli bir yönü. Ancak şu anda kitabımla ilgili olarak ortaya çıkan tartışma, Rusya'da olup bitenleri kınamak ve Putin rejiminin acımasızlığını ortaya koymak için iyi bir fırsat olabilir.”
PİER PAOLO PASOLİNİ KİMDİR?
5 Mart 1922’de Bologna’da dünyaya geldi. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını subay babasıyla birlikte İtalya’nın kuzey kentlerinde geçirdi. 1942’de savaş şartları nedeniyle annesinin köyü Casarsa in Friuli’ye sığındı. Genç yaşta şiir yazmaya başlayan Pasolini, ilk şiir kitabını da bu yıl yayımladı. 1950’de Roma’ya taşındıktan sonra 1955 yılında ilk romanı Kenar Mahalle Çocukları’nı yayımladı. Aynı dönemde Federico Fellini ve Mauro Bolognini gibi sinemacılarla çalışmaya başladı. 1961 yılında ilk filmi Accattone’yle yönetmenliğe başlayan Pasolini, İtalyan Yeni Gerçekçiliği Sineması’nın en sıra dışı yapıtlarından bazılarına imza atmıştır: Mamma Roma (1962), Aziz Matyas'a Göre İncil (1964), Medea (1969) Salo Ya Da Sodom'un 120 Günü (1975)
Sadizm akımının kurucusu Marquis de Sade'ın aynı adlı yarım kalmış romanından uyarladığı 'Salo Ya Da Sodom'un 120 Günü' adlı filmi, gösterime girdiği tarihten bu yana içerdiği görsel şiddet ve sadizmin dozu nedeni ile hep tartışma yaratmış ve bugüne kadar yapılmış en rahatsız edici film olarak nitelendirildi.
Gösterilmesi bugün bile hala dünyanın birçok yerinde yasakolan film, 1975'te gösterime girmeden kısa bir süre önce yönetmen Pasolini, bir kumsalda kimliği belirsiz kişiler tarafından dövülerek öldürülmüştü.
Pasolini, 1975'te sahilde dövülerek öldürüldü. Katiller ile ilgili çeşitli iddialar atıldı. Ancak gerçek katiller hiçbir zaman bulunmadı. 2014 yılında Abel Ferrara Pasolini'nin son dönemlerini anlatan bir film çekti. Pasolini adlı filmde ölümüne değinilmiştir. Ünlü yönetmeni filmde aktör Willem Dafoe canlandırdı. (KÜLTÜR SANAT)