Yunanistan'da hükümet ile kilise arasında eşcinsel evlilik çatışması: Vekillerin aforoz edilmesi gündemde
Artı Gerçek - Eşcinsellerin evlenmesinin yasal hale getirildiği ilk Ortodoks ülke olan Yunanistan'da, kilisenin siyaseti ve toplumu "abluka altına alma" girişimleri sürüyor. Yunanistan Ortodoks Kilisesi son olarak, eşcinsel evlilik yasasına parlamentoda onay veren milletvekillerinin aforoz edilmesi çağrısı yaptı. Korfu adasında da, iki milletvekilinin dini törenlere katılması yasaklandı.
Tartışma, yasanın onaylandığı gün hükümet yetkilileriyle birlikte LGBTİ+ topluluğunun bir üyesine ait restoranda kutlama yemeğine çıktığı belirtilen Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou'ya kadar uzandı. Yunanistan Kilisesi, Doğu Ortodoks takviminin en kutsal sayılan günlerinden Paskalya Pazarı'nı geleneğin dışına çıkarak başkent Atina'nın katedralinde değil, küçük bir kilisede kutlama kararı aldı. Sakellaropoulou da ayine davet edilmedi.
Greek Orthodox church calls for excommunication of MPs after same-sex marriage vote https://t.co/BnktAQUrNN pic.twitter.com/bdR2nZ3bfZ
— Guardian World (@guardianworld) March 7, 2024
Avrupa Birliği üyesi olan komşu Yunanistan'da, merkez sağcı Başbakan Kiryakos Miçotakis'in girişimiyle eşcinsel evlilikleri yasal hale getiren tasarı 15 Şubat'ta parlamentodan onay almıştı. Ancak yasanın oylamaya sunulması öncesinde de tepkili olan Kilise, homofobik çıkışlarını son günlerde iyice yoğunlaştırdı.
KORFU'DA İKİ VEKİLE YASAK
Kilise'den son yapılan açıklamada, hükümetin eşcinsel evliliklere onay vermesi "şeytani bir karar" olarak nitelendi. Tarihi yasaya destek veren vekillerin de "ahlaksız" olduğu savunulup cezalandırıcı adımlar atılması istendi.
Korfu'daki din görevlileri ise adanın iki milletvekilinin "en derin spiritüel ve ahlaki hataya" düştüğünü ileri sürüp dini törenlerden men edildiklerini duyurdu. Açıklamada, "Bizim için bu iki vekil, kendilerini kilisenin faal üyeleri olarak göremez. Onlara, bu uygunsuzluk konusunda tövbe etme tavsiyesinde bulunuyoruz" denildi. Vekillerin bunu yapmaması halinde de "komünyondan ve diğer kilise faaliyetlerinden de men edilecekleri" belirtildi.
ATİNA KATEDRALİ YERİNE KÜÇÜK KİLİSEDE AYİN
Kutsal Sinod'un (dini veya idari sorunları çözmek için din adamlarının oluşturduğu kurul), 24 Mart'a denk gelen Paskalya Pazarı için yapılacak ayinin yerini değiştirmesi de dikkat çekti. Buna göre ayin, bu sene hükümete tepki olarak Atina katedralinde değil, daha küçük bir kilisede yapılacak.
The Guardian'ın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou bu ayine davet edilmedi. Dahası, Yunanistan Ortodoks Kilisesi lideri, Atina ve Yunanistan Başpiskoposu Ieronymos ve diğer Sinod üyeleri, cumhurbaşkanından kendilerine gelecek geleneksel yemek davetini de reddedecekleri mesajını da açıkça iletti. Bir din görevlisi, Sakellaropoulou'nun yasanın kabul edildiği gün gittiği akşam yemeğinin Ieronymos'u "rahatsız ettiğini" savundu.
BAŞPİSKOPOSTAN GAZETECİLERE: BU TÜR EVLİLİKLERE GİRMEYİN
Ieronymos'un kendisi de salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni yasadan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirmiş, gazetecilere "hiçbirinin bu tür evliliklere girmemesini umduğunu" söylemekten kendini alamamıştı.
Piskopos Ambrosios'a din görevlilerinden gönderilen bir açık mektupta da Miçotakis'in ve yasaya destek veren 175 vekilin kiliseden atılması çağrısı yapılmıştı. Mektupta, "Ortodoks kilisemiz abluka altında" iddiasında bulunulmuştu. (DIŞ HABERLER)
Netflix'in eşcinsel Büyük İskender belgeseli Yunanistan'ı karıştırdı
Yunanistan'dan tarihi adım: Eşcinsel evliliğe izin veren tasarı onaylandı
Yunanistan'da tarihi gün: Eşcinsel evliliği oylanıyor
Polonya'da iktidar değişti, devlet televizyonu LGBT+'lardan özür diledi
Papa Francis, eşcinsel çiftlerle ilgili kararına verilen tepkilere 'ikiyüzlülük' diye yanıt verdi
Almanya'da eşcinsel olduğu için ayrımcılığa uğrayan askerlere tazminat
Fransa'nın ilk açıkça eşcinsel başbakanı Attal'a çağrı: Eşit haklar için somut eylem bekliyoruz