10 yıl sonra aralanan İmralı kapısı ve siyasette tarihi fotoğraflar

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin ‘tokalaşma’ çıkışının ardından 10 yıl sonra aralanan İmralı kapısı ile siyaset tarihine geçecek tarihi fotoğraflar veriliyor. Peki,1 Ekim’den sonra neler yaşandı, kim ne dedi?

10 yıl sonra aralanan İmralı kapısı ve siyasette tarihi fotoğraflar

Artı Gerçek - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılı açılışında DEM Partililerle tokalaşmanın ardından başlayan ‘süreç’ tartışmaları bugün Türkiye siyaset tarihine damga vuran fotoğraf kareleri ve açıklamalar ile devam ediyor.

Peki, 1 Ekim’den sonra neler yaşandı, kim hangi açıklamaları yaptı...

MUHALEFETTE 'TOKALAŞMA' ŞAŞKINLIĞI

Meclis’in açılışında Bahçeli, beklenmedik bir hareketle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) sıralarıyla tokalaştı. Gündemde geniş yer bulan bu tokalaşma ile ilgili DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Şaşırmış olabilirsiniz, haklısınız. Olması gereken bir tabloydu. Toplumsal barışı savunan her adımı destekleriz" yorumunu yaparken, Bahçeli “Dünyada barışı isterken, kendi ülkemizde barışı sağlamamız lazım” ifadelerini kullandı.

10 yıl sonra aralanan İmralı kapısı ve siyasette tarihi fotoğraflar - Resim : 1

BAHÇELİ’NİN TARİHİ ÇIKIŞI: ÖCALAN MECLİS’E GELSİN

1 Ekim ‘tokalaşması’nın ardından PKK Lideri Abdullah Öcalan ile ilgili birçok açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, asıl çıkışını 22 Ekim'de Türkiye’nin gündemine oturacak bir konuşma ile yaptı.
Bahçeli, PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili "Umut hakkı için başvurması ve TBMM’de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşması" çağrısı yaptı.

Devlet Bahçeli, "Şayet tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti toplantısında konuşsun. Terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Umut Hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın" dedi.

43 AY SONRA İLK GÖRÜŞME

Kamuoyunda ‘şaşkınlık’ yaratan bu çıkışın ardından Abdullah Öcalan'a 43 ay sonra ilk kez görüş izni verildi.

DEM Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, 23 Ekim'de Abdullah Öcalan ile görüştüğünü duyurdu.

Ömer Öcalan görüşme sonrası, Abdullah Öcalan'ın "Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim" dediğini aktardı.

Bahçeli, 19 Kasım’da partisinin grup toplantısında çağrılarını yineledi ve bu kez "22 Ekim'de ne demişsek arkasındayız. İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz" dedi.

BAKIRHAN'DAN BAHÇELİ'YE: EĞER SAMİMİYSENİZ

19 Kasım'da partisinin grup toplantısında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, ise Bahçeli'ye ‘samimiyseniz’ yanıtını verdi.

Öcalan ile İmralı'da görüşmek üzere partisinin Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile birlikte başvuru yapacaklarını belirten Bakırhan, "Eğer samimilerse bu başvurunun önündeki engelleri kaldırırlar. Madem Öcalan'ı işaret ediyorsunuz, kapısını açın" dedi.

ERDOĞAN: EZBER BOZAN TEKLİF

Bahçeli’nin bu çağrılarının ardından uzun süre sessizliğini koruyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 27 Kasım’da gerçekleşen Meclis Grup Toplantısı'nda Bahçeli'ye destek verdi.

Bahçeli ile iç ve dış siyasi konularda tam mutabakat içinde olduklarını belirten Erdoğan, "Sayın Bahçeli, esasen temsilcisi olduğu misyon adına gerçekten cesur ve ezberleri bozan bir teklif ortaya koymuştur" dedi.

DEM PARTİ HEYETİ İMRALI’DA

Bahçeli’nin çağrısının ardından gözler, Adalet Bakanlığı'na çevrildi. Bakırhan ve Hatimoğulları'nın başvurusunun yanı sıra avukatlar ve ailenin İmralı'ya gidiş için yaptığı görüş başvurularına bu süre içerisinde yanıt verilmedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ilk açıklamasını 27 Aralık'ta yaptı ve DEM Parti'den İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Van Milletvekili Pervin Buldan'ın, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunu ziyaret etmelerine izin verildiğini belirtti.

Bu açıklama üzerine DEM Parti heyeti, Abdullah Öcalan'la görüşmek için 28 Aralık 2024'te sabah saatlerinde İmralı Adası'na gitti. İmralı'daki görüşmenin yaklaşık 3 saat sürdüğü belirtildi.

DEM Parti heyeti; Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder
DEM Parti heyeti; Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder

ABDULLAH ÖCALAN: ADIM ATMAYA HAZIRIM

İmralı görüşmesinin ardından yazılı açıklama yapan Buldan ve Önder, Abdullah Öcalan'ın mesajını kamuoyu ile paylaştı.
"Gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım" vurgusunun öne çıktığı mesaj şöyle:

"Türk-Kürt kardeşliğini yeniden güçlendirmek tarihi bir sorumluluk olduğu kadar tüm halklar için de kader belirleyici bir önem ve aciliyet kazanmıştır.

-Sürecin başarısı için Türkiye’deki tüm siyasi çevrelerin dar ve dönemsel hesaplara takılmadan inisiyatif alması, yapıcı davranması ve pozitif katkı sunması elzemdir. Bu katkıların en önemli zeminlerinden biri de şüphesiz TBMM olacaktır.

-Gazze ve Suriye’de yaşanan hadiseler göstermiştir ki, dışarıdan müdahalelerle kangrenleştirilmeye çalışılan bu sorunun çözümü artık ertelenemez bir hal almıştır. Bunun ciddiyetiyle doğru orantılı bir çalışmayı başarıya ulaştırmak için muhalefetin de katkı ve önerileri değerlidir.

-Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim.

-Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım.

-Bütün bu çabalarımız, ülkeyi hak ettiği düzeye taşıyacak ve aynı zamanda demokratik bir dönüşüm için de çok kıymetli bir kılavuz olacaktır.

Devir Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devridir."

BAHÇELİ: HAYIRLI BİR BAŞLANGIÇ

DEM Parti heyeti ve Öcalan görüşmesinden sonra MHP lideri Bahçeli bu kez, "Görüşmenin genel hatlarıyla medyaya yansıyan bazı bölümleri hayırlı bir başlangıcın ivmesi olmuştur" ifadelerini kullandı. Bahçeli, açıklamasında ‘bunun bir süreç olmadığını’ ancak ‘harekete geçilmesi’ gerektiğini de vurguladı.

MECLİS’TE İMRALI TURLARI

İmralı görüşmesinin ardından DEM Parti ikinci bir açıklama yaparak görüşmeye dair Meclis’teki siyasi partilerin yanı sıra STK’lar, sendikalar, emek ve meslek örgütleri dahil olmak üzere çeşitli toplumsal çevreleri de ziyaret edeceklerini söyledi.

Bu gelişme, 2013-2015 yılları yapılan görüşmelerin aksine bu kez tüm toplumsal kesimlerin sürece dahil edileceği ve bilgilendirileceği yorumlarını da beraberinde getirdi.

Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan DEM Parti İmralı heyeti, yanına deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ü de alarak 2 Ocak’ta parti ziyaretlerine başladı. İlk ziyaret, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a yapıldı.

Kurtulmuş’un başkanlık odasında basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme sonrası Sırrı Süreyya Önder, "Ahmet abi ve Pervin Hanım ve ben Sayın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş Bey'i, yaptığımız görüşme hakkında bilgilendirdik” dedi ve görüşmenin iyi geçtiğini ve umutlu olduklarını dile getirdi.

SİYASETTE TARİHİ FOTOĞRAFLAR: BAHÇELİ-DEM PARTİ GÖRÜŞMESİ

İkinci görüşme ise siyaset tarihine damga vuran fotoğrafların verildiği Devlet Bahçeli ile oldu.

Meclis’te yapılan görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Bahçeli, DEM Parti heyetini makam kapısında karşıladı ve heyet üyeleriyle tokalaştı. Kapıda verilen fotoğraflar ‘tarihi fotoğraf kareleri’ olarak yorumlanırken, heyetler gazetecilerden soru almadı.

Görüşmede, MHP'li TBMM Başkanvekili Celal Adan da yer aldı. Görüşmede ayrıca Ahmet Türk'ün Devlet Bahçeli'ye kehribar bir tespit hediye ettiği de öğrenildi.

Bahçeli, DEM Parti heyetini kapıda karşıladı
Bahçeli, DEM Parti heyetini kapıda karşıladı.

GÖRÜŞME TAKVİMİNDE İYİ PARTİ YOK

DEM Parti heyetinin Meclis’teki temaslarının pazartesi günü devam etmesi bekleniyor. İlk olarak AKP ile görüşmesi beklenen heyet, ardından Gelecek Partisi, Saadet Partisi ile görüşecek. 7 Ocak'ta ise Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi ile görüşecek. Görüşme takviminde İYİ Parti'nin olmaması dikkat çekici.

10 YIL SONRA ARALANAN İMRALI KAPISI

2013-2015 yılları arasında İmralı ile gerçekleşen görüşmelerin sonunda hükümetin, Dolmabahçe Mutabakatı’nı reddettiğini açıklaması ile ‘çözüm süreci’ sona ermiş ve iktidar başta Kürtler olmak üzere Türkiye muhalefetine karşı sert bir tavır almıştı.

10 yıl sonra tekrar aralanan İmralı kapısı ile ‘barış’ tartışmaları tekrar gündeme taşınırken Meclis’teki siyasi partiler de sürece farklı yaklaşıyor.

DİĞER PARTİLER NE DİYOR?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İmralı ile ilgili açıklamalarında, sıklıkla ‘şeffaflık’ vurgusu yaptı ve Meclis’i adres gösterdi.

23 Ekim’deki ilk açıklamasında Özel, Bahçeli'nin açıklamasına geniş bir yer ayırdı. "Ne yapılacaksa TBMM'de yapılmalıdır" diyen Özel, çözüm için bütün partilerin içinde olduğu bir masa kurulmasını önerdi: "Tam bir toplumsal mutabakat olmadan sonuç olmayacak. Bu iş çözülecekse bütün partilerinin içinde olduğu bir masada konuşulmalı."

Özel, sözlerine "Asla barışa, kardeşliğe karşı çelişkili bir söz söylemeyeceğiz" ifadelerini de ekledi.

2 Ocak’ta yaptığı açıklamada ise, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Meclis odaklı, kimsenin dışlanmadığı, toplumsal mutabakata dayanan bir süreç yürümesi lazım” sözlerini yinelendi.

Bahçeli’nin çıkışına en büyük tepki ise İYİ Parti'nin genel başkanı Müsavat Dervişoğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'dan geldi.

Dervişoğlu partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda, geçmişte Bahçeli'nin Erdoğan'a ip atarak "Ben asamadım, sen as" dediğini hatırlatmış ve kürsüye getirdiği ipini yere fırlatmıştı.

Özdağ da açıklamalarında " Artık Erdoğan, Özel, Bahçeli ve Öcalan’ın el ele yürüdüklerini görüyoruz” demişti.

DEVA ve Gelecek Partisi ise Bahçeli’nin açıklamalarını önemsiyor ve destekleme eğiliminde. (HABER MERKEZİ)

Bahçeli imralı dem parti Pervin Buldan Ahmet Türk sırrı süreyya önder