AB, üyelik için referandumu bekleyecek

AB, üyelik için referandumu bekleyecek
Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreciyle ilgili olarak '16 Nisan'ın sonucunu beklemeliyiz' dedi. ALMANYA- Almanya Başbakanı...

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreciyle ilgili olarak '16 Nisan'ın sonucunu beklemeliyiz' dedi.

ALMANYA- Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Alman gazetesi Passauer Neue Presse'ye konuşan Merkel, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin durdurulup durdurulmamasına dair bir soruya "Türkiye'deki referandum oylamasını beklemeliyiz" diye yanıt verdi. Merkel, Avrupa Konseyi'nin anayasa uzmanlarının oluşturduğu Venedik Komisyonu'nun Türkiye'de yapılacak anayasa değişikliklerinin, ‘demokrasiyi tehlikeli biçimde geriletecek' sözlerini içeren raporu çok ciddiye aldığını ifade etti.

Merkel, "İngiltere'den sonra başka ülkelerin de AB'den çıkmak isteyecek olmasından korkuyor musunuz?" sorusuna ise "Hayır. Elbette her üye ülkenin geleceği nasıl şekillendireceğimize dair faklı fikirleri var ancak ileriye dönük genel gidişatımız net: Daha çok işbirliği. Merkel bu işbirliği alanlarını savunma, AB'nin dış sınırlarının denetimi, ekonomi politikası ve İslami militanlığa karşı mücadele olarak sıraladı.

Merkel Brexit hakkında da "Önümüzdeki yıllardaki görevimiz iki yönde ilerleyecek: Bir yandan İngiltere ile çıkış müzakereleri, diğer yandan 27 üyeli AB'nin gelecek için yeterli hale getirilmesi" yorumunu yaptı.

Merkel ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ile geçen hafta yaptığı görüşmede Almanya'nın ABD'deki yatırımlarının kapsamını gündeme getirdiğini belirtti. Merkel "Ticari anlaşmalar iki tarafa da yarar sağlamalı ve bunun üzerinde müzakere etmeliyiz. Şimdi Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) müzakerelerini canlandırıp canlandıramayacağımızı göreceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar