Adalet Bakanı Tunç açıkladı: Önümüzdeki yıl avukatlık ve hakim-savcı yardımcılığı sınavı şartı geliyor
Artı Gerçek - Avukatlık ile hakim ve savcılık meslekleri için 2024 yılından itibaren ön eleme sınavı hayata geçirilerecek.
Uygulamaya ilişkin TBMM'rde açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Önümüzdeki yıldan itibaren Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı uygulamasına başlıyoruz. Bundan böyle avukatlık stajına başlayabilmek için, hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girebilmek için bu ön elemeden geçmek gerekecek" dedi.
'YARGININ HATALI KARARLARI YARGI MEKANİZMASI İÇİNDE DÜZELTİLEBİLİR'
Tunç, yargıya yönelik eleştiriler ve Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez ihlal kararı vermesi için de "Anayasa’nın 138’inci maddesi gereğince devam eden yargı süreçleriyle ilgili bir değerlendirme yapmamız doğru olmayacaktır. Yargının hatalı kararları yine yargı mekanizması içerisinde düzeltilme imkanı vardır. Bu da yapılmaktadır" dedi.
Adalet Bakanı Tunç'un konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:
YENİ ANAYASA: Milletimizin ihtiyaçlarına cevap verecek güvenilir ve erişilebilir adalet sisteminin tesisi için yargı alanında reform irademiz planlı ve kesintisiz bir şekilde sürmektedir.
ARABULUCULUK: Bu güne kadar 32 bin 500 uzlaştırmacımız 1,5 milyonu aşan dosyada uzlaşma sağlamıştır.
HAKİM-SAVCI YARDIMCILIĞI İÇİN İLK SINAV HAFTA SONU: Önümüzdeki yıldan itibaren Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı uygulamasına başlıyoruz. Bundan böyle, avukatlık stajına başlayabilmek için, hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girebilmek için bu ön elemeden geçmek gerekecek. Bu durum hukuk mesleklerinde kaliteyi artıracaktır. Uygulamasına başlayacağımız bir diğer önemli husus, hakim ve savcı yardımcılığı kurumudur. Bundan böyle 2 yıl süren hakim ve savcı adaylığı sistemi yerine 3 yıl süren 1 yılı adalet akademisinde, 2 yılı tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında usta-çırak ilişkisi ile geçecek olan hakim ve savcı yardımcılığı sistemini hayata geçiriyoruz. İlk sınavı da bu hafta sonu ÖSYM tarafından yapılacak.
YARGIYA YÖNELİK ELEŞTİRİLER: Anayasa’nın 138’inci maddesi gereğince devam eden yargı süreçleriyle ilgili bir değerlendirme yapmamız doğru olmayacaktır. Yargının hatalı kararları yine yargı mekanizması içerisinde düzeltilme imkanı vardır. Bu da yapılmaktadır. Türk yargısı her zamankinde daha tarafsız ve bağımsızdır.
TUTUKLU GAZETECİLER: Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevlerimizde bulunan kimse yok.
(HABER MERKEZİ)
RSF: Türkiye'de bu yıl 43 gazeteci tutuklandı
Anayasa Mahkemesi, Can Atalay için ikinci kez ihlal kararı verdi
MHP'den AYM'nin Can Atalay kararı hakkında ilk değerlendirme: Gerekçesi doğru değil