Adalet Bakanlığı'na yürümek isteyen Şenyaşar ailesine engel: Emine Şenyaşar, Meclis kapısı önüne oturdu
Oğulcan ÖZGENÇ
ANKARA - Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de Şenyaşar ailesinden üç kişinin öldüğü olayın ardından Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar'ın 9 Mart 2021 tarihinde başlattıkları Adalet Nöbeti Ankara'ya taşıdı. Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekilli Ferit Şenyaşar, Adalet Nöbeti eylemlerine dair Meclis'te açıklama yaptı. Açıklamaya anne Emine Şenyaşar da katıldı.
Meclis’te açıklama yapan Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan randevu almak için Adalet Bakanlığı’na yürüme kararı aldı. Ferit Şenyaşar açıklamada şunları söyledi:
"İki evladı ve eşi hastanede gözleri önünde katledilen, bir çocuğu da beş yıldır tutuklu bulunan anne, adalet için bugün Ankara'dadır. 68 yaşına rağmen 846 gün Urfa Adliyesi önünde adalet nöbeti tuttu. Tek talebi adaletin sağlanmasıydı, yetkililerin onu duymasıydı ama maalesef Ankara'da adalet sağlayıcılar annenin adalet çığlığını görmezden geldi.
'ADALET BAKANLIĞI'NA GİDECEĞİZ'
Annenin adalet mücadelesini Ankara'ya taşımamızdaki amacımız devletin herhangi bir kurumunun karalamak itibarsızlaştırmak değildir. Adil bir yaşam için yetkililerden adalet talep ediyoruz. Meclisteki açıklamamızdan sonra Adalet bakanlığına gideceğiz. Bakanlıkla görüşme talebini ileteceğiz. Bakan Tunç'a haklı adalet talebini iletip adaletin sağlanacağına dair bize söz verirse biz de tekrar geri döneceğiz.
'ANNE ADALET GELMEDEN EVİNE GİTMEYECEK'
Anne Ankara'da fazla kalmak istemiyor. Hem gözlerinden hep dizlerinden ameliyat olacak. Aynı zamanda psikolojik tedavi de götürür. Adalet gelmeden tedavi sürecini kabul etmiyor. Adalet bakanından bu konuyla ilgili gerekli hassasiyeti bekliyoruz. Anne adalet gelmeden evime gitmeyecek. Adalet sağlanmadığı sürede dayanışma mücadelemizi Ankara'da sürdüreceğiz. 5 yıllık haksızlık ve adaletsizliğe rağmen adalete ve hukuk devletine olan inancımızı kaybetmedik. Çünkü umut zaferden daha değerlidir. Bize güç veren bizi yaşatan adalet inancımızdır, umudumuzdur."
‘HÜKÜMET ÇOK İYİ BİLİYOR Kİ BENİM ÇOCUĞUMUN HİÇBİR SUÇU YOK’
Ardından söz alan anne Emine Şenyaşar, zulüm karşısında nöbet tuttuğunu vurguladı. Şenyaşar, şunları söyledi:
“Oğlumu bıraksınlar. Artık yeter. Ben de evime ve torunlarımın yanına gideyim. Ailemi katlettiler, oğlumu hapse attılar. Eşimi gözlerimin önünde katlettiler. Eğer oğlumu bırakmazlarsa ben Adalet Bakanlığı önünde oturmaya devam edeceğim. Erdoğan da çok iyi biliyor, hükümet de çok iyi biliyor ki benim çocuğumun hiçbir suçu yok. Kayıtları çıkarsınlar eğer çocuklarım suçlu ise, diğer iki çocuğumu da tutuklasınlar.”
GAZETECİLER MECLİS KAPISINDAN UZAKLAŞTIRILDI
Meclis'te açıklamalarını gerçekleştiren Şenyaşar ailesi, Meclis Dikmen kapısının çevresinde durduruldu. Görüntü almak isteyen gazeteciler polisler tarafından alana yaklaştırılmadı.
EMİNE ŞENYAŞAR DİKMEN KAPISININ ÖNÜNE OTURDU
Meclis önünde Şenyaşar ailesi ile polis arasındaki müzakerenin sonlanmasının ardından Adalet Bakanlığı önüne yürüyüşe izin verilmedi. Emine Şenyaşar, Meclis Dikmen kapısının önünde oturdu.
ŞENYAŞAR AİLESİ ADALET BAKANLIĞI'NA YÜRÜDÜ
Uzun bekleyişin ardından Ferhat Şenyaşar ve anne Emine Şenyaşar Adalet Bakanlığı'na yürüdü. Bakanlığa giriş yapan Şenyaşar ailesinin görüntüsünü almak isteyen gazetecilere izin verilmedi.
Bakanlıkta yetkililer olmadığı gerekçesiyle Şenyaşar ailesi dışarı çıkarıldı. Aile, Meclis'e geçti.
NE OLMUŞTU?
Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sebebiyle iş yerlerini ziyaret etmiş ve taraflar arasında çıkan kavgada Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. AKP'li Yıldız'ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırmış ve tekrar çıkan kavgada Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız ölmüş, sekiz kişi yaralanmıştı.
Saldırıda ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve Fadıl Şenyaşar tutuklanmıştı. AKP’li Milletvekili Yıldız'ın ağabeyi Enver Yıldız ise 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da 50 kişilik koruma ordusuyla Urfa Adliyesi’ne giderek teslim olmuş ve tutuklanmıştı.
DOSYA ÖNCE İKİYE AYRILDI SONRA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ
Katliam soruşturması "işyeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrılmıştı. İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verilmişti. 2 Nisan 2021'de Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmuştu.
“Hastane” dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlanmıştı. Dava kapsamında yargılanan 19 sanık hakkında hapis cezası talep edilmişti. İlk duruşma 17 Ocak’ta Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü.
Mahkeme, 1 Şubat'ta verdiği ara karar ile "Hastane" ve "İşyeri" dosyasını birleştirerek davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Mahkeme de 15 Mart'ı duruşma günü olarak belirlemişti ancak Maraş merkezli depremlerden dolayı görülemeyen duruşmanın bugün yapılmasına karar verilmişti.
Aile, 18 Temmuz'da Malatya'da görülecek davada adalet sağlanmaması durumunda nöbetlerine Ankara'da devam edeceğini açıklamıştı.