Adliye odasını cephaneliğe çeviren hakim Oktay Tabur'a soruşturma

Adliye odasını cephaneliğe çeviren hakim Oktay Tabur'a soruşturma
Rahip Brunson davasına da bakmasıyla bilinen ve 'dinlenme odası'ndaki cephaneliği tepkilere neden olan hakim Oktay Tabur hakkında soruşturma başlatıldı. Bakan Tunç, Tabur'un İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı yetkisinin de sonlandığını duyurdu.

Artı Gerçek - 'Dinlenme odası'nda 13 tabanca ve yedi uzun namlulu silah sergileleyen ve cephaneliğin önünde üst düzey yargı yetkilileriyle de poz vermeyi ihmat etmeyen İzmir Adalet komisyonu Başkanı Oktay Tabur hakkında soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Tunç, Rahip Brunson davasına da bakmasıyla bilinen Tabur'un İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı yetkisinin de sonlandığını duyurdu.

Oktay Tabur, dinlenme odasında 13 tabanca ve 7 uzun namlulu silah sergilediği konusundaki sorulara "Hepsi benim, hepsi ruhsatlı silahlar" diye yanıt vermişti.

Silahları tartışılan fotoğrafın gündem haline gelmesinin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) soruşturma başlattığını açıkladı.

Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Hakim ve Cumhuriyet Savcılarımız Yargı Etiği ilkeleri çerçevesinde, tüm faaliyetlerinde uygunsuz davranışlardan kaçınmak zorundadırlar. Bu kapsamda, İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı hakkında kamuoyuna yansıyan görüntüler ve iddialarla ilgili olarak Hakimler ve Savcılar Kurulunca inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca ilgilinin, İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı yetkisi sonlandırılmıştır."

HAKİMİN SİLAH CEPHANELİĞİ

İzmir Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Oktay Tabur'un İzmir Adliyesi’nde bulunan dinlenme odasındaki silahlar da Özgür Özel'e soruldu.

"Fotoğraf Türkiye'nin yargı sisteminin duvara yansımış halidir" diyen Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de elbette tüm yargı mensuplarını töhmet altında bırakmak istemeyiz. Ama Türkiye'de seyyar giyotinler var. Birilerinin talimatı ile mahkeme mahkeme gezdirilen ve adaleti katleden giyotinler var. Rahip Brunson için sayın Erdoğan, 'Bu can bu bedende durdukça o buradan gidemez' dediğinde ya da Amerika'ya seslenerek 'Ver papazı, al papazı' diyerek hepimizin de anladığı şekilde "Fethullah Gülen'in vermezseniz Brunson'ı vermeyiz" dedikten sonra Amerikan Başkanı'nın bir telefonuyla, rahip Brunson özel jetle kendisini Oval Ofis'te buldu. Türkiye'de kimin hapse gireceğine bizim dünya liderimizi, hapisten kimin çıkacağına dünyanın öbür liderleri karar veriyor.

'ALTINDAKİ TÜRKİYE'DE SATILAN EN PAHALI ARABA...'

Bu kararların altına imza atanlar hepimiz adına karar veriyor gibi yapıyorlar, ama aslında talimatları yerine getiriyorlar. O talimatları yerine getirirken görünün o ki sadece aldıkları maaşla yetinmiyorlar. Altındaki Türkiye'de satılan en pahalı araba, ki sorulan soruya borsada kazandım demiş, o araba Türkiye'de satılan en pahalı arabadır ve bir hakimin altında. Duvardaki silahlar ise devlete güveni tesis etmesi gerekenlerin kendisini devlet adına, hepimiz adına silah taşıması gereken, onlar silah taşıyınca bizim taşımamamız gereken kolluk kuvvetlerinin zimmetli silahlarının 15 katını duvarda sergilemektedir. Uzun namlulu silahlar dahil...

'HSK'NİN HAREKETE GEÇMESİ, GEREĞİNİ YAPMASI GEREKİYOR'

Bunlar birilerinden aldıkları talimatı yerine getirerek, birileri adına orantısız, kanunsuz ve anayasa dışı güç kullarak, altlarında pahalı arabaları, arkalarında uzun namlulu silahlarıyla hepimize meydan okuyorlar. Bu görüntü demokrasi meselesi değildir; bu bir başkaldırı meselesidir. Orada başkaldıranlardan, onun başını kaldıranlardan cesaret alan kifayetsiz muhterisdir. Bir gün daha o koltukta oturursa, bir gün daha HSK tarafından ihraç talebiyle disiplin soruşturması başlatılmazsa Adalet Bakanı Yılmaz Tunç nasıl kendi koltuğunda oturacaktır. HSK'nin harekete geçmesi, gereğini yapması gerekiyor."

RAHİP BRUNSON DAVASINA DA BAKAN OKTAY TABUR KİMDİR?

1971, Elazığ doğumlu Hakim Oktay Tabur, Türkiye’nin farklı bölgelerinde görev yaptıktan sonra 2016 Haziran ayında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı. Türkiye ile ABD arasında diplomatik krize dönüşen Rahip Andrew Graig Brunson Davası’na baktı. Dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert sözlerinden sonra Brunson tahliye edilmiş, daha sonra yurtdışına çıkış yasağı da getirilmediği için ABD’ye gitmişti.

Oktay Tabur, 2019-2021 yılları arasında İzmir İlk Derece Adli Yargı Komisyon Üyesi olarak atandı. Ocak 2021’de ise Hakimler Savcılar Kurulu tarafından İzmir İlk Derece Adli Yargı Komisyon Başkanlığı görevine getirildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar