Ahmet Türk: Sandıklarda oynamalar olmazsa sonuç Kılıçdaroğlu lehine gelişir

Ahmet Türk: Sandıklarda oynamalar olmazsa sonuç Kılıçdaroğlu lehine gelişir
Yerine kayyım atanan eski Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, seçimlerin ikinci turuna ilişkin "Sandıklarda oynamalar olmazsa 28 Mayıs’taki sonucun Kemal Kılıçdaroğlu lehine gelişeceğini düşünüyorum" dedi.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan yerine kayyım atanan eski Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, sonucun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun lehine gelişebileceğini söyledi. Türk, ilk turdakinde farklı bir sonuç elde edilebilmesi için sandık güvenliğini işaret etti.

Türkiye, dört gün sonra 13. cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidecek. Yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı ve Kürt siyasetçi Ahmet Türk, 14 Mayıs seçimlerini ve ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi.

'BAKANLARIN İSTİFA ETMEMESİ ANAYASA'YA AYKIRI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs seçimleri öncesi tüm bakanları milletvekili adayı göstermesi ve milletvekili seçimleri sonrası halen istifa etmemelerinin Anayasa'ya aykırı olduğunun altını çizen Türk, demokratik bir seçimden bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Türk, yaptıkları araştırmalarda birçok yerde fazla oy kullanıldığını ve oyların değiştirildiğini belirterek, "Bir bütün olarak bizim eksiklerimiz vardı. Gerek sandık başındaki görevliler açısından gerekse de seçim sürecine giderken, bizden ve muhalefetten kaynaklanan eksiklikler olduğunu görüyoruz. 28 Mayıs’tan sonra elbette bunlara dair değerlendirmelerimiz olacak" dedi.

'SANDIKLARA SAHİP ÇIKILIRSA FARKLI SONUÇ ELDE EDİLEBİLİR'

Sandık güvenliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk, "Burada gerçekten sandıklara sahip çıkabilirsek ve sandıklarda oynamalar olmazsa 28 Mayıs’taki sonucun Kemal Kılıçdaroğlu lehine gelişeceğini düşünüyorum. 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimler için bir bütün olarak baktığımız da demokratik bir seçim süreci olmadığını görüyoruz. İnanıyorum ki, 28 Mayıs’ta sandıklara sahip çıkılabilirse çok farklı bir sonuç elde edilebilir” ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN ÇOKTAN MEŞRUİYETİNİ YİTİRDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs gecesi gerçekleştirdiği balkon konuşmasında “çok endişeli” olduğunu dile getiren Türk, şöyle konuştu.

“Erdoğan seçimler bitinceye kadar çok endişeli duruyordu. Sonuçlar ortaya çıktığı zaman 14 Mayıs öncesindeki Erdoğan’dan başka bir Erdoğan ortaya çıktı. Şuna inanıyorum; 49 buçuk oyu alan 50’yi de tamamlayabilirdi. Bence devletin bütün imkanlarını devreye koyarak, Kılıçdaroğlu’na çok büyük bir fark atarak seçimleri tamamlamak istediklerini düşünüyorum. Ama bu hesaplar çok farklı da sonuçlar ortaya çıkarabilir. Ama yine de bana göre; demokratik olmayan bir seçim sonucunda ikinci tura giderken, Kılıçdaroğlu’nun halen aday olması Erdoğan’ı meşrulaştırmanın ötesine geçmiyor. Bence Erdoğan’ı meşrulaştıran bu adımın atılmaması gerekiyordu. Şahsen ben olsam çekilirdim. Buyursun Erdoğan kendi başına seçime girseydi. Erdoğan, ikinci tura gitmenin kendisini meşrulaştıracağını düşünüyor ve bu düşünceyle ikinci tura gidiyor. İkinci turdan beklediği de bu meşruluğu kazanmaktan başka bir şey değildir. Bence Erdoğan çoktan meşruiyetini yitirmiştir."

'SANDIK BAŞINDA OLALIM' ÇAĞRISI

14 Mayıs öncesi yaşanan hukuksuzlukları hatırlatan Türk, “Bu kadar adaletsizliğin, bu kadar hukuksuzluğun yapıldığı, Yüksek Seçim Kurulu’nun Anayasa’ya rağmen bakanların görevine devam etmesi yönünde karar vermesi, valilerin, kaymakamların, karakol komutanlarının köy köy AKP’ye oy vermeleri yönünde baskılar yapması… Bu nasıl demokrasi olur. Bugün bile kendi gözüm ile buna şahit oldum. Böyle bir seçim nasıl demokratik bir seçim olur. Yine de tüm bunlara rağmen inanıyorum ki, halk bütün bunları aşacaktır. Halk bu hukuksuzluğa karşı daha güçlü bir şekilde sesini duyuracak. Sandıkta gücünü gösterecek. Buna inanıyorum. Yeter ki, bütün bu olumsuzluklara rağmen, bütün bu hukuksuzluklara rağmen sandık başında olalım, sandıkları koruyalım” dedi.

'YA DEMOKRASİDEN YA DA BİZLERE ACILAR YAŞATAN ANLAYIŞTAN YANA OLACAĞIZ'

Türk, son olarak sandığa gitmenin önemine değinerek şu ifadelerini kullandı:

“Demokrasiden yana mı olacağız yoksa bugüne kadar ırkçı, milliyetçi, tekçi, Kürt halkının inkarı üzerinde kendini var eden, Kürt halkına baskı yapan bir anlayışa mı destek vereceğiz. Halkımız bir tehdit altında kalmayı mı seçecek yoksa nefes alacak bir demokratik ortama mı destek verecek. Demokrasiden yana olan herkes bu tehdidi ortadan kaldıracak bir davranış içinde olmazsa bizim için büyük bir eksiklik demektir. Seçimden sonra yaşanan kırıklığı, moralsizliği bir tarafa bırakarak, 14 Mayıs’tan daha güçlü, daha büyük bir inançla bu seçimi kazanacağımızı ifade ederek, sandık başına gitmemiz lazım. Bir oyun çok çok önemli olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bir referandum olarak görmeliyiz. Ya demokrasiden yana olacağız ya da antidemokratik uygulamaları ile bizlere acılar yaşatan bir anlayıştan yana olacağız. Halkımız bunun hesabını çok iyi yapmalı, sadece Kürtler ile ilgili değil. Türkiye halkları da bunun hesabını yapsın. Geleceğimizi güvence altına alacak bir demokratik anlayışa destek vermemiz gerekiyor.” (MA)

Öne Çıkanlar