AKP’den ayrılan isimler: Siyasette arayış, AK Parti içinde huzursuzluk var
Onur DALAR - Fırat YEŞİLÇINAR
ARTI GERÇEK- Vaatler, kararsız ve sandığa gitmek istemeyenlerin çokluğu, ekonomik kriz… 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kaldı. Muhalefet 24 Haziran’da seçmende oluşan sandığa gitmeme eğilimini kırmaya çalışırken, iktidarda ise elindeki mevcut oyu koruma telaşı var.
Partilerin ittifak yaparak girdiği yerel seçimler öncesi toplumda sonuçlardan çok ortada olmayan yeni parti iddiaları merak uyandırıyor. Bu merak da anket sonuçlarına yansıyor. Anketlerdeki kararsız seçmen fazlalığı da siyasetteki arayışa işaret ediyor.
Kulislerde bu ihtiyacın ilk olarak AK Parti içinden yaşanacak kopuşlar ve AK Parti’den ayrılan Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Abdullah gibi isimlerin liderliğinde olacağı söyleniyor. AK Parti’den ayrılan isimler ise bu arayışın sadece siyasetteki çözümsüzlükten değil, parti içindeki tıkanmadan da kaynaklı olduğunu ifade ediyor.
AK Parti Kurucu İl Başkanı Ersönmez Yarbay, eski AK Parti Beykoz Meclis Üyesi Muharrem Kaşıtoğlu ve Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile yeni parti iddialarını, AK Parti’den ayrılma süreçlerini, olası ayrılmaları ve 31 Mart sonrasını konuştuk.
YARBAY: CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ OLMASAYDI PARTİ İÇİ MÜCADELE OLABİLİRDİ
AK Parti Kurucu İl Başkanı Ersönmez Yarbay, cumhurbaşkanlığı sisteminden rahatsız olduğunu ve bu yüzden de partisinden istifa ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye’nin şartlarına uygun düşmediğini söyleyen Yarbay, ''Cumhurbaşkanlığı sistemi olmasaydı parti içi mücadele olabilirdi. Ama şimdi o imkan kalmadı. AK Parti artık devlet partisi oldu. İsmet İnönü ve CHP’yi de eleştiriyordum. Mustafa Kemal ve İnönü’yü de bu yüzden eleştiriyorum. Hem parti lideriydiler hem de devletin başındaydılar’’ dedi.
"AK PARTİ’DEN KOPUŞ OLMAZ''
Yeni parti iddialarına ilişkin de konuşan Yarbay, yeni partinin bir ihtiyaç olduğunu ama mevcut sistemde tutanamayacağını söyledi. Yarbay, ''Kurulacak olan yeni partinin şansı çok az. Çünkü şimdi ittifaklar var. Ve bu sistem de yeni oluşumların önünü tıkar. İşlemesine izin vermez. Başarı şansı da yüksek olmaz’’ ifadelerini kullandı. AK Parti’den bir kopuş olmayacağını da sözlerine ekleyen Yarbay ''Çünkü AK Parti içerisindeki vekiller kendi imkanları ile ya da tabandan gelmediler oraya. O yüzden bir tepki olabileceğini düşünmüyorum’’ diye konuştu.
KAŞITOĞLU: AK PARTİ’DE DOĞU KARADENİZLİLERİN AĞIRLIĞI VAR
AK Parti’den ayrılan bir başka isim de Muharrem Kaşıtoğlu oldu. Beykoz Meclis Üyesi iken imar iznine tepki göstererek istifa eden Kaşıtoğlu 31 Mart yerel seçimleri için Saadet Partisi’nden Beykoz Belediye Başkan Adayı. ''2002’deki AK Parti ile şimdiki AK Parti aynı çizgide değil’’ diyen Kaşıtoğlu şu ifadelerini kullandı: ''AK Parti kurulduğu yıllarda liyakatı, özgürlüğü desteklerdi. 28 Şubat’ın kısıtlamasından örnek vererek kişilerin hukukuna önem verirdi. Ama geldiğimiz noktada karşıt insanların görüşlerinin kısıtlandığını düşünüyorum.’’
Kaşıtoğlu AK Parti siyasetindeki tıkanmayı partinin iç sorunlarına bağladı. ‘Şovenizm ve hemşehricilik’ yaygınlaştı diyen Kaşıtoğlu’nun iddiası şöyle: ''Parti içinde istişare mekanizması yok edildi. Şovenizm ve hemşericilik ön plana çıktı. AK Parti tüm kesimlerden oy alırken artık bir temsiliyetinin kalmadığını düşünüyorum. Doğu Karadenizlilerin ve özellikle Trabzonluların partide ağırlıklı olduğunu görüyorum. Mesela İstanbul’da demografik olarak Sivaslılar ve Kastamonular fazla. İstanbul’da yüzde 10’a yakın oyları var. Ama bunlar partide temsil edilmiyor. İstanbul 1. 2. Ve 3. Sırada Trabzonlu aday var.’'
‘’AK PARTİ İÇERİSİNDE KOPUŞ OLACAK''
Kaşıtoğlu, yeni parti ile ilgili duyumlar aldığını ve AK Parti’den bazı isimlerin bu oluşum içerisinde yer alacağını ileri sürdü. ''AK Parti’den yeni oluşuma geçecek olanlar olacak. Geçmeyi düşünenler de var’’ diyen Kaşıtoğlu, Abdullah Gül, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu isminin de toplumda bir karşılığı olduğunu ekledi.
İKTİDAR YIPRANDI, SEÇMEN BURUK
AK Parti’den ayrılan bir başka isim de eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay. AK Parti’nin yıprandığını ama buna rağmen ayakta kalmayı başardığını söyleyen Günay’a göre, muhalefet de beklenen umudu yaratmıyor. Seçmende ise muhalefetin tavrı nedeniyle burukluk ve kırgınlık olduğunu kaydeden Günay’a göre yeni oluşum arayışında kolektif liderlik, saydamlık ve katılımcılığın ön plana çıkması gerekiyor.
''TÜRKİYE KARİZMATİK TEK ADAMLARIN ELİNDEN ÇEKTİ, ÇEKİYOR''
'İnsanların birçoğunun, iktidar ya da muhalefete inandığı için değil, karşı tarafa inat oy kullandığını savunan Günay, ''Geniş bir seçmen kitlesi ortaya yeni bir siyasal hareketin çıkmasını umuyor, bekliyor. Çeşitli kamuoyu araştırmaları da bu durumu yüzde 30’larda kararsız, arayış içinde bir kitle olduğunu belirterek ortaya koyuyor. Kişisel olarak da, böyle yeni bir harekete ihtiyaç olduğu kanısındayım. AKP’den kopmuş isimlerin, bütün toplumu bütünleştirici, geliştirici bir hareket için yeterli olduğunu düşünmüyorum. Çok daha geniş tabanlı bir çıkışa ihtiyaç var.
Klasik 4 eğilim tablosu da değil, değişik inanç, meslek ve etnik kesimlerin demokratlığı konusunda güvenilir isimlerinin birlikteliğini önemsiyorum. Evrensel hukuku özümsemiş, çoğulcu, girişimci, ekonomik gelişmeye, AB’ye ve uluslararası işbirliğine önem veren barışçı, barıştırıcı bir siyasal çıkış, toplumda önemli bir karşılık bulabilir. Çünkü Türkiye karizmatik tek adamların elinden çekti, çekiyor’’ dedi. Günay olası bir oluşum için de AK Parti’den çok sayıda kopuşun olacağını söyledi.