AKP, Meclis'teki Can Atalay oturumuna katılacak

AKP, Meclis'teki Can Atalay oturumuna katılacak
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un muhalefetin talebini kabul ederek 16 Ağustos cuma günü Meclis'i Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırması sonrsı, AKP'nin de oturuma katılma kararı aldığı öğrenildi.

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi kararına aykırı olarak cezaevinde tutulan TİP Milletvekili Can Atalay için yarın Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak olağanüstü oturuma AKP'nin de katılma kararı aldığı öğrenildi. Sözcü TV'ye konuşan AKP kaynakları, partinin oturuma katılacağını söyledi anacak katılımın kaç vekille gerçekleşeceğine dair ayrıntı vermedi.

TBMM Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin "Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir" kararının ardından muhalefetten gelen çağrıyı kabul etmiş ve partileri, 16 Ağustos cuma günü Can Atalay için toplantıya çağırmıştı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da bugün, TBMM Genel Kurulu'nu 16 Ağustos Cuma günü toplantıya çağırmıştı. TBMM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş, yeterli sayıda milletvekilinin imzası ile yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine; TBMM Genel Kurulu'nu, Anayasa'nın 93. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 7. maddeleri gereğince, 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 14.00'te toplantıya çağırmıştır" ifadeleri kullanılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Atalay hakkında daha önceden iki kez hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi'nin son olarak açıkladığı gerekçeli kararda "Vekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir" demesiyle muhalefet bir kez daha harekete geçmişti.

TİP, CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, DP ve EMEP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na yapılan başvuruda Atalay için şu ifadelerle olağanüstü toplantı çağrısı yapılmıştı:

"Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı ilkesi gereğince Şerafettin Can Atalay’ın bir an önce tahliye edilip milletvekilliği andını içerek Parlamento’da yerini alması amacıyla söz konusu fiili durumun ortadan kaldırılması ve yargı krizinin ötesine taşınan ve bir devlet krizi şekline dönüşen; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasa’da yazılı niteliklerini ortadan kaldıran ve demokratik devlet yapısını bozan; politik sonuçların yanı sıra ekonomik sonuçlar da doğuracak nitelikte olan bu sürecin TBMM tarafından ele alınarak çözümlenmesi için olağanüstü toplantı çağrısı yapılmaktadır.”

MHP, toplantıya katılmayacağını açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar