'AKP oylarında düşüş, MHP oylarında ise yükseliş var'

AKP kulislerinde, ittifak yapılmasıyla AKP açısından diğer tüm illerin riske atıldığı eleştirisi yapılıyor.

'AKP oylarında düşüş, MHP oylarında ise yükseliş var'

AKP’nin son yaptırdığı anketlere göre partinin oyları yüzde 40’ın üzerine çıkmıyor. AKP’liler ittifakın hedeflerinin tutmadığını seçmenin MHP’ye kaydığını ifade ediyor.

Emine Kapla'nın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, önceki anketlerde kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 38 dolayında çıkan oy oranının, son yapılan ankette yüzde 39 olduğu belirtiliyor.

AKP kulislerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ittifak için hedeflediği yüzde 52 oranının yakalanmasının mümkün olmadığı, bu ekonomik koşullarda ittifakın oy oranının yüzde 49’u geçmesinin bile büyük bir başarı olacağı kaydediliyor. İttifakın parti tabanlarında tam olarak benimsenemediği vurgulanırken, Ankara’yı kaybetme riskinden yola çıkılarak ittifak yapılmasıyla AKP açısından diğer tüm illerin riske atıldığı eleştirisi yapılıyor.

Seçime 12 gün kala tüm devlet ve parti olanaklarıyla propaganda çalışmalarını hızlandıran AKP, kamuoyu anketleri ve sahadan gelen analizlerle durum değerlendirmesi yapıyor. İttifak yapılan ve yapılmayan illerin durumu, muhalefet adaylarının güçlü olduğu yerler ve riskli iller masaya yatırılırken, bugüne kadar uygulanan seçim stratejisinin artı ve eksileri ile söylemlerin seçmendeki etkisi, bundan sonra partinin oyunu artırabilmek için neler yapılması gerektiği üzerinde duruluyor. Parti kulislerinde, son kamuoyu anketleriyle bağlantılı olarak şu değerlendirmeler yapılıyor:

OYLAR MHP’YE KAYIYOR

- Partinin oyu artmıyor, seçmen MHP’ye kayıyor: Son yapılan anketlerde partinin oyunda çok fazla bir kıpırdanma yok. Daha önce kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 38 dolayında çıkan oy oranı yüzde 39’lara çıkıyor. Ancak henüz yüzde 40 sınırı aşılamıyor. Partinin kendi seçmeni birçok il ve ilçede ittifak nedeniyle MHP’ye kayıyor. Partinin oyları düşerken, MHP’nin oyları yükseliyor.

Yüzde 52 hedefi çok zor: 24 Haziran seçimine giden süreçte olduğu gibi yerel seçime gidilirken de bazı söylemlerde ve seçim stratejisinde hatalı durumlar var. ‘Beka’ söylemini, MHP’nin tabanında tuttu, ancak partinin kendi seçmen kitlesinde çok büyük bir yansıması olmuyor. Seçmenin birinci önceliğini yaşadığı ekonomik sıkıntılar oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yerel seçim için hedef olarak koyduğu 24 Haziran seçimlerinde alınan yüzde 52’lik oy oranına ulaşılması mümkün gözükmüyor. Cumhur İttifakı’nın yüzde 49’un üzerine oy alması büyük bir başarı olur.

- Yerel seçimde ittifak sıkıntılı: ‘Ankara’yı kaybetme’ korkusuyla MHP ile yapılan ittifak henüz parti tabanında tam olarak benimsenmedi. Parti Ankara için diğer illeri de sıkıntıya soktu. Eğer yerel seçimde ittifak yapılmamış olsaydı partinin oyu düşse bile kaybedeceği belediye başkanlığı çok fazla olmazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli’nin İzmir’de başlattıkları ortak mitinglerin Ankara ve İstanbul’da sürmesiyle belki tablo değiştirilebilir.

- Yavaş tartışması: Mansur Yavaş’la ilgili gündeme getirilen son iddialar için partinin duruşuyla ilgili tartışmalar yaşanıyor. Bazı parti yöneticileri, ‘Getirisi olduğu kadar götürüsü de olacaktır. Sandığa gitmemeyi düşünen CHP seçmeni kenetlenecektir’ görüşünü dile getiriyor. (POLİTİKA SERVİSİ)

mhp Ankara akp devlet bahçeli Recep Tayyip Erdoğan Mansur Yavaş