AKP'de gidenler ve kalanlar nikâhta buluştu: Ali Babacan ile Mehmet Şimşek tanıklık yaptı

AKP'de gidenler ve kalanlar nikâhta buluştu: Ali Babacan ile Mehmet Şimşek tanıklık yaptı
Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Mehmet Emin Ekmen'in oğlunun düğünde şahitlik yaptı. Şimşek'in adı DEVA Partisi ile geçiyordu.

Artı Gerçek - Bir dönem AKP'de siyaset yapmış ve halen yapmakta olan isimler, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen’in oğlu Bedirhan Ekmen'in nikah töreninde bir araya geldi.

T24'te yer alan habere göre eski TBMM Başkanları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek ile AKP'li eski bakanlar Hüseyin Çelik ve Mehmet Şimşek nikaha katılıp DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile birlikte şahitlik yaptı.

Şimşek ile Babacan'ın birlikte nikah şahitliği yapmalarının "Şimşek DEVA Partisi yolunda mı?" şeklindeki kulis bilgilerinin ardından gelmesi dikkati çekti.

MEHMET ŞİMŞEK KİMDİR?

AKP iktidarlarında 11 yıl boyunca bakan ve başbakan yardımcılığı gibi görevlerde bulunan Mehmet Şimşek, 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde AKP Gaziantep 1. sıra milletvekili olarak seçildi. Seçimlerin ardından kurulan 60. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı.

1 Mayıs 2009 tarihine kadar bu görevi yürüten Şimşek, bu tarihte ilan edilen kabine değişikliği ile Maliye Bakanlığı görevine getirildi. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan seçimlerde AKP Batman 1. sıra milletvekili olarak seçildi. Seçimlerin ardından kurulan 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde yeniden Maliye Bakanlığı görevine getirildi.

1 Kasım 2015'teki seçimlerde AKP Gaziantep 1. sıra milletvekili olarak seçilen Şimşek, 64. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nde Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi.

Şimşek Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinin yanı sıra 2007 yılından itibaren Yüksek Planlama Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Savunma Sanayi Yüksek Koordinasyon Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu üyeliği görevlerini de yürüttü. Ayrıca, 2007-2009 yılları arasında IMF & Dünya Bankası Türkiye Guvernörlüğü ve 2008-2011 yılları arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Üyeliği görevlerini üstlendi.

2013'TE 'YÜKSELEN AVRUPA'DA YILIN MALİYE BAKANI' SEÇİLDİ

2013'te 'Emerging Markets' dergisi tarafından "Yükselen Avrupa’da Yılın Maliye Bakanı" seçilen Şimşek, aynı yıl 'Foreign Policy' dergisince de dünyanın en etkili 500 kişisinden biri olarak gösterildi.

ERDOĞAN: FAİZ ARTIRIMI KONUSUNDA ARKAMDAN İŞ ÇEVİRDİLER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile uyumlu çalışmasıyla dikkati çeken Şimşek, uluslararası piyasalarda "saygı duyulan", "iş dünyasıyla dost” bir isim olarak görülüyordu.

Erdoğan'ın, faiz artırımı konusunda "Arkamdan iş çevirdiler" diye tepki gösterdiği Merkez Bankası'nın bağımsızlığına sık sık vurgu yapan Şimşek'in, yabancı yatırımcılar tarafından 'güven veren bir isim olarak görüldüğü' konuşuluyordu.

Nisan 2018'de Şimşek'in istifa ettiği iddiasının ardından ani bir yükselişle 4.04’ü geçerek tarihi zirvesini yenileyen dolar/TL kuru, daha sonra “Çabalamaya devam” açıklamasının ardından gerilemişti.

Haziran 2018'de Reuters'ta yer alan bir haberde, yabancı yatırımcıların Mehmet Şimşek, Naci Ağbal ve Ali Babacan gibi isimlerin yeniden görevlendirilmesini beklediği, Cemil Ertem ve Berat Albayrak’ı tercih etmediği belirtiliyordu. Haberde şu ifadeye yer veriliyordu:

“(...) Fakat Türkiye’nin büyük cari hesap açığı, iki basamaklı enflasyonu ve yüksek dış borçlanma maliyeti yeni kabine için ana meseleler olmayı sürdürüyor. Yatırımcılar aynı zamanda, saygı duyulan, iş dünyasıyla dost olan isimlerin mi atanacağını yoksa Erdoğan’ın alışılmışın dışındaki politikalarını mı sürdüreceğini görmek istiyor.”

YERİNE ALBAYRAK GEÇTİ

Temmuz 2018'de Şimşek'in yerine ekonomi yönetiminin başına, Erdoğan'ın damadı ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak geçti.

Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevlendirildiği kabinenin Erdoğan tarafından açıklanması sonrası dolar/TL kuru 4.60'lı seviyelerden 4.74'e yükseldi.

Şimşek, bu ve sonraki kabinelerde yer almadı. DEVA Partisi'nin kuruluş sürecinde, Mehmet Şimşek'in Ali Babacan ile hareket edeceği iddia ediliyordu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar