AKP'de 'yeni parti' endişesi ve 'değişim' tartışması
Erdoğan'a yakın siyasetçi: Bize partinin istikamet değişimini gösteren yapısal reformlar lazım. Bunu yaparsak toparlanabiliriz.
![AKP'de 'yeni parti' endişesi ve 'değişim' tartışması](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/82576.jpg)
Yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok büyükşehri kaybeden AKP'de başlayan 'değişim tartışması'nda iki ayrı görüş ortaya çıktı. Bir kesim kabine ve MYK'da değişim isterken bir başka kesim ise "Değişimi kişilerde aramak olmaz. Berat Albayrak da alınsa bu asıl değişim ihtiyacını karşılamaz. Aslolan istikamet değişimini gösteren yapısal reformlar yapmak" görüşünü dile getiriyor.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre seçim sonuçları AKP MYK ve MKYK'da değerlendirildi, milletvekilleri ile gruplar halinde toplantılar yapıldı ancak değişim iradesini gösteren bir adım henüz atılmadı. AKP kongresini 1 yıl öne çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partiyi kongre sürecinde yenileyeceği konuşulurken olası bir kabine değişikliğinin de sonbahara bırakıldığı konuşuluyor.
AKP kulislerine seçim sonuçlarının ortaya çıkmasının hemen ardından kabine ve MYK'da acil değişim yapılması gerektiği görüşü hakimdi. Bu görüşü dile getirenler muhalefetin de hedefinde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kabine dışı kalması gerektiğini savunuyordu. Kabine'de mutlaka değişim isteyen bir başka kesimin hedefinde ise dışarıdan atanan bakanlar vardı. Siyasetle organik bağı bulunmayan 'teknokrat' bakanların beklentiyi karşılamadığını, verimli olmadığını savunanlar daha fazla milletvekilinin kabinede görev almasını öneriyordu. Kabinenin yanı sıra MYK'da değişim isteyenler de seçim sonuçları dolayısıyla bir fatura kesilmesi görüşünü dile getiriyordu. 31 Mart seçiminin üzerinden yaklaşık 4, 23 Haziran seçiminin üzerinden yaklaşık 1.5 ay geçti ama değişim yönünde tek bir adım atılmadı. Cumhurbaşkanının ağırdan alan tutumu da beklentileri düşürmeye başladı.
Partide kabine ve MYK değişiminin çok önem taşımadığı görüşünü dile getirenler de var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen AKP'li bir siyasetçi, "Ben kabine ve MYK'da değişim yapılmasından çok taraf değilim. En çok konuşulan isim Berat Albayrak alınsa dahi bu asıl değişim talebini karşılamaz. Değişimi kişilerde değil yapıda aramak gerek. Örneğin yargı reformu belki kısmen bu ihtiyacı karşılayabilir. Bize partinin istikamet değişimini gösteren, yüzümüzü batıya döndüğümüzü gösteren yapısal reformlar lazım. Eğer bunu yaparsak bir değişim olur, o zaman toparlanabiliriz. Yoksa isim değişikliğinde çare ararsak, bir süre sonra yeni gelen o isimlerin değişikliğini konuşmaya başlarız" görüşünü dile getirdi.
'YENİ PARTİ' ENDİŞESİ
AKP'de benzer görüşleri dile getiren başka siyasetçiler de var. Bu siyasetçilerin 'yapısal değişim şart' vurgusunun arkasında kurulması beklenen yeni partilere dair endişeler de etkili. Bir siyasetçi kurulacak siyasi partilerin bugün yüzde 1 potansiyeli dahi olsa seçim sürecinde 'Türkiye'yi AK Parti dışında kim yönetir' sorusu sorulduğunda bir iktidar alternatifi olarak diğer yüzde 99'la aynı şansa sahip olacağına dikkat çekti.
'YENİ PARTİLER KURULURSA MÜCADELE SERT OLACAK'
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni oluşumlarla ilgili açıklamalarında 'ümmeti parçalamaya hakkınız yok', 'Bu tür ihanetlerin içinde olanlar bedelini ağır öder' mesajları gönderdi. Erdoğan'ın sözleri yeni partiler kurulursa mücadelenin sert olacağı yorumlarına yol açtı. Ancak AKP kulislerinde bu konuda da farklı görüşler var. Erdoğan'ın duygusal davranıp sert bir mücadele yürüteceğini söyleyenlerin yanı sıra Davutoğlu ve Babacan gibi bilinen isimler dışında yeni aktörler çıkmadığı sürece mücadelenin çok sert olmayacağı görüşünü savunanlar da var. Bu görüşü savunanlar sert söylemin toplum tarafından da sıcak karşılanmayacağına ve yeni oluşumları güçlendireceğine dikkat çekiyor.