AKP'nin gündemi partiden uzaklaşan muhafazakar Kürt seçmen

AKP'nin gündemi partiden uzaklaşan muhafazakar Kürt seçmen
Kürt seçmenin AKP’den kopması hızlandı. Artı Gerçek'e konuşan AKP kaynaklarına göre, partiden en çok uzaklaşan kesim, batıdaki muhafazakar Kürtler. Bölge kentlerinde denge oluşturmak isteyen AKP’nin umudu ise kırsal kesimde.

Remzi BUDANCİR


Artı Gerçek - Amasra’daki grizu patlaması nedeniyle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ertelenen Diyarbakır programı Pazar günü gerçekleşecek. Diyarbakır Valiliği başta olmak üzere devletin tüm kurumları bu program için seferber oldu, katılımı yüksek tutmak için çağrılar yapıldı. Seçim havasının hakim olduğu bu atmosferde Erdoğan’ın gerçekleştireceği Diyarbakır programına katılım iktidar açısından önemli. ‘Kürt seçmen AKP’den uzaklaştı’ görüşüne Diyarbakır üzerinden bir mesaj verilmek istenebilir.

KÜRT SEÇMEN AKP’Lİ VEKİLLERİN GÜNDEMİNDE

Kamuoyu araştırmalarına göre en çok oy kaybeden parti AKP. AKP’den uzaklaşan seçmenlerin başında ise muhafazakâr Kürt seçmen geliyor. Kürt sorununda uygulanan güvenlikçi politikalar, partinin MHP çizgisinde siyaset yürütmesi, ekonomik kriz ve temel hak ve özgürlüklerle ilgili kısıtlayıcı politikalar Kürt5 seçmenin AKP'den uzaklaşmasının başlıca nedenleri.

Artı Gerçek’in Meclis kulislerinden edindiği bilgilere göre Kürt seçmen AKP’li milletvekillerin gündeminde, özellikle de batı illerinde yaşayan Kürt seçmenler.

EN BÜYÜK KOPUŞ BATI İLLERİNDE

AKP’lilere göre İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere batı kentlerinde yaşayan Kürtler kendilerinden uzaklaştı. Milliyetçilik, kullanılan dil, Kürtçeye karşı tahammülsüzlük en çok bu seçmen kitlesini etkilediği dile getiriliyor. Doğu kentlerinde kısmen bir dengenin olduğunu belirten AKP’liler, “HDP ile karşı karşıya olduğumuz illerde seçmenin eğilimi aşağı yukarı belli. Ama batıda durum çok ciddi. İstanbul’un birçok semtinde kahvehaneler gittiğimizde bunu görüyoruz. Bizden kopan seçmen direk HDP’ye geçiyor. Geçtiğini söylemese bile bizden uzaklaştığı belli oluyor” diyerek batıdaki Kürt seçmenin kendilerinden uzaklaştığını dile getirdi.

'KİMSE İKTİDAR PARTİSİ İLE GÖRÜLMEK İSTEMİYOR'

Batıda durum böyleyken bölge kentlerinde nasıl bir tablo var? AKP’li bir siyasetçinin bölgede de durumun pek farklı olmadığına işaret etti. Halkın içine girip kendilerini tanıttıklarında halkın hoşnutsuzluğu ile karşılaştıklarını dile getiren siyasetçi durumu şu sözlerle özetledi:

“Ak Parti iktidar partisi. Normal şartlarda iktidar partisi ile görünmek riskli olmaması gerekiyor. Ama kimse bu parti ile görünmek istemiyor. Milletvekilleri telefonla yakınlarını, tanıdıklarını, sözünü geçirdiklerini çağırıp fotoğraf çekiyor. Fotoğraf paylaştıktan sonra herkes dağılıyor. Köylere giden siyasetçilerin kullandığı araçlar ve güvenlik dışında katılım, konvoy yok. İnsanlar soğudu. Çünkü geleneksel siyaset dışına çıkıldı. MHP’nin dili partiye hakim oldu. Bir de ekonomik kriz var. Halk bunu hissediyor. Eskiden bir yol yapıldığında ‘nasıl dağları delerek yol yaptı’ deniliyordu, şimdi ise ‘acaba bu ihale ile ne vurgun yapıldı’ denilmeye başlandı. Halk nezdinde ciddi bir hoşnutsuzluk, uzaklaşma var.”

BİRÇOK KENTTE MİLLETVEKİLİ KAYBEDEBİLİR

Seçmenin uzaklaşmasının sadece bir ille sınırlı olmadığını dile getiren siyasetçi, her seçimde tartışamaya konu olan Ağrı ve Muş’ta ciddi bir gerilemenin olduğunu aktardı. Parti içine yansıyan bilgilere göre mevcut durumdabu iki ilde AKP kendisinde olan birer milletvekilini kaybediyor. Benz<er durumun Urfa, Erzurum, Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Malatya’da da geçerli olduğu belirtiliyor.

DİYARBAKIR OYLARI YÜZDE 15’İN ALTINDA

Bölgede sadece AKP teşkilatları değil, devlete ait birçok kurum da çalışmalar yaptığı sır değil. Valiler ve kayyımların AKP il başkanı gibi çalıştıkları yönünde muhalefetten gelen eleştiriler de var. İddiaya göre Diyarbakır’ın bir önceki dönem valisi ve kayyımı kentte defalarca kamuoyu araştırılması yaptırdı. Kayyımın yaptırdığı tüm anketlerde AKP’nin 2018 Genel Seçimlerinde aldığı yüzde 21 oy oranının çok altında olduğu sonucu çıktı. Valinin defalarca yaptırdığı anketlerin neredeyse tümünde iktidar partisinin alacağı oyun yüzde 15’in altında görüldüğü öğrenildi.

‘RESİ BİRŞEYLER YAPAR’ GÖRÜŞÜ HAKİM

Yaşanan sorunları, Kürt seçmenin hoşnutsuzluğunu Erdoğan bilmiyor mu? AKP’li bir siyasetçinin anlattığına göre parti yetkili kurumları bunları biliyor. Yaşanan tüm sorunlar dönem dönem merkeze iletilmiş ancak hoşnutsuzluğu gidermenin aksine bir yol izlendi. Aktarılana göre parti içinde, “Seçime giderken reis mutlaka bir şeyler yapar” görüşü hâkim. Seçim öncesi para akışı ile müdahalenin olacağını, Erdoğan’ın sahaya çıkarak yeni bir hava estireceği beklentisi yüksek.

AĞIRLIĞINI KIRSALA VERECEK

Bu bekleyişin bir karşılığı var mı? Erdoğan seçime az süre kala nasıl bir yol izler? Sahada olan AKP’liere göre Kürt meselesinde şua anda kullanılan dilden farklı bir kullanılacağı beklentisi yok. Şehir merkezlerinde ekonominin çok yakıcı olduğunu, en büyük kaybın kent merkezlerinde olduğu gerçeklediğini kabul ediyorlar. Seçimlere giderken elde tutmak istedikleri alanlar ise kırsal kesim. Köyde, kırsalda yaşayanların merkezdekiler kadar ekonomiden etkilenmediği görüşünde olan AKP’lier, bu alanlara yönelik bir politikanın yürütüleceği görüşündeler.

HÜDA-PAR’DAN BELENTİ VAR

Seçimlere güçlü adaylar, büyük aileler ve sermaye gücü ile girileceği buna yönelik hazırlıkların yapıldığını anlatan bir siyasetçi, Hüda-Par ve İslami cemaatlerin de bu konuda rol alabileceğine işaret etti. Hüda-Par’ın 2015’ten bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek verdiğini anlatan siyasetçi, bu durumun Hüda-Par’ın nasıl işine geleceğini şu sözlerle anlattı:
“Hüda-Par bakanlık düzeyinde yer bulmazsa bile yerelde ciddi imkânlara sahip. İş olanakları, kadrolar, onlara yakın STK’lar üzerinden büyük destek alıyor. Onlarda bu imkânları kaybetmek istemezler. Seçime doğru giderken inanç üzerinden Hüda-Par, diğer İslami cemaatlerin vaizleri sahaya çıkar. Şehir merkezi değil kırsal kesimlerde yoğun çalışma yapılacak. Merkezi hükümetinde etkisi ile bu hava ile seçime gidilir.”

SEÇMENİN UZAKLAŞTIĞINI KABUL EDİYORLAR

Sahada konuştuğumuz AKP’lilerin tümü Kürt seçmenin kendilerinden koptuğu konusunda hemfikir. Seçimlerin sonucunu ise özelde HDP, genelde Kürt seçmenin tavrı belirleyeceğini hepsi kabul ediyor. HDP seçmenini kendilerine yönelmesinin mümkün olmadığını ifade eden sahada çalışma yapan bir siyasetçi, “Evet bizden uzaklaşan seçmen var doğru. Bizden uzaklaşan muhalefete de gitmiyor. O seçmen orada bekliyor, gelişmeleri izliyor. Ekonomi başlıklarda bazı adımlar atılır, seçmenin istediği mesajlar verilirse bu seçmen dönebilir. Bu seçmen Cumhurbaşkanı izliyor” sözleri ile seçimleri hala kazanabileceklerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar