Alevi örgütlerinden DEM Parti'ye ziyaret... Hatimoğulları: Eşit yurttaşlık hakkı için mücadele ediyoruz

Alevi örgütlerinden DEM Parti'ye ziyaret... Hatimoğulları: Eşit yurttaşlık hakkı için mücadele ediyoruz
Alevi örgütleri, DEM Parti'yi ziyaret etti. DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, eşit yurttaşlık hakkı için mücadele ettiklerini söyledi. Alevi örgütleri heyetinden Hüseyin Mat ise "Biz yönetmeye ortak olmak istiyoruz" dedi.

Artı Gerçek - Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ile Türkiye’deki Alevi örgüt temsilcilerinden oluşan bir heyet, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ı ziyaret etti. Heyet, Eş Genel Başkanlar Hatimoğulları ve Bakırhan tarafından karşılandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde gerçekleşen ziyaret öncesi konuşan Hatimoğulları, Alevilerin tarih boyunca baskı ve asimilasyona maruz kaldıklarını belirterek, “Tüm baskılara rağmen Türk-İslam sentezine karşı mücadele devam etti. Özellikle AKP iktidarının torba kanun ile Alevilik inancını Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bağlaması basit bir oy devşirme olayı değildir” dedi.

'AKP'NİN TOPLUMUN KODLARIYLA OYNAMAK İÇİN ATTIĞI ADIMLARIN FARKINDAYIZ'

Bütün baskılara karşı Alevi toplumunun ve kurumlarının ortaya koyduğu tutumun önemli olduğunu söyleyen Hatimoğulları, Maraş Katliamı’nda ölenleri andı. Hatimoğulları, “Bizler DEM Parti olarak farklı halkların ve inançların bir arada barış ve kardeşlik içinde bu topraklarda yaşamayı çoktan hak ettiğine inanıyoruz. Programımızın en temel noktalarından biri, bu topraklarda yaşayan farklı haklar ve inançların eşit yurttaşlık hakkı temelinde bütün haklarının Anayasa ile güvence altına alınmış olduğu bir hukuk ve yönetim sisteminin tesis edilmesidir. Bunu arzu ediyoruz ve bunun için mücadele veriyoruz. AKP iktidarının yeni dönemde toplumun kodlarıyla daha fazla oynamak için attığı adımların farkındayız ve bunu boşa düşürmek hepimize düşen bir görevdir” diye belirtti.

'BİZ YÖNETMEYE ORTAK OLMAK İSTİYORUZ'

Ardından konuşan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı ve AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, şunları belirtti: “Burada olmaktan mutluluk duyuyoruz çünkü bu masanın etrafında çokça bir araya geldik. Avrupa’da Aleviler, Anayasal bütün haklarını elde etti. İki sebepten ötürü bu hakları elde ettik. Birincisi Aleviler örgütlendiler ve örgütlenince şu yargıya vardılar artık; Aleviler hangi ülkede yaşıyorlarsa o ülkede yönetmek istiyorlar. Buna Türkiye de dahil. Biz yönetmeye ortak olmak istiyoruz. İkincisi ise Avrupa devletlerinin Anayasası’nda din ve vicdan hürriyeti var, eşit yurttaşlık hakkı var ve bunu Anayasası’na alan devletler bunu uygulamakla yükümlüdür."

Yapılan açıklamaların ardından, toplantıya geçildi. Toplantı basına kapalı devam etti. (MA)

Öne Çıkanlar