Altan Öymen, İmamoğlu görüşmesini anlattı: İBB adayı olsun, ileride genel başkan adayı olabilir

Altan Öymen, İmamoğlu görüşmesini anlattı: İBB adayı olsun, ileride genel başkan adayı olabilir
CHP'nin eski genel başkanı Altan Öymen, İBB Başkanı İmamoğlu ile görüşmesinin detaylarını anlattı. CHP'ye 'tek adam' eleştirisi de yönelten Öymen, İmamoğlu'nun İBB adayı olması gerektiğini; ileride genel başkan adayı olabileceğini söyledi.

Artı Gerçek - Cumhuriyet Halk Partisi'nin eski Genel Başkanları'ndan Altan Öymen; İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin ve eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile yaptıkları görüşmeyi anlattı.

Görüşmenin Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'nın her yıl düzenlediği bir festivalde gerçekleştiğini belirten Öymen, "Belediye Başkanı doktor Hasan Bey bizi davet etti. Orada Sayın İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı iken oluşturduğu bir resim galerisi var. Değerli ressamlardan resimler almış, orada bir de kütüphane var. Orayı da gezdik. Ardından yemek yedik. Tabii bu konuya da yemek sırasında değinildi. Herkes görüşünü belirtti. Ben bunu Cumhuriyet’teki köşemde de yazdım. Orada da dile getirdiğim şeyleri özetle söyledim. Murat Karayalçın Bey ve Hikmet Çetin Bey de kendi görüşlerini söylediler. Orada güzel bir gece geçirdik" dedi.

'CHP'NİN PROGRAMI AÇISINDAN DEĞİŞİME İHTİYACI YOK'

T24'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre, CHP'deki 'değişim' tartışmalarına ilişkin de Öymen, "Değişimi bir büyük değişim gibi düşünürsek Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilkeleri, programı, tüzüğü var. Bir de onları uygulayan insanları var tabii. Bir kere Cumhuriyet Halk Partisi'nin programı açısından bir değişim ihtiyacı olduğunu hiç düşünmüyorum. Altı Ok’ta da değişecek bir şey yok" ifadelerini kullandı.

'TEK ADAM' ELEŞTİRİSİ

CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 'yakında heyecan yaratacak bir şey açıklayacağını' söylediği ve bu açıklamanın 'tüzük değişikliği' olduğu kulis bilgileri sorulan Öymen, "Eskiden daha demokratik olan tüzüğün zaman içinde demokratik vasfı azalmış olabilir" dedi. 1961 Anayasası’ndan sonra yapılan değişiklikle partilerin adayların pek çoğunu merkezden tayin etmeye başladığını belirten Öymen, "Yani kanunda yapılan değişiklik bu yönde olunca, parti içi demokrasi konusu alt üst oldu" diye konuştu.

Öymen, Kılıçdaroğlu'nun 'tüzük değişikliği' yapacağı iddialarına ilişkin ise "CHP’de genel başkanının yetkilerinin arttırılması Kemal Bey’den daha öncedir. Benim ayrılmamdan sonra şöyle bir şey oldu" dedi. AKP'nin kuruluşunda 'merkezden belirleme prensibi'ni uyguladığını söyleyen Öymen, CHP'ye de 'tek adam' eleştirisini şu sözlerle verdi:

"AKP kurulduğunda zaten merkezden belirleme prensibini uyguladılar. Öyle olunca bizimkilerin içinde de “biz bundan faydalanamıyoruz” gibi bir tartışma oldu galiba. Onlar da böyle bir yola gittiler. Halbuki mesela ben kendi görev zamanımdan biliyorum. Ben sadece anahtar listeyle kendi adaylarımı gösterirdim, başkaları da kendi adaylarını gösterirdi ve genellikle karma listeler çıkardı. Merkez Yönetim Kurulu ya da Parti Meclisi de benzer şekilde oluşturulurdu. Ama sonra bu tür bir usul yerine o tek adam sisteminde olan yöntem bize de sirayet etti. Merkezi yönetimin ağırlığı daha fazla arttı. Adalet ve Kalkınma Partisi kadar değil ama arttı. Bu tüzüğün demokratikleşmesi ve parti üyeliğinin gençlere açılması süreçleri biraz durgunlaştı. Bunları teşvik etmek için parti içi eğitim lazım. Bunlar olabilir tabii. Şimdi kurultay olacak, bunlara kurultay karar verecek."

'İMAMOĞLU, İBB'DEKİ GÖREVİNİ TAMAMLASIN, İLERİDE GENEL BAŞKAN ADAYI OLABİLİR'

Öymen, İBB Başkanı İmamoğlu etrafında yürütülen 'genel başkan adaylığı' tartışmalarına ilişkin ise "İstanbul için en kuvvetli aday şimdiki Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu. İmamoğlu büyük bir ihtimalle yeniden seçilebilir. Ekrem İmamoğlu, benim hemşerimdir, çok da sevdiğim bir adam. Buradaki görevini tamamlaması lazım. Görevini tamamladıktan sonra ileride genel başkan adayı da olabilir" dedi.

'YEREL SEÇİMDEN ÖNCE GENEL BAŞKAN DEĞİŞİKLİĞİ RASYONEL SONUÇ VERMEYEBİLİR'

Yerel seçimden hemen önce bir genel başkan değişikliğinin 'rasyonel sonuçlar' vermeyebileceğinin altını çizen Öymen, "Böyle bir değişikliğin bu kadar kısa zamanda kolay olmadığını söylüyorum. Seçime kısa bir zaman kalmışken zamanı bu meseleyle geçirmemek lazım zamanı" ifadelerini kullandı.

'ALTILI İTTİFAK'IN DAĞILMASINDAN HİÇBİRİ FAYDALANAMAZ'

Yerel seçimler öncesi Altılı Masa'nın durumunu da değerlendiren Öymen, "Bu Altılı İttifak'ın dağılması, her birinin başka yere gitmesi de mümkün. Fakat çok akıllıca bir şey olmaz. Yani kendileri açısından baksınlar duruma. Hepsini tabii kendilerine özgü bir varlığı var, değerli insanlar. Fakat oy dağılımı açısından, bir matematik mesele olarak bakıldığında hiçbirinin dağılmadan faydalanacakları zannetmem" dedi. (Kaynak)

Öne Çıkanlar