Altılı Masa'da temel politikalarda ekip hazırlığı

Altılı Masa'da temel politikalarda ekip hazırlığı
Altılı Masa’da, ekonomi, sağlık, çevre, eğitim, dış politika gibi temel konularda özel ekipler kurulacağı, bu başlıklarda ortak hedef ve söylem belirleneceği öğrenildi.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem için bir araya gelen 6 siyasi partinin 2 Ekim pazar günü CHP ev sahipliğinde yapacağı ikinci tur görüşmelerinin ilk toplantısında üç temel konunun ele alınması bekleniyor. Söz konusu başlıkların ise ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Yol haritası’, ‘ön koalisyon protokolü’ ve ‘seçim beyannamesi’ olarak sıralanıyor.

Milliyet’ten Mehtap Gökdemir’in kulis haberine göre masadaki ilk konunun geçiş sürecinin yol haritası ve temel konularda söylem birliği olacağı öğrenildi. Yol haritası, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre seçilecek cumhurbaşkanının parlamenter sisteme geçene kadar ülkeyi nasıl yöneteceği, hangi yetkileri kullanacağı ya da hangilerini kullanmayacağını içeren bir metin olacak. Bir başka ifadeyle yürütmeyle yasama organının nasıl çalışacağını düzenleyen bir yol haritası ele alınacak.

ORTAK ÇALIŞMA EKİPLERİ BEKLENTİSİ: ‘2 EKİM’DE ARTIK BU İŞİN ADI KONULMALI’

Bu çerçevede ekonomi, sağlık, çevre, eğitim, dış politika temel politika konularının içeriklerinin ve uygulama takvimlerinin de gözden geçirilerek, bunlar için ortak çalışma ekiplerinin oluşturulması beklentisi dile getiriliyor. Bu başlıklarda ortak hedef ve ilkeler belirlenecek, neler yapılacağı sıralanacak. Kurmayların, "2 Ekim’de artık bu işin adı konulmalı. Takvim belirlenmeli. Söylemlerle alakalı çalışacak ekipler oluşturulmalı" değerlendirmesini yaptığı belirtildi.

ALMANYA ÖRNEĞİ

Bu çerçevede 4 ya da 5 ekip oluşturulabileceği, çalışmalar sırasında gerek duyulması halinde istenilen isimlerden de faydalanabileceği kaydediliyor. Kurmaylar bu noktada, Almanya’da koalisyon hükümetleri kurulurken yapılan çalışmaya dikkat çekiyor. Ortaya çıkarılacak metinlerin cumhurbaşkanı adayının söylemine katkı sunacağı ifade ediliyor.

‘ORTAK SÖYLEM BİRLİĞİ SAĞLANMALI’

Altılı masadaki kurmaylar, "Tematik konular dediğimiz bir ön protokol. Bu sistemde seçim sonrası değil, seçim öncesinde parti programı gibi hazırlanacak, seçim beyannamesi gibi, neleri ortak söyleyeceğimiz şu an itibarıyla hazırlanması gerekiyor. Temel konularda ortak söylem birliği dediğimiz husus bir nevi ön koalisyon protokolü" değerlendirmesini yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar