Altılı Masa'nın Anayasa taslağı açıklandı: Tek adam sistemini sona erdirmeyi taahhüt ediyoruz
Seda TAŞKIN
ANKARA- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın bir araya geldiği Altılı Masa bugün bir kez daha toplanıyor. Saat 14.00 yapılacak toplantı öncesinde Altılı Masa, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi'ni kamuoyuna duyurdu.
Ankara Bilkent Otel'de düzenlenen toplantıya altı parti liderleri katıldı. Sunum öncesinde bir video gösterisi düzenlendi. Videolu tanıtımın ardından anayasa değişikliği önerileri, altı partiden temsilciler tarafından açıklandı.
Altılı Masa tarafından hazırlanan Anayasa Değişikliği Taslağı'nın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
84 MADDE 9 BAŞLIKTA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
İlk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek söz aldı. Anayasa Taslağı'nı 'tarihi bir adım' olarak nitelendiren Erkek, taslakta dokuz başlıkta 84 maddenin değiştirildiğini açıkladı.
Değişikliklerin 'toplumsal sözleşme taslağı' olduğunu vurgulayan Muharrem Erkek, toplumun tüm kesimleri ile müzakere edildikten sonra taslağın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunacağını söyledi.
'TEK ADAM SİSTEMİ SONA ERDİRMEYİ TAAHHÜT EDİYORUZ'
CHP'li Erkek konuşmasında var olan krizin temel sebebinin, keyfilik, kural tanımazlık ve liyakatsizlik getiren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunu belirtti ve "12 Eylül darbe hukukunun yarattığı güçsüz bir parlamenter sistemi değil, güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi öneriyoruz. Önerimizle mevcut tek adam sistemini sona erdirmeyi, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı esasına dayanan ve güven veren yeni bir sisteme geçmeyi taahhüt ediyoruz." dedi.
YARGI KARARI OLMADAN KAYYIM ATANAMAYACAK
Mevcut sistemde yargının bağımsız olamayacağını vurgulayan Muharrem Erkek, önerdikleri Anayasa taslağı ile, savunma ve baroları ilk kez anayasal güvenceye kavuşacağını ve seçilmiş yerel yöneticilerin yargı kararı olmadan görevlerinden uzaklaştırılamayacağını söyledi.
SEÇİM BARAJI YÜZDE 3
Muharrem Erkek'in ardından konuşan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da Meclis'in temsil gücünü arttırabilmek amacıyla seçim barajının yüzde 3’e düşüreceğini açıkladı. Ayrıca yurtdışında bulunan 6 milyonu aşan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının mecliste temsilinin sağlanacağını belirtti.
Yeneroğlu dokunulmazlıkların kaldırılması için üye tamsayının salt çoğunluğunun gerekli kılınacağını böylelikle dokunulmazlık konusundaki belirsizliğe yol açan keyfi uygulamaların önüne geçileceğini belirtti.
KANUN YAPIM SÜREÇLERİNİ DEMOKRATİKLEŞTİRECEĞİZ
Yeneroğlu'nun ayrıca İstanbul Sözleşmesi'nde çıkılmasında gündeme gelen milletlerarası andlaşmalardan geri çekilmende Meclis'in yetkisinin güvence altına alınacağını açıkladı.
Anayasa tasarısına göre Bakanlar Kurulu’nun kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi de temel hak ve hürriyetlerin kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemeyeceği şartına bağlanacak. Cumhurbaşkanının kanunları veto etme yetkisine son verilecek, ve Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen kanunlar Meclis tarafından basit çoğunlukla aynen kabul edilebilecek.
MECLİS’İN DENETİM YETKİSİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ
Şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim için hükümete hesap sorulabilmesini sağlayacak araçları artırıp etkili kılacağız. Hükümet, başbakan ve bakanlar hakkında gensoru verme yetkisini tesis edeceğiz. Bu yenilikle, Bakanlar Kurulu aleyhine verilen güvensizlik önergelerine yeni Başbakanın isminin eklenmesini zorunlu kılacağız. Böylece meclis, istikrarın gereği olarak ancak yeni hükümeti kurmakta birleşebilirse mevcut hükümeti düşürebilecektir.
Taslakta ayrıca Meclis bünyesinde Kesin Hesap Komisyonu kurulması ve komisyonunun başkanının ana muhalefet partisinden olması da yer alıyor.
CUMHURBAŞKANININ PARTİ İLE İLİŞİĞİ KESİLİYOR
Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel de anayasa taslağının hayata geçirilmesi ile "her kademesinden, dört senedir her gün duyduğumuz “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla” klişesini artık duymayacağız." dedi.
Taslağa göre bir dönem ve yedi yıl için seçilecek cumhurbaşkanının partisi ile ilişiği kesilecek.
Liderler Anayasa Değişikliği taslağı açıklandıktan sonra birlikte fotoğraf verip salondan ayrıldı.
SON TOPLANTIDA DUYURULMUŞTU
Altı siyasi parti genel başkanın son toplantısı 14 Kasım’da gerçekleştirmiş ve yapılan açıklamada; “Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni doğrultusunda yapılması gereken Anayasa değişikliklerinin kodifikasyonunu tamamlamıştır. Altılı Masa olarak, bu çalışmayı 28 Kasım tarihinde kamuoyuyla paylaşma kararı aldık” ifadeleri kullanılmıştı.(HABER MERKEZİ)