Altılı Masa'dan AKP'nin HDP'yi ziyaretine yorum: ‘Onlar konuşunca siyaset, biz konuşunca hainlik’

Altılı Masa'dan AKP'nin HDP'yi ziyaretine yorum: ‘Onlar konuşunca siyaset, biz konuşunca hainlik’
Altılı Masa temsilcileri AKP'nin HDP'yi ziyaretini Artı Gerçek'e değerlendirdi. Ziyareti olumlu bulan partilerin ortak görüşü Cumhur İttifakı’nın samimiyetsiz ve tutarsız olduğu.

Seda TAŞKIN


ANKARA- AKP heyeti başörtüsü konusunda anayasa değişikliği önerisiyle ilgili HDP'yi ziyaret etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ziyareti “son derece doğal ve doğru bir adım” olarak nitelendirdi ve tartışma alevlendi.

Altılı Masa temsilcileri AKP-HDP ziyaretini ve Bahçeli'nin açıklamalarını Artı Gerçek’e değerlendirdi. Ortaya çıkan ortak tutum, HDP ile yapılan görüşmenin doğru olduğu ancak Cumhur İttifakı’nın bu konuda samimi olmadığı yönünde.

CHP: BAHÇELİ'NİN TUTUMUNUN ÖNEMİ YOK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP liderinin sözlerine ilişkin, “Devlet Bahçeli, ne milliyetçiliğin, ne siyasetin nasıl yapılacağının kalibresi olabilir. Dün övdüğüne bugün vatan haini diyen birisinin tutarsızlığının bizim nezdimizde bir önemi yoktur” dedi. MHP’nin ‘ilkesizlik’ üzerine kurulmuş bir parti olduğunu söyleyen Özel, “İki önceki seçimde AK Parti'ye küfrettiler, ağır laflar söylediler, şimdi 180 derece döndüler. MHP'nin tutumunun ne olacağını önemsemiyoruz. Bahçeli'nin hangi tutumu aldığının önemi yok” değerlendirmesinde bulundu.

'DEVLET BEY'İN SÖZLERİNİN TAYYİP BEY'E GİTMESİ İRONİKTİR'

Bayramda tüm siyasi partilerle bayramlaşabilen tek siyasi partinin CHP olduğunu söyleyen Özel, konuya ilişkin şunları dile getirdi:

“Bayramda bile el sıkamayacak noktaya gelen bir anlayıştan bahsediyoruz. Biz HDP'yi; CHP gibi, MHP gibi, İYİ Parti gibi, AK Parti gibi milletin Meclis’e yolladığı bir siyasi parti olarak görüyoruz. Biz onlarla otururuz, görüşürüz, konuşuruz bir sorun yok. Buna ‘terörist seviciler’ diyen Devlet Bey'in söylediği lafın dönüp dolaşıp Tayyip Bey'e gitmesi son derece ironiktir. Ne bundan önce ne bundan sonra HDP ile ve ona oy veren seçmenle kurulacak ilişkiler açısından Devlet Bey'in ne ettiği küfrün, ne övgülerin bir önemi var bizim nezdimizde. Her meşru muhatapla görüştük, bundan sonra da görüşürüz. Mesele Devlet Bey'in geldiği noktadır.”

İYİ PARTİ: SAKINCA GÖRMÜYORUZ

İYİ Parti Meclis Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu Anayasa değişikliği ile ilgili Meclis'te grubu bulunan partilerle görüşülmesinde bir sakınca görmediklerini söyledi. “Tartışma Cumhur İttifakı ve AK Parti'ye ait bir tartışmadır. Onların kendi kabulleriyle ve kendi konuşmalarıyla ilgili içlerindeki tartışmadır. Onların meselesi olduğunu görüyoruz” diyen Tatlıoğlu, bu konunun kendileri dışında bir mesele olduğunun altını çizdi.

DEVA: CUMHUR İTTİFAKI AÇISINDAN TUTARSIZLIK

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen AKP’nin HDP’yle görüşmesini siyasi açıdan doğru bulduklarını ancak Cumhur İttifakı açısından tutarsızlık olarak gördüklerini belirtti. Ekmen, DEVA Partisi’nin kurulduğu günden bu yana HDP ile görüşmelerde açık, şeffaf ve samimi davrandığını vurguladı.

Ekmen, “Kamuoyuna yönelik mesajlarımızda HDP’nin kimliğiyle kabul edilmesinin, temsil ettiği siyasi seçmenin ve siyasi demokratik zeminde varlığının önemli olduğunu ifade ettik. HDP’ye yönelik bugüne kadar üretilmiş dil ve tavır değişikliğinin gündelik tartışmalara feda edilmeden, strateji değişikliği olarak tartışılması gerekir” dedi.


GELECEK PARTİSİ: ONLAR KONUŞUNCA SİYASET, KARŞI TARAF SELAM VERİNCE HAİN

Gelecek Partisi de ziyareti olumlu olarak nitelendirdi. Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün diyaloğu doğru bulduklarını belirterek, “Doğru söze her zaman doğru diyoruz” dedi. “Bizim isteğimiz Bahçeli’nin üç yılda bir doğru bir söz söylemesi değil, her zaman doğruları konuşuyor olmasıdır” diyen Üstün, 2019 yılında İmralı ile gerçekleşen diyalog sürecine dikkat çekti:

“İmralı ile yapılan görüşmeleri fayda vermediğini görünce o tarihten bu yana üç yıldır HDP’yi gayri meşru ilan ettikleri gibi, HDP’ye selam verenleri de gayri meşru, hain ilan ettiler. Onlar HDP ile diyalog kurduklarında siyaset, karşısındakiler selam verince hain oluyorlar. Hatta iftira boyutuna varan politikalar ürettiler. Hatta Altılı Masa’nın altında HDP’yi aradılar. Oysa zaten HDP bir ittifak kurmuştu. Biz Gelecek Partisi olarak her zaman diyalog kanalların açık olması gerektiğini söylüyoruz. Her parti ile diyalog kurarız diyoruz.”

Cumhur İttifakı’nın, HDP ile kurulacak diyaloğu dahi ihanet olarak gördüklerini hatırlatan Üstün, son ziyaret ile bu yanlışlığı fiilen ortadan kaldırdıklarını söyledi ve şunları ekledi:

“Önceki söylemlerinin ne kadar yanlış olduğunu teyit etmiş oldular. Bu saatten sonra böylesi kutuplaştırıcı, ötekileştirişi ve ayrıştırıcı dili terk etsinler istiyoruz. Bu ülke hepimizin. Partilerin birbirleriyle diyalogları normaldir, doğaldır. Zaten yapılıyordu ama bunu AKP yapılmıyor gibi gösteriyordu. Yürümedi bu siyaset”

SAADET PARTİSİ: BÜTÜN SİYASİ PARTİLERLE DİYALOG KURMAK ÖNEMLİ

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya her partinin siyasal duruşunu ve iletişimini kendisinin yönettiğini belirterek, kendi siyasal tercihlerini de kendilerinin belirlediğini aktardı. AKP-HDP arasında gerçekleşen diyaloğa ilişkin değerlendirme yapan Kaya, “Bütün siyasi partilerle bir diyalog ve iletişim halinde olmanın önemine inanıyoruz” dedi.

Bir partiyi, başka partilerle yapmış olduğu görüşme ya da görüşmeme üzerinden değerlendirmeyi doğru bulmadıklarını söyleyen Kaya, “Ama biz kendi adımıza Türkiye’de siyaset yapan her siyasi partiyle, Türkiye meselelerini konuşmanın faydalı olacağına inanıyoruz. Bu açıdan Altılı Masa’daki partilerin diğer partilerle olan ilişkileri onların kendi şahsi taktirleridir, bizim de duruşumuz kendi şahsi taktirimizdir. Biz Saadet Partisi olarak Türkiye’de yasal çerçevede faaliyette bulunan her siyasi partiyle oturup, Türkiye’nin meselelerini konuşmaya, siyasette diyalog kurmanın faydasına inanıyoruz” dedi.

DP: MİLLET İTTİFAKI'NDAN ÖZÜR DİLEYİN

Konuya ilişkin açıklama yapan Demokrat Parti (DP) Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise yapılan görüşmeyle birlikte iktidarın Millet İttifakı’ndan özür dilemesi gerektiğini belirterek, “HDP teröristtir, HDP kapatılsın, HDP PKK’dır dedikten sonra HDP ile görüşmek ihanettir. ‘HDP ile görüşen CHP teröristtir’ dedikten sonra HDP ile görüşmeyi normal karşılamak sadece ve sadece Millet İttifakı’nın mensuplarına yapılan büyük bir hakarettir, özür gerektirir” dedi.

“HDP ile görüşmeyi doğru ve normal buluyorsanız o zaman bir buçuk yıldır Altılı Masa’nın önünde, arkasında, altında HDP niye aradınız?” diye soran Enginyurt, “HDP bu kadar kötüyse HDP’yi neden doğruladınız. Burada Millet İttifakı’na karşı büyük bir hakaret yapılmış, hakkı yenilmiştir ve linç edilmiştir. Bugün gelinen noktada HDP kapatılsın diyenler HDP’yi doğrulamış, HDP’ye legal parti demiştir. Yorumu milletimiz yapsın” dedi.

Öne Çıkanlar