Anket şirketleri Muharrem İnce'nin çekilmesini yorumladı

Anket şirketleri Muharrem İnce'nin çekilmesini yorumladı
Can Selçuki, “Kılıçdaroğlu'nun şansı çok arttı" derken Kemal Özkiraz da "Az bir oranla Erdoğan’ın kazanmasına sebep olabilirdi" yorumunu yaptı. Ulaş Tol, "Muhalefete faydasına olacağı çok açık" ifadelerini kullandı.

Artı Gerçek - Daha önce Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın toplam oy oranının yüzde 5-6'yı geçmesi durumunda seçimin ikinci tura kalacağı tespitini yapan anket şirketi temsilcileri, İnce'nin çekilme kararı sonrası durumu Artı Gerçek'e değerlendirdi.

'AZ BİR ORANLA ERDOĞAN'IN KAZANMASINA SEBEP OLABİLİRDİ'

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, “Zaten Muharrem İnce’nin seçmen tabanı eriyordu, yüzde 1’lik bir oy oranı vardı. Bu oran da birine seçim kazandıracak bir yerde değildi. Ama az bir oranla Erdoğan’ın kazanmasına sebep olabilirdi, hafızalarda öyle kalmak istemedi. Gelecekte tekrar siyaset yapabilmek için çekildiği çok açık. Muhalefet açısından bir moral oldu elbette” dedi.

'SANDIĞA GİTMEYENLER DE OLACAK'

Özkiraz, “Muharrem İnce'yi destekleyen seçmenin oyu Kılıçdaroğlu'na kayacak mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “İnce’nin seçmeninin bir kısmı Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek. Ama Sinan Oğan’a da Erdoğan’a kayanlar da olacak. Aynı zamanda sandığa gitmeyenler de olacak” dedi.

'KILIÇDAROĞLU'NUN ŞANSI ÇOK ARTTI'

Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki “Kemal Kılıçdaroğlu'nun şansı çok arttı” derken, “Muharrem İnce'yi destekleyen seçmenin oyu Kılıçdaroğlu'na kayacak mı?” sorumuza “Net bir şey söylemek için tekrar sahaya inmemiz gerekiyor” yorumunu yaptı.

'MATEMATİKSEL FAYDASI VAR'

İnce’nin çekilmesinin oy dağılımına nasıl etki edeceğini sorduğumuz TEAM Araştırma Direktörü Ulaş Tol da “Matematiksel olarak muhalefete faydası var. Çünkü Oğan ve İnce olmasaydı biz zaten yüzde 50’yi geçen adayı seçmiş olacaktık, bu kişi de son verilere göre Kemal Kılıçdaroğlu’ydu” dedi. Net verileri söyleyebilmek içinse sahaya tekrar inmek gerektiğine işaret eden Tol “Muharrem İnce'yi destekleyen seçmenin oyu Kılıçdaroğlu'na kayacak mı?” sorusuna ise şöyle bir yanıt verdi: “Nisan ayının sonlarında yaptığımız ankete göre İnce’nin oyu yüzde 3’e düşmüştü ve düşmeye de devam ediyordu. Bu yüzden küçük bir puanın dağılmasından söz ediyoruz ama yine de etki eden bir yüzdedeydi. İnce seçmeninin birinci önceliği iktidar karşıtı olması. Bunların önemli bir kısmı da ikinci turda Kılıçdaroğlu’nu desteklerim diyen bir gruptu. Buradan hareketle muhalefet faydasına olacağı çok açık.”

MUHALEFETİN İŞİ KOLAYLAŞTI AMA 'BU İŞ BİTMİŞTİR' DEMEK DOĞRU DEĞİL

Halk TV canlı yanınına bağlanan MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat da “Bu işin birinci turda bitmesinin daha muhtemel olduğu döneme girdik” ifadesini kullandı.

Kulat şunları söyledi:

“Bizim araştırmamıza göre seçim bıçak sırtı da olsa ilk turda bitiyordu zaten. 2-3 günlük zaman dilimi, Türkiye'de uzun bir zaman. Muhalefetin büyük bir fırsat yakaladığını görüyorum ama bu iş bitmiştir demek çok doğru değil. 5-6 gün öncesinin fotoğrafı üzerinden yaptığımız araştırmada zaten 50+1 yakalama noktasında muhalefet önde görünüyordu. Bunun üzerine Muharrem İnce faktörü de eklendi ve muhalefetin işi son derece kolaylaştı.” (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar