AYM, Can Atalay için hak ihlali kararı verdi

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna karar verdi. Artı TV'ye konuşan Atalay'ın avukatı Özen, "Hemen, bugün, derhal tahliye edilmesi gerekir" dedi.

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi (AYM) cezaevindeki TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Karar 5'e karşı 9 oyla alındı. Bir üye mazeret bildirerek toplantıya katılmadı.

KARAR, YEREL MAHKEME GÖNDERİLECEK

Atalay hakkında yeniden yargılamaya da hükmeden Yüksek Mahkemenin oy çokluğuyla aldığı kararın, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkemeye gönderileceği öğrenildi.

ATALAY'IN AVUKATI: HEMEN, BUGÜN, DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ

Artı TV'ye konuşan Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, şunları söyledi:

"Bütün Gezi tutukluları haksız yere cezaevindeler. Can Atalay, 14 Mayıs günü milletvekili seçilmişti. 14 Mayıs gecesi itibarıyla tahliye edilmesi gerekirdi. 6 ay gecikmiş bir karar. Hep diyorduk ki eğer Anayasa Mahkemesi üyeleri eğer hukuk devleti ilkesinin hala var olduğunu göstermek istiyorlarsa ihlal kararı vermeleri gerekir. En azından AYM düzeyinde Türkiye'de hala hukukun kaldığını göstermiş oldu bu karar. Bu açıdan çok önemli. Henüz hiçbir şey bitmiş değil. Bütün Gezi tutukluları hakkında da AYM'nin ihlal kararı vermesi gerekiyor.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Karar şu anlama geliyor. Bir, Can Atalay'ın tahliye edilmemesini AYM hukuka aykırı bulmuş. 'Kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkı bu anlama gelir. İki, seçilme hakkı yönünden de milletvekili seçildiği an itibarıyla yargılamada durma kararı verilmemiş olmasını da bir hak ihlali olarak yorumladığını söyleyebiliriz. Bu da şu anlama geliyor. Can Atalay hakkındaki hükmün kesinleşmesine ilişkin durum ortadan kalkmıştır. Yeniden yargılanması gerekir. Yeniden yargılamada durma kararının verilmesi ve milletvekilliği sona erene kadar da yargılamanın durması gerekir. Hemen, bugün, derhal tahliye edilmesi gerekir."

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN İLK AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM' nin tutuklu milletvekili Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararıyla ilgili "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek. Anayasa Mahkemesi'nin bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbetteki işem yapılır" dedi.

NE OLMUŞTU?

TİP'ten Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay'ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim'de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar