AYM, CHP'nin Sansür Yasası başvurusunun ilk incelemesini yarın yapacak

AYM, CHP'nin 'Sansür Yasası'nın iptali istemiyle yaptığı başvurunun ilk incelemesini yarın yapacak.

AYM, CHP'nin Sansür Yasası başvurusunun ilk incelemesini yarın yapacak

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak nitelendirilen ve internet haberciliği ile sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren kanunun bazı maddelerinin iptali istemiyle yaptığı başvurunun ilk incelemesini yarın yapacak.

AKP ve MHP, “dezenformasyonla mücadele” adı altında getirdiği internet haberciliği ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren ve kamuoyunda 'Sansür Yasası' olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u geçen yılın ekim ayında TBMM’den geçirmişti.

CHP, kanunun iptali istemiyle AYM’de dava açmıştı. AYM, davayla ilgili ilk incelemeyi yarın yapacak.

CHP’nin dilekçesinde, 40 maddelik kanunun 20 maddesinin iptali istenmişti. İptali istenen maddeler arasında “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi, basın kartının iptali halinde kartın iade edildiği tarihten 1 yıl geçmeden yeniden basın kartı verilmemesi, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeline basın kartı verilmesini içeren düzenlemeler yer alıyor.

Dilekçede, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu”nu düzenleyen 29’uncu maddenin Anayasa'nın 2, 13, 25, 26, 28, 38 ve 153'üncü maddelerine aykırı olduğu belirtilmişti.

29. MADDE TEKLİFİN 'SANSÜR YASASI' OLARAK ANILMASINA NEDEN OLAN MADDE

Yasa teklifinin Mecliste kabul edilen 29. maddesine göre "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse" 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

29. madde, gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor.

Bu madde, teklifin en çok eleştirilen ve “Sansür Yasası” olarak adlandırılmasına neden olan maddesi. (HABER MERKEZİ)