Bahçeli’nin ittifak açıklaması AKP'de nasıl yankılandı: 'MHP ikaz verdi ama bizim hassasiyetlerimizi de görmeli'

Bahçeli’nin ittifak açıklaması AKP'de nasıl yankılandı: 'MHP ikaz verdi ama bizim hassasiyetlerimizi de görmeli'
Bahçeli’nin “AK Parti ve CHP ittifak yapsın” sözlerini değerlendiren AKP’li kaynaklar, MHP'nin Cumhur İttifakı'na ikaz verdiğini belirtti ve ekledi: MHP’nin de bizim hassasiyetleri göz önünde bulundurması gerek.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Siyaset gündeminde ‘yumuşama’ tartışmaları sürerken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “AK Parti ve CHP ittifak yapsın, 6'lı masa da destek versin” sözleri gündeme damgasını vurdu. Açıklamanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel görüşmesinin ardından olması da dikkat çekti. Bahçeli’nin söylemlerini AKP’li kaynaklara sorduk. Görüştüğümüz AKP'liler, Bahçeli’nin açıklamalarını uyarı olarak değerlendirirken, Gezi Davası’ndan tutuklu bulunan Osman Kavala, kayyım, hasta tutuklular gibi belli konularda MHP’nin daha hassas davranmasını istiyor.

‘MHP, AKP’NİN HASSASİYETİNİ GÖRMEZDEN GELMEMELİ’

AKP’li kaynaklar, MHP’nin tutumunu CHP ile yapılan görüşmelerde taleplerin yerine getirilmesini bir ‘haysiyet’ zedelenmesi olarak gördüğünü dile getirdi. MHP’nin yaptığı açıklamalarla AKP’ye ikaz verdiğini düşünen kaynaklar, Cumhur İttifakı’nı bozmaya niyetli olmadıklarının da altını çizdi. İttifakın önemine işaret eden kaynaklar, MHP’nin de kendilerinin hassasiyetlerine dikkat etmesi ve taleplerinin görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade etti.

AKP DE SİYASETTE ‘YUMUŞAMAYA’ OLUMLU BAKILIYOR

AKP'li kaynaklar, ülkenin önemli projeleri olduğunu ve bu projelerin devam etmesi için de MHP ile ittifakın bozulmaması gerektiğine işaret ederek, MHP kanadının da AKP’nin hassasiyetlerini gözetmesi gerektiğini belirtti. Aynı kaynaklar, 'yumuşama' sürecinin AKP'liler tarafından da olumlu karşılandığını ve bundan sonraki süreçte de bu konuda yol izlenmesinin önemine dikkat çekti.

‘MHP HASSASİYET GÖSTERMELİ’

Görüştüğümüz partililer, başta Osman Kavala olmak üzere hasta tutuklular ve kayyım konusu gibi gündem başlıklarında MHP’nin AKP’ye hassasiyet göstermesi gerektiğini de ekledi. MHP’nin bu konuda atılacak adımlarda baskı yaptığını ve bunun da Türkiye açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünen partililer de mevcut.

‘MHP BASKI YAPIYOR’

Parti kulislerinde, Kavala konusunda CHP’nin taleplerinin yerine getirilmesinin MHP açısından haysiyet zedeleyici olarak değerlendirildiği belirtiliyor. Bazı partililer, kayyım konusunda MHP’nin baskı yaptığı ve tüm HDP’li belediyelere kayyım atanması konusunda ısrarcı olduğunu söylüyor. Ancak AKP’nin buna olumlu bakmadığını belirtiyor.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesinden bir gün sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yazılı açıklama yaptı. Bahçeli, "AK Parti ile CHP arasında geniş tabanlı bir ittifakın vücuda gelmesi, buna da Altılı Masa'nın diğer unsurlarının desteği MHP'nin samimi dileği ve temennisidir” dedi.

Öne Çıkanlar