Bakan Uraloğlu: İstanbul depreminde Çanakkale yönüne doğru tahliye planı var

Bakan Uraloğlu: İstanbul depreminde Çanakkale yönüne doğru tahliye planı var
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, olası İstanbul depreminde tahliye planlarının hazır olduğunu, köprüler ve viyadüklerde güçlendirme çalışması yapıldığını açıkladı. Maraş depremindeki kaymalar nedeniyle de yeniden haritalandırma yapıldığını belirtti.

Artı Gerçek - Yer bilimciler, beklenen İstanbul depremi için artık geri sayımın başladığını belirtiyor. Uzmanlar, depremde çökecek altyapı nedeniyle de tahliye de büyük sorunlar ortaya çıkacağı uyarısında bulunuyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, olası İstanbul depremindeki ulaşım ve tahliye planlamasına ilişkin, "İstanbul'daki 2 tane köprümüzün askı halatlarından birini yeniledik. Askı halatlarını yeniliyoruz ve bunların rutin kontrollerini yapıyoruz. Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. İstanbul için tahliye planımız var" dedi.

Ulaştırma alanında yapılan 194 milyar dolarlık yatırımda kara yollarının amiral gemi konumunda olduğunu söyleyen Uraloğlu, "Bundan sonra artık demir yollarına biraz daha ağırlık vereceğiz" ifadesini kullandı.

HATAY HAVALİMANI YENİDEN YAPILACAK

Depremde Hatay Havalimanı'nda pistin birçok yerden kırıldığını hatırlatan Uraloğlu, şunları söyledi:

"2 bin 800 metre civarında olan pistin sadece 2 bin metresini kullanıma açabildik. Şu anda boş uçaklar inebiliyor, dolu uçaklar kalkabiliyor. Çünkü artık dolu uçağın yükünü kaldırabilecek dirençte değil. Projemizi yaptık, şimdi hızlıca ihalesini yapıp, havaalanını yeniden yapacağız. Aynı yere yapacağız maalesef, çünkü orada havaalanı yapılabilecek başka bir yer yok. Yakın civarda İskenderun dahil başka bir yer yok. Ama, 'Ya bunu tecrübe ettik, niye bir daha deniyoruz' derseniz şöyle bir örnek vereyim; artık yaklaşım olarak Rize'deki ve Ordu-Giresun'daki havaalanı yaklaşımıyla, denizin içerisinde nasıl yapmışsak, burada da Amik Gölü'nün içerisine aynı mantıkla yapacağız."

'TREN TAŞIMACILIĞINDAN BAKANLIK OLARAK ÇIKACAĞIZ'

'Milli banliyö seti'nin prototip üretimi ve tasarımını da 2024'te yapacaklarını aktaran Uraloğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"225 kilometre saatlik hızlı tren setinin tasarımına da başladık. 2025'te prototipini üretmiş olacağız. Sonrasında 250 kilometre hıza sahip yüksek hızlı tren setinin tasarımını ve milli metro projesinin tasarımını da 2026'da gerçekleştirmiş olacağız. Yapacağımız trenleri; Alperen, Pars, Bora ve Alp şeklinde isimlendirdik.

Aynı zamanda özel sektörü de özellikle desteklediğimizi bilmenizi isterim. Yeterince kapasite oluştuğu takdirde, belki bu sektörden bakanlık olarak çıkacağız. Bursa hızlı tren hattını 2026’da bitireceğiz. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattımızı 2027'de bitireceğiz. Kapıkule'den girdiğimizde artık Gaziantep'ten hızlı trenle çıkmış olacağız. Ankara- İzmir yüksek hızlı trenini 2028'de bitirmeyi hedefliyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden de geçecek olan ve Uzak Doğu'yu Londra'ya ikinci defa bağlayacak olan demir yolu hattımızı yine planlıyoruz. Karadeniz'e ulaşacak demir yolu hattımızın ilk etapta Kırıkkale ile Çorum arasının 2028'e kadar bitirilmesini planlıyoruz. Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren projemizi bitirdik. Bunun fizibilitelerini yapıyoruz. Ankara ile İstanbul arasını iki durakla yaklaşık 80 dakikada kat etmiş olacağız. Bunu da 2028 iddialı olabilir ama yapım çalışmalarına başlayacağız."

ANKARA-İSTANBUL ARASINDA YENİ OTOYOL PLANI

Uraloğlu ayrıca yine Ankara-İstanbul arasında yeni bir otoyol planladıklarını söyledi.

'DEPREMDE İSTANBUL'DAN ÇANAKKALE YÖNÜNDE TAHLİYE SAĞLANACAK'

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uraloğlu, İstanbul'da olası bir deprem için bakanlığın yaptığı çalışmalar ile ilgili şunları söyledi: "Kuzey Marmara otoyolu kara yolu ulaşımında, Marmaray ise demir yolu ulaşımında İstanbul'un aort damarı olmuştur. Dolayısıyla Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden gerek tahliye gerekse de acil yardımı da oradan sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osman Gazi Köprüsü'nden Kuzey Marmara Otoyolu'ndan sağlamış olacağız. Tabii bu tahliye planlamasını birinci derecede AFAD Başkanlığımız yürütüyor. İstanbul için tahliye planımız var." dedi.

Uraloğlu, uçak bilet fiyatlarındaki artışla ilgili ise "Şu anda iç hatlarda başta Türk Havayolları olmak üzere zarar etmeyen şirket yok, çok net. Yurt dışında ciddi şekilde kâr ediyorlar ve yurt içinde sübvanse ediyorlar" cevabını verdi. (DHA)

Öne Çıkanlar