Bakanlık bakanı yalanladı: Ensar Vakfı'ndaki cinsel istismar skandalında adı geçen Sultanoğlu hakkında soruşturma açılmamış

Bakanlık bakanı yalanladı: Ensar Vakfı'ndaki cinsel istismar skandalında adı geçen Sultanoğlu hakkında soruşturma açılmamış
Ensar Vakfı'ndaki cinsel istismar nedeniyle soruşturma geçiren Asım Sultanoğlu'na yönelik verilen soru önergesine yanıtta bakanlık bakanı yalanladı. Bakanın "Soruşturma açıldı ve aklandı" dediği Sultanoğlu hakkında soruşturma açılmadığı ortaya çıktı.

Artı Gerçek - Ensar Vakfı’nda çocuklara yönelik cinsel istismar davasında ismi geçen ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "Soruşturma açıldı ve aklandı" dediği Asım Sulltanoğlu hakkındaki soru öneresi, aslında soruşturma açılmadığını ortaya koydu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Karaman'da 2016 yılında 45 erkek çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasıyla ilgili açılan Ensar Vakfı Davası’nda hakkında soruşturma açıldığı iddia edilen üç yöneticiden biri olan ve Urfa Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ataması tepki çeken Asım Sultanoğlu'na yönelik Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e soru önergesi verdi.

Sayyiğit soru önergesinde, “Sultanoğlu'nun adli ve idari soruşturmada aklandığını” söyleyen Bakan Tekin'e "Asım Sultanoğlu hakkında Karaman’da gerçekleşen cinsel istismar suçuna dair yürütülen bir soruşturma olmuş mudur? Olmuşsa, bu soruşturmanın sonuçları nelerdir?" diye sordu.

Önergede şu sorulara yer verildi:

1- Karaman’da 45 çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu dönem, İl’in İl Milli Eğitim Müdürlüğünü yapmakta olan Asım Sultanoğlu’nun Urfa’ya aynı görevle atandığı haberleri doğru mudur?

2- Cinsel istismar faili ile fotoğrafları olan, görevde ağır ihmali bulunan ve istismarın gerçekleştiği vakıfları savunan Asım Sultanoğlu hakkında Karaman’da gerçekleşen cinsel istismar suçuna dair yürütülen bir soruşturma olmuş mudur? Olmuşsa, bu soruşturmanın sonuçları nelerdir?

3- 45 çocuğa yönelik gerçekleştirilen cinsel istismar suçunda adı geçen ve İldeki çocukların aynı zamanda sorumluluğunu üstlenen bir devlet görevlisinin böylesi ağır bir suç karşısında hala göreve devam ettirilmesinin hukuki gerekçesi nedir?

4- Daha önce Bursa ve Maraş’a İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanmak istenen Asım Sultanoğlu’nun atamasından neden vazgeçilmiştir? İki ile yapılan atamalar iptal edilmesine rağmen hangi gerekçe ile Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atanmıştır?

5- Hakkında ciddi ithamlar olan Asım Sultanoğlu neden hala devlet görevine devam ettirilmektedir? İnsanların ismini duyduğu zaman çocuklarının geleceği hakkında tedirginlik yaratan bir devlet görevlisinin görevden alınmasına dair adım atılacak mıdır?

BAKANLIK: HERHANGİ BİR İŞLEM YAPILMADI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından soru önergesine verilen 26 Eylül tarihli yanıt şu şekilde:

"Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen yanıtsa adeta bakanlığı yalanlar nitelikteydi. Urfa İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu'nun Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevi esnasında hakkında ileri sürülen iddialar ile ilgili olarak bakanlık makamının 27.07.2017 tarihli oluruna istinaden bakanlık müfettişlerinde ön inceleme yapılmıştır. Ön inceleme sonucunda düzenlenen raporda soruşturma izni verilmemesi yönünde teklif getirilmiştir. Müfettişler tarafından düzenlenen ön inceleme raporunda getirilen teklife uyularak adı geçen hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştır."

'AKLANDI' DİYEN BAKAN TEKİN NE SÖYLEMİŞTİ?

Bakan Tekin, “Sultanoğlu'nun adli ve idari soruşturmada aklandığını” belirtti ve şunları söylemişti:

"Türkiye bir hukuk devleti. Kimsenin zihninde ürettiği varsayımlardan hareketle biz insanları suçlu ilan edemeyiz. Bahsi geçen arkadaşımız, İl Milli Eğitim Müdürümüz daha önceki görevi esnasında talihsiz bir olay yaşadı. Ben o dönem müsteşardım. Biz hemen anında Bakanlık Teftiş Kurulu'nu harekete geçirdik. Bakanlık Teftiş Kurulu olayla ilgili değerlendirmesini yaptı. İki olay yargıya intikal etti, yargı süreci var.

Her iki sürecin neticesinde de İl Milli Eğitim Müdürümüzün süreçle ilgili herhangi bir kusuru tespit edilmedi. Dolayısıyla hukuken ve denetim süreci sonucunda suç tespit edilemeyen kişileri suçsuz olarak görürüz. Suç tespit edilmeyen kişiler bizim gözümüzde masumdur.

Masum insanların hakkını hukukunu korumak da bizim görevimizdir. Biz başarılı bir il müdürümüzün arkasındayız. İl müdürümüzü buraya gönderirken de temel gerekçemiz, Şanlıurfa'nın ihtiyaçları konusunda kesinlikle başarılı olacağına inandığımız, bu konuları birebir birlikte takip edeceğimiz bir arkadaşımız olduğu için gönderdik."

23 Ağustos tarihinde Urfa'yı ziyaret eden Mili Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, valiliği ziyaretinde Sultanoğlu ile birlikte fotoğraf vermişti. Fotoğraf, valilik tarafından sosyal medyadan paylaşılmıştı.

Ensar Vakfı’nda çocukları istismar eden 'sorumlu olan bir öğretmen' ile fotoğraflar çektiren dönemin Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu'nun Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atanması büyük tepki çekmişti.

SULTANOĞLU KİMDİR?

Karaman'da 2016 yılında, Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (KAİMDER) ile bağlantılı olduğu söylenen yurtlarda kalan 45 çocuk onlardan 'sorumlu olan bir öğretmen' tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı.

İstismar skandalı, bir çocuğun yaşadıklarını bir psikoloğa anlatması ve psikoloğun konuyu yetkililere bildirmesiyle ortaya çıkmıştı. Olaydan 4,5 yıl sonra İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ve iki idareciye soruşturma açılmıştı.

Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu'nun çocukları istismar eden ve 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Muharrem B. ile yurtta birlikte fotoğraf çekildiği ortaya çıkmıştı. Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, 9 Mayıs 2014'te "KAİMDER yurdumuzdaki öğrenciler ile sohbete geldik. Maşallah çocuklar pırlanta" yazarak fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar