Batman'da kayyım, belediye bütçesini kurumlara aktarmış: 'Tahribatın hesabını soracağız'

Batman'da kayyım, belediye bütçesini kurumlara aktarmış: 'Tahribatın hesabını soracağız'
Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, kayyım yönetiminin taşınmazları ve belediye bütçesini devlet kurumlarına peşkeş çektiği belirtti. Sönük, "Yargı önünde hesap soracağız” dedi.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Belediyesi, kayyım döneminde yaşanan usulsüzlüklere dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı gerçekleştirdi. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen açıklamaya Batman Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük, belediye meclis üyeleri, DEM Parti Batman İl Örgütü katıldı.

Eşbaşkan Sönük, kayyımların yarattığı tahribatın büyük olduğunu belirterek "Halkın sofrasına gitmesi gerekenlerin yandaşlara ve devletin kurumlarına aktarıldığını" söyledi. Kayyımların 2016 yılından bu yana borca borç ekleyerek, belediyeleri gasp ettiklerini kaydeden Sönük, “Her kuruşun hesabını soracağız. Bu halkın olanı halka vereceğiz. Evine eli boş giden, yiyecek yemek bulamayan, yatağa aç girenlerin olanını yandaşlarına ve kendilerine alanlardan yargı önünde hesap soracağız” dedi.

'BELEDİYENİN BÜTÇESİ DEVLET KURUMLARINA AKTARILMIŞ'

Sönük, kayyımların yarattığı tahribatı tek tek paylaştı. Belediye bütçesinden devlet kurumlarına araç hibesi yapıldığını kaydeden Sönük, şunları söyledi:

“5 ilçenin sosyal yardımlaşma vakfına 4 adet doblo, 1 adet fiorino 5 hibe edilmiş. Toplam fiyatı 3 Milyon 216 bin 666 TL’dir. İl Özel İdaresi ve Orman Müdürlüğü’ne toplamda değeri 1 milyon 595 bin TL’lik 2 adet 4x4 pikap, Bekirhan Belediyesi’ne Mezarlık Müdürlüğü üzerinden 400 bin TL’lik pikap, 4 adet toplu taşıma otobüsü Balpınar, Beşiri Sason Belediyeleri ve Batman İl Kültür Turizm Müdürlüğüne tahsis edildi.

Batman İl Emniyet Müdürlüğüne 6 adet araç için 5 milyon TL kaynak aktarımı, Batman İl Jandarma Komutanlığına 5 Adet araç için 5 milyon TL kaynak aktarılması yapılmış."

TAŞINMAZLAR DA KURUMLARA DEVREDİLMİŞ

Belediye taşınmazlarının da devlet kurumlarına tahsis edildiğini kaydeden Sönük, şöyle konuştu:

“3 adet Belediye arazisine yapılacak kütüphane için alınmış meclis kararı ve protokollerle İl Kültür Müdürlüğü’ne devri yapılmış. Yapım maliyeti 139 milyon TL. Yeşil Kütüphane (İstiklal Parkı içerisinde yapılacaktır) sözleşme bedeli 43 milyon 160 bin TL.

1 Engelsiz Yaşam Merkezi yapımı, belediyeye ait arazide yapılan ve Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne tahsis için karar alınan proje için 70 milyon TL bütçe ayrılmış. Asfalt plent tesisinde yapılması gereken bakım onarım yapılmadığı için asfalt sezonu gecikmiş, bakım maliyeti 1 Milyon 5 bin TL, Millet Bahçesinin 15 bin 122,89 m² alanı belediyenin vergi dairesine olan borçları sebebiyle Maliye Hazinesine devredilmiş.

Buradaki borç ise 63 milyon 53 bin TL. Sivil Toplum merkezi projesi belediye tarafından ihale edilmiş olup yapımı bittikten sonra tahsisinin hangi kurumda olacağı konusunda netlik yok. İhale Maliyeti 76 milyon TL değerinde."

EKMEK FIRINI

Kayyım atanmadan hemen önce yapımı tamamlanan ekmek fırınına ilişkin konuşan Sönük, şunları paylaştı:

“124 tane aracın klima aksamı ve kayışlarını hep aynı tarzda arıza verdiği tespit edilmiştir. Bu arızanın normal olmadığı yapılan incelemelerde ortaya çıkmıştır. Hiçbir aracın afet durumunda kullanılacak araçlarda dahil bakım onarımı yapılmamış, araçlar çürüyene dek kullanılmamış ve o hali ile bırakılmıştır.

Kayyım atanmadan önce Belediye tarafından yapımı tamamlanan günlük 70 bin ekmek kapasitesi olan ve faaliyete geçmeden kayyımın atanması sonucunda fırın kayyım tarafından faaliyete alınıp, birlik vakfı ve milli eğitim müdürlüğüne devredilmiştir. Bu iki kurum fırını işletemeyip tekrar belediyeye devretmiştir. Bu süre içerisinde hiçbir periyodik bakım yapılmamış, içerisinde satılabilecek ekipmanlar satılmış, satılmayanlar da hurdaya dönüştürülmüş.”

'TAHRİBATIN HESABINI SORACAĞIZ'

Kayyımın bıraktığı 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borcu hatırlatan Sönük, “Sonuç olarak her ne kadar kanunilik ilkesi çerçevesinde işler yapılmış görüntüsü verilmiş olsa bile kamu kaynakları etkin, verimli ve yerinde kullanılmamış. Batman Belediyesi’nin kaynakları farklı amaçlar için harcanmıştır. Kanunu tüm halklarımızı kullanarak yaratılan tahribatın hesabını soracağız” diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar