Bekir Ağırdır: Seçimin sonucunu iki etmen belirleyecek
Konda Araştırma ikinci tur öncesi anket sonucunu yayınlarken, araştırmacı-yazar Bekir Ağırdır, bugünkü yazısında 'İkinci turu ne belirler?' sorusunu yönelterek, iki parametreye dikkat çekti.
Artı Gerçek - 14 Mayıs'taki seçim sonuçlarını analiz eden siyaset bilimci ve araştırmacı-yazar Bekir Ağırdır, seçmenin değişime ikna olmamış göründüğüne dikkat çekti. İlk turda gerçekliklerden çok duyguların belirleyici olduğuna işaret eden Ağırdır "İktidar yanlısı seçmenin tercihini belirleyen, bireysel hayatına dair beklentilerden, kaygılardan çok ortak hayata dair kaygılar ve güvenlik arayışı oldu" dedi.
Bekir Ağırdır'ın t24'teki 'Seçmen tercihini belirlemede bireysel değil ortak hayata dair kaygılar baskın oldu' başlıklı yazısı özetle şöyle:
"Bu seçim sürecinin özgün özelliklerinden birincisi, siyasi aktörlerin yanı sıra kurulu düzenin tüm gücüyle ve kapasitesiyle seçimlere dahil olmasıydı. Her zaman partizanlık örnekleri yaşanmıştır ama bu kez olan yalnızca partizanlıkla açıklanabilir pozisyon ve yoğunluktan öte bir durumdu. İktidarı oluşturan zihni koalisyonun kurulu düzenin içindeki tüm uzantıları, yargısıyla, güvenlik güçleriyle, din görevlileriyle ve tüm bürokrasisiyle etkin bir biçimde sahadaydı.
...Devlet aygıtının dürtüsünün yalnızca Erdoğan’ın seçimi kazanmasından öte bir güvenlik algısı ve değerlendirmesi olduğunu sanıyorum. Meclis’in ve siyasetin Kürt siyasetiyle müzakere ve uzlaşma mecburiyeti üreten olası tablosu istenmedi sanki. Toplum ve seçmenin önemli kısmı güvenlik tehdidi ve algısını satın aldı. Bir kez daha gördük ki Türklerin güvenlik arayışı ve talebiyle Kürtlerin kimlik taleplerini dengeleyecek yeni bir siyaset üretmeden demokratikleşme, hatta güçler ayrılığı meselesi çözülemeyecek.
İkinci turu ne belirler?
Şimdi ikinci tura gidiyoruz. Birinci turun ardından şunu söylemek mümkün, seçmen değişime ikna olamamış görünüyor. Gidişatın sorunlarını görerek, bilerek oy verdi. Literatürdeki birçok tezi de yanlışlayan biçimde davrandı hem de. Gerçekliklerden çok duygular belirleyici oldu ve iktidar yanlısı seçmen bireysel hayatına dair risklerini ve fırsatlarını düşünerek oy kullandı. Ama tercihini belirleyen bireysel hayatına dair beklentileri, kaygılarından çok ortak hayata dair kaygıları, korkuları, güvenlik arayışı baskın oldu.
Yine ikinci turda katılım oranı önemli bir parametre. Tarafların ilk tur seçmeni ile ilk tura katılmayan seçmenlerinin sandığa gitme arzuları önemli olacak. İkinci turu hangisi belirleyecek göreceğiz.
Bu nedenle memleketin meselelerini yine, yeniden ikinci tur sonuçlarından bağımsız olarak ve serinkanlı biçimde düşünmeli ve tartışmalıyız. Bu tartışmalarla ancak yeni bilgi, tez, model geliştirebiliriz. Görünen o ki seçimlerin ardından birçok parti içi gerilim ve tartışma yükselecek. Partilerin ve siyasi kültürün değişimi belki de bu serinkanlı düşünme sürecinden beslenecektir.
YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ