Beştaş'tan iktidar ve muhalefete eleştiri: 'Bütün tartışmalar Kürtlerin oyu üzerinden sığ bir yere indirgendi'

Beştaş'tan iktidar ve muhalefete eleştiri: 'Bütün tartışmalar Kürtlerin oyu üzerinden sığ bir yere indirgendi'
DEM Parti İBB Eşbaşkan Adayı Beştaş, seçim stratejilerini ve kent uzlaşını anlattı. İktidar ve muhalefetin tutumunu eleştiren Beştaş, "Bütün tartışmalar 'Kürtlerin oyu kime kazandırır, kime kaybettirir?' gibi çok sığ bir yere indirgenmiş durumda" dedi.

Artı Gerçek - 31 Mart'taki yerel seçimler için geri sayım başlarken gözlerin çevrildiği kentlerin başında İstanbul geliyor. 2019 seçimlerinde 'belirleyici' rol oynayan HDP, bu seçimlere DEM Parti ismiyle kendi adaylarıyla giriyor.

'Kent Uzlaşısı' kapsamında batı kentlerinin büyük bölümünde adaylarıyla seçimlere giren DEM Parti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) için Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni'yi aday gösterdi. t24'ten Cansu Çamlıbel'e konuşan Beştaş, seçim stratejilerine, ittifak tartışmalarına, Başak Demirtaş'ın adaylık sürecine, Kılıçdaroğlu'nun imzaladığı protokole 31 Mart ve sonrasına dair açıklamalarda bulundu.

'POLİTİK SÖYLEMLERİMİZ DİKKATE ALINMIYOR'

Bütün siyasi partilerin kendilerini ötekileştirdiğini ifade eden Beştaş, siyasi partilerin siyasi bir özne olarak sadece kendilerine destek verdiğimiz müddetçe kabul etmediklerini söyledi. Beştaş, "Bizim kendi iddiamızı ve kendi politik söylemimizi dikkate almıyorlar. İçerikle ilgili değiller. Şu anda bütün tartışmalar 'Kürtlerin oyu kime kazandırır, kime kaybettirir?' gibi çok sığ bir yere indirgenmiş durumda. Bu çok geri bir tartışma. ‘stratejik oy’ diye bir şeyin yanında bir de ‘toplumsal mücadele’ var. Bizim görünür kılmak istediğimiz problemler var. Seçim, sadece birine oy verip vermemek değildir" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NA 'PROTOKOL' TEPKİSİ: DERT İKTİDARI DEVRALMAKMIŞ

Genel Seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 ile 28 Mayıs arasında Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile yaptığı protokole kayyım uygulamasının devamına geçit veren bir madde eklenmesine izin vermesine ilişkin konuşan Beştaş, şunları söyledi:

"Biz zaten o protokol açıklanır açıklanmaz bunu kabul edilemez bulduğumuzu ve duruşumuzu ifade ettik. Biz “Faşizmi geriletelim” derken Türkiye'nin en ırkçı ve faşizan yaklaşımını gösteren bir partinin başkanına siz İçişleri'ni veriyorsunuz. Yani dert faşizmi geriletmek değil, iktidarı devralmakmış. Oysa ki biz iktidar mücadelesinden ziyade yönetimin demokratikleşmesi, Türkiye'nin umudunun hakikaten yükselmesi, insanların daha güvende olması, demokrasi kurallarının işlerlik kazanması gibi çok temel ve ulvi değerlerle yola çıktık. Ama ben bugün Meral olarak dönüp baktığımda görüyorum ki Kılıçdaroğlu da tıpkı Erdoğan gibi sadece iktidar olmak istiyormuş."

'BİZE DÜŞMANLIK EDEN İSİMLER YENİDEN CHP’DEN ADAY'

"CHP’de Kürt meselesine yaklaşımda ve dilde en azından sorunları gören ve çözüm önerilerini ifade eden bir değişim gördüğümü söyleyemem" diyen Beştaş, "Birçok önemli şehirde CHP bize düşmanlık yapan siyasetçileri yeniden aday yaptı. İşte Tanju Özcan, işte Muhittin Böcek…Özcan bize resmen küfreden bir zat. Biz kendisini ciddiye almayız, dikkate de almayız. Ama neticede bu tercihler Genel Merkez’de bir yaklaşım ortaya koyuyor gibi" ifadelerini kullandı.

'31 MART’TAN SONRA ORTAM OLUŞURSA YİNE MUHATAP OLARAK GÖRÜŞÜRÜZ'

Çözüm Süreci ile ilgili konuşan Beştaş, AKP'nin ittifak olmadığını yalnızca muhatap olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Biz onunla ittifak yapmadık. Bu sorunun çözümü için görüştük. Başka bir parti iktidarda olsa yine görüşürdük. Bugün için de aynı şey söz konusu. Bu, seçimle ilgili bir mesele değil. Seçimi çok aşan, seçimin üstünde ve Türkiye'nin geleceği açısından en hayatı mesele. Bugün Adalet ve Kalkınma Partisi ile ittifakımız yok, görüşmemiz yok.

Seçim öncesi, seçim sonrası ayırmadan böyle bir talebimiz ve mücadelemiz var. Biz siyaseti sadece seçimlere sıkıştırılan bir olgu olarak görmüyoruz. Biz siyaseti bir toplumsal mücadele olarak da görüyoruz.

Seçim sonrasında diyelim ki böyle bir ortam oluştu, tabii ki varız çözüme. İktidar tarafından böyle bir adım atılırsa, ittifak yapmak için değil muhataplık açısından tabii ki görüşürüz. Zaten 2013’te de meseleye aynı şekilde yaklaşmıştık. İttifak değil muhataplık."

İMAMOĞLU'NA KAYYIM TEPKİSİ

CHP'yi kayyım politikaları karşısında sessiz kalmasıyla eleştiren Beştaş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2019'da Kürtlerin oyuyla seçildiğini belirterek "Peki İmamoğlu bizim 50 belediyemize kayyım atandığında, o duruma karşı duran kaç tane cümle kurdu hatırlıyor musunuz?" diye konuştu.

Beştaş devamla şunları söyledi:

"Ekrem Bey, Selçuk Mızraklı’yı ziyaret etti, Atatürk portresi hediye etti. Onun dışında da bir şey olmadı. Ama Ekrem İmamoğlu hakkında bir dava açıldığında biliyorsunuz bütün kanallar 24 saat yayın yaptı “Yetkiler kısıtlanıyor, belediyeye el konuluyor” diye. Halbuki biz şunu dedik; “Bugün kayyıma ses çıkarmazsanız yarın herkese kayyım gelecek” ve nitekim oldu. Evet böyle bir iktidar var ama bir de böyle bir muhalefet var. Kürt meselesi söz konusu olunca hepsi aynı retoriği tekrar ediyor. İşin özü bu, bizim de mücadelemiz tüm bunları aşmaya dönük. (Röportajın tamamı)

Öne Çıkanlar