Betimar seçmene sordu: CHP'de genel başkanlık yarışını Kılıçdaroğlu mu Özgür Özel mi kazanır?

Betimar seçmene sordu: CHP'de genel başkanlık yarışını Kılıçdaroğlu mu Özgür Özel mi kazanır?
Betimar Araştırma, 'değişim' tartışmasının gündem olduğu CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında geçmesi beklenen liderlik yarışını kimin kazanacağını seçmene sordu. Ankete katılanlar Kılıçdaroğlu cevabını verirken, CHP seçmeni de aynı görüşte.

Artı Gerçek - Betimar Araştırma, 6-7 Eylül tarihleri arasında 1570 seçmen üzerinde seçim sonrası muhalefette başlayan tartışmalara ilişkin anket gerçekleştirdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ittifakta yer almayacakları açıklamasının sorulduğu ankete katılanların yüzde 41.3'ü "Yanlış buluyorum", 31.4'ü "Doğru buluyorum" derken; yüzde 31.4'lük kesim ise "Pazarlık gücünü artırmaya çalışıyor" dedi.

Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi'nin yazısında paylaştığı ankete göre, yüzde 11.4’lük bir kesim ise "Cevap yok" dedi. Ankete verilen cevaplardan en dikkat çekeni ise İYİ Parti seçmeninin yüzde 19.8'inin Akşener'i doğru bulmuyor olması. CHP seçmeninin yüzde 52.5’si de doğru bulmadığını belirtirken sadece yüzde 25.5’i Akşener’in kararını destekliyor.

AKŞENER-İNCE İTTİFAKI

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ziyareti ittifak tartışmalarını beraberinde getirmişti. Betimar, ankete katılanlara "İYİ Parti ve Memleket Partisi ittifak kararı alırsa gösterecekleri belediye başkan adayını destekler misiniz?" diye sordu.

"Hayır, oy vermem" diyenler yüzde 63 oranında çıkıyor. "Evet, oy veririm" diyenlerin oranı ise yüzde 13.7’de kalıyor. "Belki oy veririm" diyenler yüzde 19 olurken yüzde 4.3’lük bir kesim cevap vermemeyi tercih etti. İYİ Partililerin yüzde 51’i "Oy veririm" derken "Hayır, oy vermem" diyenlerin oranı yüzde 22.5.

KILIÇDAROĞLU’NUN AÇIKLAMASI 'BAHANE' OLARAK GÖRÜLDÜ

Seçim sonrası Kılıçdaroğlu'nun 'muhafazakar seçmenin ulusalcılar iktidara gelirse tekrar eski günlere döneriz korkusuyla Erdoğan’a oy verdiklerini' söylediği görüşleri de soruldu. Ankete katılanların yüzde 60.1’i bunu Kılıçdaroğlu’nun 'seçim başarısızlığına bahane üretmek için yapılmış bir açıklama' olarak görüyor. "Doğru tespit" diyenlerin oranı yüzde 29.3’te kalırken yüzde 10.6’lık bir kesim cevap vermemeyi tercih ediyor.

ÖZGÜR ÖZEL'E EN BÜYÜK DESTEK NEREDEN?

Betimar, CHP Genel Başkanlığı’na aday olmaya hazırlanan Özgür Özel’in kararını da sordu. "Doğru buluyorum" diyenlerin oranı yüzde 33.3 çıkarken "Yanlış buluyorum" diyenler yüzde 43.4 oranında. Yüzde 12.1'lik kesim ise "Adaylığını destekliyorum ama zamanlamasını yanlış buluyorum" dedi. "Cevap yok" diyenlerin oranı ise yüzde 11.2.

Aynı soru CHP seçmenine sorulduğunda Özgür Özel’in adaylığına verilen desteği arttığı görüldü.

CHP’lilerin yüzde 46’sı Özgür Özel’in kararını doğru buluyor. "Yanlış buluyorum" diyenler yüzde 26 çıkarken, "Adaylığını destekliyorum ama zamanlamasını yanlış buluyorum" diyenler yüzde 21.4 çıkıyor. Yüzde 6’lık bir kesim ise cevap vermemeyi tercih ediyor. Özgür Özel’e en büyük destek ise yüzde 57.9’la İYİ Parti ve yüzde 66.7’yle Zafer Partisi seçmeninden geliyor.

KILIÇDAROĞLU MU ÖZGÜR ÖZEL Mİ KAZANIR?

Ankete katılanlara "Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasındaki gerçekleşecek bir genel başkanlık yarışını kim kazanır" diye soruldu. Yüzde 49.3’ü Kılıçdaroğlu diyor. Özgür Özel diyenlerin oranı yüzde 38.2 çıkarken yüzde 12.5’lik bir kesim ikna edilmeyi bekliyor.

Betimar'ın "Kılıçdaroğlu mu Özgür Özel mi kazanır?" sorusunu yönelttiği CHP seçmeninin yüzde 43.3’ü "Kılıçdaroğlu kazanır" derken "Özgür Özel kazanır" diyenlerin oranı yüzde 47.6 çıkıyor. Yüzde 9.1’lik bir seçmen ise cevap vermemeyi tercih ediyor. (Kaynak)

Öne Çıkanlar