'Bu yönetimle yerel seçime gidersek yüzde 22.5'i de ararız'
Olağanüstü kurultay için imza toplayanlardan CHP'li Gaye Usluer, Artı Gerçek'e konuştu: 'Biraz sağa kayalım, dur biraz sola kayalım' diyerek iktidar olunmaz.
Esra KOÇAK MAYDA
ARTI GERÇEK- CHP'de 24 Haziran'dan sonra başlayan olağanüstü kurultay tartışmalarının ardından ilk adım atıldı. Kurultay isteyenler imza toplamaya başladıklarını açıkladı. Bugün Meclis'te düzenlenen basın toplantısında imza sayısının 100'ü geçtiğini belirten imzacılar, 15 gün sürecek maraton sonunda delegelerden 625'inin imzasını toplayabilirse, parti olağanüstü kurultaya gidecek.
İLGİLİ HABER: TEZCAN'DAN İMZACILARA: 15 GÜNDE TOPLAYABİLECEKLER Mİ GÖRÜRÜZ
'Demokrasi, Değişim ve Umut Kurultayı' başlığıyla imza toplayan isimlerden CHP Eskişehir eski Milletvekili Gaye Usluer, bugün TBMM'de düzenlenen basın toplantısında parti yönetimine dönük eleştirilerde bulundu. Usluer, basın toplantısının ardından Artı Gerçek'e konuştu. Kendilerine 'muhalefet' denmesine karşı çıkan Usluer, "Biz muhalefet değil, partiniN gerçek sahipleriyiz" dedi. CHP'de bir 'ideolojik kayma' olduğunu söyleyen Usluer, "Ben partimde tek adam istemiyorum" ifadelerini kullandı. Usluer, "Biz sağdaki partiler gibi yapmaya çalışırsak kazanamayız. Bizim seçmenimiz başka bir şey bekliyor. Bu anlayışla, bu yönetimle yerel seçime gidersek yüzde 22,5'u da ararız" dedi.
'BİZ MUHALEFET DEĞİLİZ'
- Size 'parti içi muhalefet' deniyor. Bu tanımlamayı kabul ediyor musunuz? Öte yandan bugün imzaları toplamaya başladınız, neden bir kurultay talebiniz var?
Biz 'CHP içindeki muhalifler' ifadesini kabul etmiyoruz. Buradaki ortak hedef iktidar değişimini sağlamak değil, o gitsin bu gelsin kadar basit değil mesele. 24 Haziran'da alınmış bir seçim sonucu var, başkanlığı kazanmış bir iktidar partisi var ve CHP'nin azalmış oyu var. Bizim derdimiz biz niye kazanamadık, bizim oyumuz niye azaldı.
CHP ideolojik olarak nerede durduğunu net olarak vurgulamalı ve ait olduğu yere bir an önce dönmelidir. 'Biraz sağa kayalım, dur biraz sola kayalım' diyerek iktidar olunmaz. Biz sağdaki bütün partiler gibi yapmaya çalışırsak kazanamayız. Bizim seçmenimiz başka bir şey bekliyor. Bizi umut olarak gören seçmen başka bir Türkiye vaadi bekliyor.
Burada muhalif bir hareket yok. Burada aksine partiye sahip çıkan kişiler kafa kafaya verdi. Bunu daha önce tüzük kurultayında da yaptık. Burada önergeler veren tartışmalar açmak isteyen grup aslında beş benzemezdi. Birden fazla görüşün temsilcisi vardı. Ama bizim ortaklaştığımız nokta daha demokratik bir tüzüktü. Biz bugün AKP'yi eleştirirken Türkiye'de demokrasi yok, adalet yok, liyakat yok diyoruz. Şimdi bütün bunları biz kendi partimizde sağlamak üzere yola çıktık. Biz önce evimizin içinde bunları sağlayalım istedik. Bunu sağlarsak zaten lider kendiliğinden ortaya çıkar. Hiçbir lider tek başına başarılı olamaz. Liderler ideolojileri ve kadrolarıyla güçlüdürler.
CHP'deki ideolojik kaymanın düzeltilmesini istiyoruz. Biz CHP'liyiz. Bizim ortak isteğimiz CHP'nin iktidar olması. Buna karşı çıkan herkesin de karşısındayız. Eğer CHP'nin iktidar olmasını istemek muhalefetse evet biz muhalifiz.
'AKP'NİN YAPTIKLARININ AYNISINI YAPARSANIZ YÜZDE 22.5'TE KALIRSINIZ'
- Nasıl bir ideolojik kaymadan bahsediyorsunuz?
Biz sol, sosyal demokrat bir partiyiz. Dolayısıyla biraz sağdan, biraz da soldan diye bir şey olmaz. Partiler ideolojileriyle vardır ve partilerin o ideolojileri söylemlerine de gerçeklik getirir. İkincisi bu bir kadro hareketidir. Tabii ki her kadro hareketinin bir lideri çıkar. O lider bugün A kişisi olur, yarın B kişisi olur. Bugün Muharrem Bey o lider olabilir ama esas olan ideolojik bütünlük içerisinde kadroyu oluşturmak. Siz bugün sağda mı olayım solda mı olayım derseniz, AKP'nin yaptıklarını aynısını yaparsanız, yüzde 22,5'te kalırsınız.
- Sık sık tüzük eleştirisi yapıyorsunuz. Nedir bu tüzükte olmayan, siz nasıl bir tüzük istiyorsunuz?
Biz daha demokratik bir tüzük istiyoruz. Örneğin önseçim. Biz ön seçim olması için tüzük kurultayında itiraz ettik. Genel merkez de bize itiraz etti ve olmasını istediğimiz şey engellendi. Biz mevcut yapıyla başarıyı sağlayabildik mi ona bakıyoruz. CHP, AKP'nin dolu bardağının ne kadar boşaldığına bakarak kendisine bir başarı öyküsü yaratamaz. Sonuçta bizim yüzde 25 olan oy oranımız yüzde 22,5'a inmiş ise biz bunu irdelemeliyiz.
'BU YÖNETİMLE YEREL SEÇİMDE 22,5'U DA ARARIZ'
- Sayın Kılıçdaroğlu bunu bir başarı olarak görüyor ama...
İktidardaki parti kardan zarar etmiş ama yine birinci parti. Biz zarardan zarara geçmişiz. Zaten sen muhalefetteki partisin, geriye gitmişsin. Bu anlayışla, bu grupla, bu yönetimle yerel seçime gidersek yüzde 22,5'u da ararız. Bugün büyük şehirlerde aldığımız oy oranları gösteriyor ki biz yerel seçimlerde çok da rahat olmayacağız. O zaman kurultay için neden yerel seçimlerin sonrasını bekliyoruz. Bakın tabanın ciddi bir değişim talebi var. Eğer biz CHP'liler olarak bu değişimi gerçekleştirmezsek seçmen sandığa gitmeyeceğini söylüyor. Çünkü biz hareketlerimizi tavrımızı seçmenden aldığımız mesaja göre şekillendireceğiz.
'PARTİNİN İDEOLOJİK YERİNİN BELİRLENMESİNİ İSTİYORUZ'
- 'Her kadro hareketi kendi liderini çıkarır' dediniz. Bugün sizin için o lider Muharrem İnce mi? Kurultay da adayınız İnce mi olacak?
Olağanüstü kurultay için imza attığımız belgenin üzerinde lider adı yok. Dolayısıyla bir olağanüstü kurultay kararı çıktığında hiç kimsenin önünde aday olmak için bir engel olmayacak. Herhangi bir arkadaşımız ben adayım diyebilir. Belirleyici olan delege olacaktır. Biz imzamızı Muharrem İnce için atmıyoruz. Adını da koyduk. Bu olağanüstü kurultayın adı 'Değişim ve Umut Kurultay'ı olacak.
Bunu isterken birinci olarak partinin ideolojik yerinin belirlenmesini istiyoruz, ikinci olarak iyi bir kadro hareketi istiyoruz, üçüncü olarak da tüzüğü değiştireceğiz. Partilerin tüzükleri anayasalarıdır. İnsanları yaptırıma zorlamak yazılı kurallarla olur. Örneğin iki seçim üst üste kaybeden partiyi hedeflenen başarıya ulaştıramayan kişinin başkanlığı sona erer. İşte bu yaptırımı olan, olayı kişilerin inisiyatifinden uzaklaştıran bir şey.
'YENİ BİR PARTİ YOK'
- Peki kurultay toplanmadığı takdirde yeni bir parti oluşumu gelecek mi sizlerden?
Biz yeni bir parti kurmayı doğru bulmuyoruz. Biz yürekten CHP'nin kurucu değerlerine bağlıyız. Bizim evimiz burası, biz evimizde demokrasi istiyoruz. Biz dışarda tek adamdan şikayet ediyoruz, evimizde de partimizde de tek adam istemiyoruz. Çoğulculuk istiyorsak eğer partide de evde de sokakta da tek adama karşı çıkmalıyız. Eğer AKP'yi eleştirirken ondan farkın kalmazsa eleştirileriniz de boşa düşer.