Bursa’da seçim atmosferi: AKP heyecansız, muhalefet atakta
Bursalıların en büyük sorunu ekonomi. Muhalefet partilerinin vekil adayları, değişim talebinin güçlü olduğunu belirtse de AKP’den vazgeçmeyecek olan seçmenin de olduğunu ekledi. Bursa sandıklarından Kılıçdaroğlu sürprizi çıkabilir.

Osman ÇAKLI
BURSA - İş umuduyla Anadolu’nun çeşitli şehirlerden göç edenlerin duraklarından biri olan Bursa’da iki milyona yakın insan 14 Mayıs günü sandığa gidecek. Bursa'nın birinci bölgesi sanayi, ikinci bölgesi ise tarıma dayalı üretim gerçekleştiriyor. Ancak her iki bölgede de ekonomik sorunlar son yıllarda ‘baş’ sorun olarak görülüyor.
Bursa, Türkiye’deki önemli işçi havzalarından biri olma özelliğini de taşıyor. Kent, doğu-batı yönünde ikiye ayrılıyor. Her iki yöndeki seçmen profili aynı zıtlıkla birbirinden ayrışıyor. Örnek vermek gerekirse, Nilüfer ve Mudanya ilçeleri ne kadar demokrat ise Yıldırım ve Gürsu ilçeleri o kadar muhafazakar-gelenekçi yapıya sahip. Peki Bursa’da seçmen eğilimi ne yönde? AKP Bursa’daki gücünü koruyabilecek mi? Muhalefet partilerinin çalışmaları karşılık bulacak mı? Bursa’ya özgü sorunlar neler? Bu soruların cevabı için Bursa’dayız.
BURSA'NIN DOĞUSU VE BATISI
Kentin batı ilçelerinden doğu ilçelerine doğru ilerlerken, oldukça sınıfsal bir tablo kendini hissettiriyor. Kent ve şehircilik anlamında öne çıkan Nilüfer daha planlı ve orta sınıfın yaşadığı bir yerken, Yıldırım’a doğru ilerledikçe gettolaşma net olarak görülüyor. İşçi mahallelerinin bulunduğu doğu yakasında, günün üç farklı saatinde onlarca işçi servisi dikkat çekiyor. Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte işsizliğin giderek tırmandığı, tekstil üretiminin gerilediği Bursa, aynı zamanda bir deprem kenti. İşçi yığınlarının artan yoksulluğu AKP’nin güçlü olduğu kentte cılız seslerden, yüksek perdeli itirazlara sahne oluyor. Bunu da bir önceki yerel seçimden anlamak mümkün.
ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NE OLMUŞTU?
2019 yerel seçimlerinde yüzde 49,62 ile AKP’nin kazandığı CHP’nin yüzde 47,03 ile kaybettiği kentte seçmen tercihi aslında birbirine bu kadar yakın değildi.
2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 55,55 ile birinci olan Erdoğan’ın en yakın rakibi Muharrem İnce yüzde 31,47 oy alabilmişti.
AKP STANDI HEYECANSIZ, BURSA'DAKİ GÜCÜNÜ KORUMASI 'BAŞARI' OLUR
2019 yılında pirus zaferi ilan eden AKP, bu sefer Bursa’yı elinde tutamayabilir. AKP’nin önceki seçimlerde Bursa’da yürüttüğü seçim kampanyasındaki coşkuyu, bugünlerde CHP ve İYİ Parti yakalamış gibi görünüyor. Osmangazi ilçesi Ulu Camii avlusunda stant açan AKP’liler, masalarına gelenleri partiye üye yapmaya çalışıyor. Oldukça heyecansız faaliyet yürüten AKP’liler, 14 Mayıs’ta ampulün daha çok parlayacağını savunuyor. Fakat karşısında duran CHP standındaki coşku, ampulün parlamasından ziyade gücünü muhafaza etmesi ‘başarı’ denebilecek noktada.
CHP ADAYI KAYIHAN PALA: EKONOMİK RAHATSIZLIK SANDIĞA YANSIYACAK
Sağ parti politikalarının yıllardan beri karşılık bulduğu Bursa’da, muhalefet parti milletvekili adaylarına göre değişim kapıya dayandı. CHP Bursa birinci bölge milletvekili adayı Kayıhan Pala, kentte akademik donanımıyla öne çıkan bir isim. Pandemide hakkında açılan soruşturmayla tanınan Pala, halk sağlığı alanında çalışmalar yürüttü. Bursa’nın hava kirliliğinden, ekoloji sorunlarına kadar pek çok soruna bilimsel katkıda bulundu. Milletvekili olması garanti olan Pala, Bursa’da bir değişim rüzgarı estiğini gözlemlediğini aktarıyor. Saha deneyiminin yansımalarından söz eden Pala, daha önceki yıllara nazaran Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçiminde en ön sırada olacağını belirtirken, 20 milletvekili kontenjanı olan kentte Millet İttifakı’nın yarıdan fazla vekille Meclis’te olma potansiyeli bulunduğunu ifade etti.
CHP ADAYI ORHAN SARIBAL: FAKİRLEŞEN BURSA ÇİFTÇİSİ AKP’DEN VAZGEÇEBİLİR
Bursa’nın ikinci bölge milletvekili adayı Orhan Sarıbal da daralan Bursa tarımının sandığa yansıma eğilimi taşıdığını belirtti. Tarımda artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin üretemez hale geldiğini söyleyen Sarıbal, şöyle konuştu:
“Çiftçinin borç batağında olması sandığa yansıyacak. Ancak tarımla bağı kalmayan fakat tarım yapmış bir kesim AKP’ye oy verebilir. Çünkü iktidarın kara propagandası bir şekilde karşılık buluyor. Yıllık üretimi borçlarını karşılayamadığı için her yıl daha da borçlanan çiftçiler bize ne yapacağımızı soruyorlar. Bu önceden sorulmuyor, dinlenmiyordu. Tarım politikamız teveccüh buluyor. Çiftçi üretmek istiyor fakat üretemiyor. Çiftçi para kazanamazsa üretmez. Tarımdaki bu sorun CHP’ye olan eğilimi artıyor. Oylarımız kesinlikle artacaktır. Üretici taştı ve sandığı bekliyor. Depremde insanları yalnız bırakan iktidar, tarımda çiftçiyi kendi kaderine terk etti.”
DEVLET BAHÇELİ AFİŞLERİNDE SİNAN ATEŞ STİCKERLARI
Bursa aynı zamanda Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in de memleketi. Sinan Ateş fotoğraflı isimsiz stickerları Bursa’nın neredeyse her sokağında görmek mümkün. Fakat en ilginci ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin afişinin kafasına yapıştırılan stickerlar. İYİ Parti ise suikastı seçime ‘alet’ etmek istemiyor.
İYİ Parti’nin Milletvekili adayı Selçuk Türkoğlu, Ateş suikastının sandığa nasıl yansıyacağı yönünde belirsizlik olduğunu Bursa seçmeninin karar vereceğini belirterek meselenin siyasetin konusu olmadığını söyledi.
İYİ Parti’nin en az iki vekil çıkaracağını söyleyen Türkoğlu, dört vekil çıkarma ihtimallerinin olduğunu ifade etti.
‘YEŞİL SOL PARTİ BİR VEKİLLE BURSA’DAN MECLİS’E GİDEBİLİR’
Bursa’da bu seçimde Yeşil Sol Parti’nin de milletvekili çıkarma potansiyeli var. Bursa’da AKP’ye oy vermiş Kürt seçmenin Yeşil Sol Parti’ye ilgili olduğunu anlatan birinci bölge milletvekili adayı Ceylan Erol Erdoğan diğer adaylar gibi ekonominin en büyük sorun olduğunu belirtti. Yeşil Bursa imajının ‘hukuksuz’ imar planlarıyla kaybedildiğine işaret eden Erdoğan, Bursa’da yaşanan eko kırım sorunlarının sandıkta karşılık bulabileceğini de ifade etti. İnsanların temel gıdaya erişmekte zorlandığını sözlerine ekleyen Erdoğan, sabah güneş doğmadan hal esnafını ziyaret ettiklerini ve şehrin geneline yayılan tepkiler olduğunu vurguladı.
YEREL GAZETECİ GÜLER: AKP'YE KIZGINLIK OLSA DA CİDDİ BİR ERİMEDEN SÖZ EDİLEMEZ
Yerelde gazetecilik yapan Yasemin Güler, Bursa’nın sağ merkezli bir kent olduğunu anlatarak ekonomiden dolayı AKP’ye kızgınlık olsa da “yine onlar düzeltir” anlayışının da olduğunu ifade etti. AKP’nin Bursa’da büyük bir erime yaşadığını söylemenin zor olduğuna değinen Güler, AKP’nin en kötü durumda bile sekiz vekil çıkaracağını söyledi. Güler’e göre İYİ Parti’nin her iki bölgeden birer vekil çıkarması sürpriz olmaz. Güler, şöyle devam etti:
“CHP en iyimser tabloyla yedi vekil çıkarır. Bursa’dan geçen seçimlerde Meclis’e vekil gönderemeyen HDP bu kez Yeşil Sol Parti’yle bir vekil gönderebilir. MHP’ye Bursa’da ciddi bir kızgınlık var. Sinan Ateş davası sanırım en çok Bursa’yı etkiledi. Ailenin ülkücü kökenden gelmesi ve ne olursa olsun kökene aykırı söylemler geliştirmiyor olması, yani sükunetlerini koruyor olmaları da yaşadıkları mağduriyeti çoğaltıyor. MHP bünyesinde dahi konuya önemli bir tepki var. Ülkücü kanadın bilinen isimlerini yavaş yavaş İYİ Parti cephesinde görmeye başlıyoruz. Tüm bunlara rağmen MHP önemli hamleler yaparak en azından İsmet Büyükataman’ı meclise gönderecek kadar oy almanın yolunu hazırladı gibi.”
İŞÇİLERİN DERDİ GEÇİM
Karsan ve Renault’ta çalışan ve isimlerinin yayınlanmasını istemeyen biri demokrat diğeri muhafazakar işçilerin ortak gündemi geçim derdi. Muhafazakar işçi, TOGG ve doğalgaz hamlelerinin artık karşılık bulmadığını çünkü karnının doymadığını belirterek Yeniden Refah Partisi’ne oy vermeyi düşündüğünü ancak Cumhur İttifakı’na katılması nedeniyle kararsız kaldığını belirtti.
AKP’li işçilerin bir kısmının sesini hiç çıkarmadığını belirten her iki işçi, bir bölümünün ise kararsız kaldığını aktardı.
Demokrat olan Karsan işçisi de Bakan Bilgin’in çalışma sürelerinin kısalması yönündeki vaadinin dahi karşılık bulmadığını belirterek, işçilerin somut adım görmeden AKP’ye karşı olan tepkisinin değişmeyeceğini söyledi.