Can Atalay: Seçildiğimde önüme hukuki bir engel konulması mümkün değil

Can Atalay: Seçildiğimde önüme hukuki bir engel konulması mümkün değil
Gezi davasından tutuklu bulunan TİP Hatay birinci sıra milletvekili adayı Can Atalay Artı Gerçek’in sorularını yanıtladı. Atalay, “Seçildiğimde önüme hukuken bir engel konulması mümkün değil” dedi.

Esra ÇİFTÇİ


İSTANBUL - Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası verilerek 25 Nisan 2022’te tutuklanan Avukat Can Atalay, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili adayı oldu. Atalay, Maraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’da birinci sıradan milletvekili adayı olarak gösterildi. Avukatları aracılığıyla Artı Gerçek’in sorularını yanıtlayan Atalay, “Seçildiğimde önüme hukuken bir engel konulması mümkün değil” dedi.

‘ADAYLIĞA OLUMLU YAKLAŞTIM’

Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay 1. Sıradan milletvekili adayı oldunuz. Adaylık için nasıl karar verdiniz?

Konuyu 7 Nisan Cuma akşamı saatlerinde öğrendim. Olumlu yaklaştığımı ancak önce ailemin muvafakatini ve Emek ve Özgürlük İttifakı’nın nasıl yaklaştığına ilişkin görüşmelerin bilgisini rica ettim. Her iki başlıktaki bilgi de olumlu gelince 8 Nisan Cumartesi öğleden sonra hiçbir kuşku kalmamıştı.

‘BARIŞ ARKADAŞIMA TEŞEKKÜRÜMÜ ÇIKINCA İFADE EDECEĞİM’

Barış Atay’ın milletvekili olduğu TİP’in en güçlü olduğu illerden biri olan Hatay’dan sizin yerinize feragat etmesi için ne diyeceksiniz?

Barış arkadaşıma ilişkin teşekkürümü böyle ak kağıt üstünde kara harflerle değil çıkınca ifade edeceğim.

‘TEK BİR MEKTUP YAZMAYI DÜŞÜNÜYORUM’

Siz cezaevinde olduğunuz için arkadaşlarınız sizin yerinize seçim çalışmalarını yürütecek. Nasıl bir çalışma yapacaksınız? Nasıl ortaklaşacaksınız?

Ben arkadaşlarıma güveniyorum. Benim önemsediğim başlıklar biliniyor, tek bir “mektup” yazmayı düşünüyorum. Onun dışında her şey dışarıdaki arkadaşlara emanettir.

'SEÇİLDİĞİMDE ÖNÜME HUKUKEN BİR ENGEL KONULMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Seçildiğinizde önünüze hukuki bir engel koyabilirler mi? Hukuken böyle bir ihtimal var mı?

Seçildiğimde önüme hukuken bir engel konulması mümkün değil. Yasama dokunulmazlığı ile ilgili Anaya Mahkemesi kararları açık, ayrıca çok yeni tarihli bir Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı var.

CAN ATALAY KİMDİR?

24 Mart 1976’da İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yükseköğrenim gördü. Mezun olduktan sonra bir süre NTV’nin hukuk departmanında çalıştı. 2014’te 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan Soma Katliamı’ndan sonra Soma davasının ve ardından Ermenek maden kazasının avukatlığını, 2016 yılında 11 çocuğun vefat ettiği 24 çocuğun yaralandığı Adana öğrenci yurdunda yangında mağdur ailelerin avukatlığını, 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen Çorlu tren kazasıyla ilgili davada ölenlerin yakınlarının avukatlığını, 2020’de 7 işçinin ölümü, 127 işçinin yaralanmasına neden olan Hendek havai fişek fabrikası patlamasında işçi ailelerinin avukatlığını üstlendi. Atalay, Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışmasının avukatlığını da yürüttü. Gezi Davası’nda sanık olarak davaya dahil edilip gözaltına alındı, yargılandığı iki davadan beraat etti. “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı davanın 25 Nisan 2022’de Silivri Kampüsü’ndeki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Atalay şu an Silivri cezaevinde bulunmakta.

Öne Çıkanlar