Can Atalay'dan Numan Kurtulmuş'a yanıt: Numan Bey’e ne meramımızı ne de meselenin ciddiyetini anlatamamışız

Can Atalay'dan Numan Kurtulmuş'a yanıt: Numan Bey’e ne meramımızı ne de meselenin ciddiyetini anlatamamışız
TİP'ten Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay, "Ben onu oradan nasıl çıkaracağım?" diyen TBMM Başkanı Kurtulmuş'a cevap verdi. Atalay, "Numan Bey’e ne meramımızı ne de meselenin ciddiyetini anlatamamışız" dedi.

Artı Gerçek - Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un "Ben onu oradan nasıl çıkaracağım? TBMM Başkanı bir yazı mı yazacak, bir karar mı verecek mahkeme adına? Burada kararın verilmesi mahkemenin sorumluluğundadır” sözlerine yanıt verdi.

Atalay, Silivri Cezaevi’nden Halk TV’den Fırat Fıstık'ın sorularını yanıtladı.

“Numan Bey’e ne meramımızı ne de meselenin ciddiyetini anlatamamışız” diyen Atalay, “Mesele, Şerafettin Can Atalay’ın cezaevinden çıkması ve Numan Bey’in bu konuda ‘iyilik yapması yahut yapmaması’ değildir. Mesele TBMM Sayın Başkanı’nın, TBMM’nin saygınlığına, anayasal ilkelere, yasama meclisinin bir üyesinin ve o üyesi vesilesi ile tümünün böylesi bir hukuksuzluğa uğramasına karşı tutum alıp almamasıdır” ifadelerini kullandı.

'TBMM BAŞKANININ HEM GÖREVİ HEM SORUMLULUĞU'

Numan Kurtulmuş’un doğruları dillendirmesi, hukukun ve demokrasinin gereğinin önündeki engelleri kaldırması için tutum alması gerektiğini belirten Atalay, "Bu, sayın TBMM başkanının hem görevi hem de sorumluluğudur” dedi.

Atalay Meclis Başkanı Kurtulmuş’a özetle şu yanıtı verdi:

"TBMM’ye bu saygısızlığı, yasama meclisi üyesinin içeride tutulmasını alttan almak; ‘Ben ne yapayım?’ diye sormak ileride hangi antidemokratik güçlerin işine yarar hiçbirimiz tahmin etmek dahi istemeyiz. Sayın TBMM Başkanı, Gezi Davası denen hukuksuzluk şahikasını ise zaten bildiğinizi tahmin ediyorum. Umarım ‘zulüm’ ve ‘adalet’ konularında uzun uzun sohbet etme olanağımız da olur.”

NUMAN KURTULMUŞ NE DEMİŞTİ?

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Can Atalay konusunda karar verecek olan Yargıtayın ilgili ceza dairesidir" demişti.

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay Milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay ile ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Numan Kurtulmuş asıl sorumlu sensin. Atalay'ı oradan çıkaracaksın ve gelecek, yeminini edecek" sözlerinin hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, "Numan Kurtulmuş'un tutuklu bulunan bir kişi hakkında fikir beyan etme hakkı olabilir ama oradan onu çıkarıp getirmek gibi bir sorumluluğu da yoktur, böyle bir gücü de yoktur" demişti.

Atalay'ın salıverilmesi ya da tutukluluk halinin ortadan kaldırılmasının, TBMM'nin vereceği bir karar olmadığına işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Ben onu oradan nasıl çıkaracağım? TBMM Başkanı bir yazı mı yazacak, bir karar mı verecek mahkeme adına? Burada kararın verilmesi mahkemenin sorumluluğundadır. Burada siyasetçiler olarak söyleyeceğimiz şey şudur; bir an evvel mahkemelerin kararını vermesi. Yargının gecikmiş olması bizatihi adaleti ortadan kaldıran bir husustur. Can Atalay konusunda karar verecek olan Yargıtayın ilgili ceza dairesidir. Siyaseti de TBMM'yi de rahatlatacak olan, tutukluluk haliyle ilgili kararın mahkeme tarafından verilmesidir." (Kaynak)

Öne Çıkanlar