CHP’den yeni ve kapsayıcı bir sosyal devlet projesi: Aile Destekleri Sigortası

CHP’den yeni ve kapsayıcı bir sosyal devlet projesi: Aile Destekleri Sigortası
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Aile Destekleri Sigortası’nın içeriğini kamuoyuyla paylaştı; yeni sistem asgari ücretin altında geliri olan ya da hiç geliri olmayanları da kapsayacak

+GERÇEK Yaklaşan seçim öncesi tüm siyasi partiler, kamuoyuna daha çoğulcu ve kapsayıcı politikalar üreteceklerini gösteren projeler sunuyor.

Ancak bunların içinde ücretsiz kreşten üniversite bursuna, sağlık yardımından engelli ve yaşlıların bakımına, mevcut sorunlara en pratik çözümleri getirenlerden biri CHP’nin hayata geçireceği ‘Aile Destekleri Sigortası’ projesi oldu.

Hilton İstanbul Bosphorus'ta düzenlenen basın toplantısında projeyi tanıtan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aile Destekleri Sigortası’nın yoksul ailelere sadece asgari ücret tutarında destek verilecek bir sistem değil, ailedeki engelli, bakıma muhtaç, yaşlı, öğrenci gibi bireyleri, yani herkesi kapsayan, destekleyici bir sistem olacağını açıkladı.  

Yüksel Aşkın, Canan Kaftancıoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu, Aylin Nazlıaka, Hacer Foggo

MAAŞ KADININ HESABINA YATACAK

Temel hedeflerinin ‘her ailede asgari bir sigortalının olması’ olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, Aile Destekleri Sigortası'nın yeni kurulacak olan Aile Destekleri Sigortası Kurumu tarafından uygulanacağını, maaşların kadının banka hesabına yatacağını ve en önemlisi ailedeki tüm çocukların eğitim harcamalarının karşılanacağını ifade etti.

‘Hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak’ diyen Kılıçdaroğlu, sigortanın asgari ücretin altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan kişileri de kapsayacağını, yalnız yaşayan kişilerin de ‘aile’ sayılacağını söyledi.

PROJE 'TÜM AİLELER' İÇİN...

Tüm aileler için geçerli olan ve evlilik koşulu aranmayan program, ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) 102 sayılı sosyal güvenlik sözleşmesindeki dokuz sigorta arasından Türkiye’de uygulanmayan tek sigorta çeşidi. "Dokuz sigortadan sekizi Türkiye’de var. Dokuzuncu dal (aile destekleri) 51 yıldır uygulanmıyor. Adı Asgari gelir güvencesi. Biz bunu uygulamaya geçireceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, sigorta kapsamında aile hekimliği gibi sosyal destek birimleri oluşturulacağını ve ailelerin takibinin bu kurumlar tarafından yapılacağını da sözlerine ekledi. 

AİLELERDEN HERHANGİ BİR PRİM ALINMAYACAK

Proje kapsamında çok sayıda sosyal hizmet uzmanı istihdam edilecek, bu uzmanların çoğu kadın olacak. Ayrıca kamu kurumlarına işçi alırken, bu ailelerde yaşayanlara pozitif ayrımcılık yapılacak. Mevsimlik işçilerin durumuna da düzenleme getirecek olan proje kapsamında, işçilere destek verilecek, çocukların eğitim hayatına katılması sağlanacak.

Projenin en büyük desteği eğitime olacak, kreşler ücretsiz olacak, üniversiteye giden öğrencilere burs verilecek.

Sigorta kapsamında ailelerden herhangi bir prim ödemesi alınmayacak. Sistemin adının sigorta olması ILO’nun bu terimi kullanıyor olmasından kaynaklanıyor.  

Yoksulluğun bir maliyet sorunu değil, bir zihniyet sorunu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, toplantıda ayrıca bundan böyle ‘yoksulun ve yoksulluğun istismarına’ son verileceğini söyledi.

EN DÜŞÜK YARDIM 1100, EN YÜKSEK YARDIM 5500 LİRA OLACAK

Basın toplantısında soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bu sigortanın en çok kadınlar ve çocuklar için olduğunu, ailelere en az 1100, en fazla 5500 lira tutarında aylık yardım yapılacağını duyurdu.

"Emekli kesimi, aile kapsamının neresinde?" sorusuna, "Emekliler doğal olarak sistemin dışında. Fakat dul ve yetim aylıkları çok düşük, bunlara mutlaka destek olmak lazım" diyen Kılıçdaroğlu, "Parayı kadına verince, kadını nasıl koruyacağız? Aile içi şiddet yaygın malum…" yorumuna, "Kadına parayı verelim, erkeğe koklatmaz bile. Evin ihtiyacını en iyi bilen kadın. Parayı ona vermek en doğalı" cevabını verdi.

'57 BİN TÜR AİLE BELİRLEDİK'

"Aile destekleri sigortası, asgari ücretin altında veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak" diyen Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: Aile dediğimiz bir kişi de olabilir, beş kişide, yedi kişi de olabilir. İnternet sitemize girildiğinde 57 bin tür aile için bir program geliştirdik. Örneğin: tek kişidir, üç kişidir, üç kişi bir engelli var, üç kişi biri üniversiteye gidiyor diye 57 bin tür aile tipini belirledik, uzun bir çalışma oldu. Dolayısıyla internet sitesine giren kendi pozisyonunu oraya yazan kişi altında ne kadar aile yardımı alacağını da görmüş olacak. Böylece hayali bir proje değil, ayakları yere basan ön çalışmaları yapılmış ciddi bir analizden geçtikten sonra sizlerle paylaşıyoruz.

BOŞANAN KADINLARA EV BULUNACAK

"Tüketici borçları çok yüksek, bankaların bu ödemelere haciz koymaları nasıl engellenecek?" sorusuna, "Beklentinin üstünde harcama yapmışsa banka bunu alır. Fakat mevcut (sistem başlarken geçerli olan) borçlar açısından, oturup ailelerin bütün kredi borçlarının tamamını sileceğiz. Bankalarla konuşacağız" diyen Kılıçdaroğlu, "Boşanma halinde, kadın ne olacak?" sorusunuysa "Sığınma evi geçici, bazen baba eve almıyor. Bu sigorta dalı, o kadına ev bulacak, daha rahat bir yaşam sürmesi sağlanacak, aile destekleri sigortasından yararlanacak" diyerek yanıtladı.

SOSYOLOG İSTİHDAMI YAPILACAK 

Sigorta kapsamında ayrıca sosyolog istihdamı yapılacağını açıklayan Kılıçdaroğlu açıklamasında ayrıca, "Kadınların çalışması için kreş gerekli. Yoksul ailelerin yaşadığı yerlerden başlayarak kreşler açılacak. Belediyelerimiz buna başladı ve kadınlar da çalışmaya başlıyor zaten" dedi.

"Hiçbir ailenin suyu, elektriği kesilmeyecek" diyen genel başkan, toplantıda son olarak Türkiye’nin yoksulluk diye bir sorunu kalmayacağının da altını çizdi.

CHP'nin basınla paylaştığı, '15 Soruda Aile Destek Sigortası' metni şöyle:

1-AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI NEDİR?
Aile Destekleri Sigortası, kişinin doğumundan ölümüne kadar bütün yaşamını sosyal güvence altına alan, her aileye asgari gelir güvencesi veren, ailedeki mutluluğu, huzuru ve bereketi devam ettirmeyi hedefleyen bir sigorta dalıdır.

2-AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI KİMLERİ KAPSAMAKTADIR?
Aile Destekleri Sigortası; asgari ücretin altında geliri olan veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak.

3-YOKSUL AİLELERE SADECE ASGARİ ÜCRET TUTARINDA MI DESTEK VERİLECEK?
Hayır! Her ailenin durumu özel olarak incelenecek. Şöyle ki; aile bireyleri arasında engelli ve/veya yaşlı var mı bakılacak. Okula giden kaç çocuk var ve çocuklar hangi düzeyde eğitim alıyorlar tespit edilecek. Bütün bu aşamalardan sonra başvuran ailenin geliri belirlenecek. Böylece ailenin gelir durumuna göre asgari ücret veya asgari ücretin en az iki katı tutarında destek güvencesi verilecek. Ayrıca engelli çocuğuna veya yaşlı aile bireylerine bakan kadınların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenecek ve Aile Destekleri Sigortası kapsamında ev kadınlarına emeklilik hakkı sağlanacak.

4-AİLENİN MALİ DURUMUNU VE SOSYAL STATÜSÜNÜ KİM BELİRLEYECEK?
Aile Destekleri Sigortası Kurumu bünyesinde çalışan sosyal hizmet uzmanları ve sosyologlar belirleyecekler. Sigorta kapsamından yararlanan ailelerin sosyal statüleri ve gelir durumu düzenli aralıklarla güncellenecek.

5-AİLE DESTEKLERİ SİGORTASINI HANGİ KURUM UYGULAYACAK?
İnancımızda da, felsefemizde de temel bir kural var: sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Bunun için Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Böylece yardımlar tek elde toplanacak, israf önlenecek, uygulamadaki keyfiliğe son verilecek. Aile Destekleri Sigortası Kurumu ailenin kadın bireyi adına banka hesabı açacak. Destek güvencesi bu hesaba yatırılacak. Kadınlar aylıklarını çekip ihtiyaçlarını karşılayacak. Aile Destekleri Sigortasıyla insan onuruna yakışır bir yaşam hayata geçirilecek.

6-AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI NEDENİYLE ENGELLİ, EVDE BAKIM VE YAŞLILIK MAAŞIALANLARIN AYLIKLARI KESİLECEK Mİ?
"Sakın ha CHP’ye oy vermeyin, oy verirseniz yardımlarınız kesilir!" diyorlar. Hayır! Hiçbir aylık kesilmeyecek! Tam tersine iyileştirilecek.

7-AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI KAPSAMINDAKİ AİLELERİN ÇOCUKLARININ EĞİTİM HARCAMALARI KARŞILANACAK MI?
Evet! Tüm harcamalar karşılanarak eğitimde fırsat eşitliği yaratılacak. Kreşler ücretsiz olacak. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine burs verilecek. Ücretsiz yurt olanağı sağlanacak. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek.

8-MEVSİMLİK İŞÇİLERİN BARINMALARI VE ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ NASIL OLACAK?
İnsani koşulların tamamı hayata geçirilecek. Mevsimlik işçilerin karavanlarda kalması sağlanacak. Banyo ve tuvalet ihtiyaçları karşılanacak. Çocuklar için öğretmen olacak. Hiçbir çocuk eğitimsiz kalmayacak.

9-YOKSUL OLUP TEK BAŞINA YAŞAYAN KİŞİ DE AİLE DESTEKLERİ SİGORTASINDAN YARARLANACAK MI?
Evet! Hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. Herkesin temel vatandaşlık geliri olacak.

10-AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI KAPSAMINDA HAYATA GEÇİRECEĞİMİZ YENİ BAŞLANGIÇLAR FONU NEDİR?
Boşanan kadınların ev kirası, eşya gideri ve çocuk bakım ihtiyaçları Aile Destekleri Sigortası’nın güvencesi içinde olacak. Buna Yeni Başlangıçlar Fonu diyoruz. Yeni bir hayata başlayan kadınlara sosyal devletin sahip çıktığı bir uygulama başlatılacak.

11-KAMUYA PERSONEL ALINIRKEN AİLE DESTEKLERİ SİGORTASINDAN YARARLANANLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILACAK MI?
Her ailede asgari bir sigortalı bireyin bulunması temel hedefimiz olacak. Aile Destekleri Sigortası’ndan yararlanan ailelerin çocuklarına ve işsiz bireylerine devlet personel alımlarında öncelik hakkı tanınacak. Böylece yurttaşlarımız ömür boyu devlete el avuç açmak zorunda kalmayacak!

12-AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI KAPSAMINA GİREN AİLELER SİGORTA PRİMİ ÖDEYECEK Mİ?
Hayır! Bu ailelerden hiçbir ad altında herhangi bir prim alınmayacak. Aile Destekleri Sigortası kapsamında yapılacak harcamaların tamamı devletin bütçesinden sağlanacak.

13-AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI HARCAMALARINI KARŞILAYACAK KAYNAK VAR MI?
Bütçedeki kaynakların kullanımı bir siyasi tercihtir. Sosyal devlet fakirin fukaranın yanında olan devlettir. Aile Destekleri Sigortasıyla bütçe beşli çete için değil halktan yana kullanılacak.

14-VATANDAŞ YOKSULLUĞUN VE İŞSİZLİĞİN GİDERİLMESİNİ DEVLETTEN İSTEYEBİLİR Mİ?
Anayasa ve yasalar bu hakkı bütün vatandaşlarımıza vermiş durumdadır. Fakirlere yardım devletin ve iktidarın bir lütfu değil, görevidir.

15-1971 YILINDA UYGULAMASI TAAHHÜT EDİLEN AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI 50 YILDIR NEDEN UYGULANMADI?
Devleti yönetenler yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek istediler. Biz yardım yapılan kişinin kimliğine, inancına, yaşam tarzına bakmayacağız. Biz sorunu çözmeye talibiz ve çözeceğiz. Aile Destekleri Sigortası ile vatandaşa hakkını teslim edeceğiz.

Öne Çıkanlar