CHP deprem önlemi önerilerini açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, partisinin deprem önerilerini açıkladı.

CHP deprem önlemi önerilerini açıkladı

İzmir depremi sonrası TBMM’deki tüm siyasi partilerin uzlaşmasıyla ‘Deprem Araştırma Komisyonu’ kurulması kararlaştırıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş milletvekili Ali Öztunç, partisinin sunduğu 58 önergenin AKP ve MHP tarafından reddedildiğini hatırlatarak, "Meclisin bu komisyonu kurması için illa Ayda bebeğin annesiz mi kalması, 114 canımızın ölmesi mi gerekiyordu? Önceden bu komisyon kurulsa ve işini tam yapsa, kanunlar çıksa, bu yapılar yıkılsaydı şimdi Ayda bebek de annesiz kalmayacaktı. Kurulacak komisyon 'dostlar alışverişte görsün' için olmamalı" dedi.

‘CUMHURBAŞKANI’NIN YETKİSİ VAR’

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Öztunç, deprem gerçekliğinin sadece yaşandığı vakit konuşulduğunu belirterek hükümetin acil olarak fay hatları üzerinde bulunan yerleşimlerin tamamında risk analizi yapması gerektiğini belirtti.

Öztunç, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çöken apartmanlara ilişkin herhangi bir riskli bina başvurusu yapılmadığı için riskli bina şerhi olmadığından söz etti. Oysa ki şahısların başvurusu üzerine riskli yapı ilanı yapılabileceği gibi, Cumhurbaşkanlığı’nın riskli alan ilanı yapabilmesi de hukuken mümkündür. Cumhurbaşkanı'nın zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan alanı riskli alan olarak ilan etme yetkisi bulunuyor. Son yıllarda sık sık deprem yaşayan İzmir'de, kamu kurumlarınca re'sen araştırma yapılmamış olması ya da önleyici tedbirlere başvurulmaması da ihmaldir" dedi.

‘DEPREM VE AŞIRI DOĞA OLAYLARI İLE MÜCADELE DAİRE BAŞKANLIKLARI VE MÜDÜRLÜKLERİ KURULMALI’

"Kurulacak komisyon 'dostlar alışverişte görsün' için olmamalı" diyen Öztunç partisinin 7 maddelik deprem zararlarını önleme önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Ön tedbirlilik ilkesi gereğince, Afet Riskini Azaltma politikaları belirlenmeli, imar uygulamaları gibi öncelikli uygulamalarda Afet Riskini Azaltma politikalarına göre hareket edilmeli.

Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde Deprem ve Aşırı Doğa Olayları İle Mücadele Daire Başkanlıkları, İl ve İlçe belediyeleri bünyesinde Deprem ve Aşırı Doğa Olayları İle Mücadele Müdürlükleri kurulmalı.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILIRKEN ADİL UYGULAMALAR GELİŞTİRİLMELİ’

"Afetlere karşı dayanıksız yapı stokunun iyileştirilmesi ve kentsel dönüşüm uygulamaları yapılırken, soylulaştırma, zorla tahliye, mülkiyet hakkı ihlali, borçlandırma gibi davranışlardan kaçınılmalı; yurttaşların sağlık ve konut haklarını tesis edecek adil uygulamalar geliştirilmeli.

Afet riski tespitlerinin bilimsel ve objektif verilere göre hazırlanan raporlarla yapılmalı. Bu raporların neticelerine göre iyileştirme ya da kentsel dönüşüm uygulamalarının yapılıp yapılmamasına karar verilmeli."

‘FAY KANUNU TEKLİFİ BİR AN ÖNCE KANUNLAŞTIRILMALI’

"Kamusal müşterek alanlar, afet durumlarında kullanılabilecek mekanlar olarak kurgulanmalı. Arama-kurtarma, ilkyardım ve diğer temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu üniteleri taşıması gereken, yurttaşların kolayca erişebileceği konuma sahip toplama alanlarının sayıları arttırılmalı.

Arama kurtarma ekiplerinin personel sayıları arttırılmalı, afetle mücadele sırasındaki temel ihtiyaçları gidermeye yönelik koşullar iyileştirilmeli.

Fay Kanunu Teklifi bir an önce kanunlaştırılmalı, fay hattındaki yerleşim yerlerindeki yapıların risk analizi yapılmalı."

deprem önlem Ali Öztunç