CHP Grup Başkanvekili Başarır: Bakan Özhaseki evine Tapu ve Kadastro'nun haritalama uçağıyla gidiyor

CHP Grup Başkanvekili Başarır: Bakan Özhaseki evine Tapu ve Kadastro'nun haritalama uçağıyla gidiyor
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun özel uçakla Almanya gezisine tepki sürerken, Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün haritalama uçağını özel işleri için kullandığı ileri sürüldü. Bakanlık iddiayı kabul etti.

Artı Gerçek - Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun Almanya'ya Rönesans Holding’e ait özel jetle gitmesine tepkiler sürerken, benzer bir iddia da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki hakkında geldi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Özhaseki’nin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün haritalama uçağını özel işleri için kullandığını iddia etti. Başarır, havadan çekim için kullanılması gereken uçağın, Özhaseki tarafından Ankara-Kayseri arasında özel seyahatler için kullanıldığını söyledi.

Bakanlık ise iddiayı doğrulayıp, bu sayede tasarruf edildiğini ileri sürdü. Açıklamada, "Aynı zamanda Tapu ve Kadastro uçağı, ulaşım giderlerinden de Bakanlığımıza ve devletimize maliyetten tasarruf sağlamaktadır. Yine Bakanlık heyetimizce toplu olarak kullanılan uçağın maliyet hesabına bakıldığında da ciddi bir tasarruf edildiği görülecektir" iddiasında bulunuldu.

BAŞARIR NE DEDİ?

Al Mahir Başarır açıklamasında, ''Tasarruf tedbirleri, demişlerdi. '250 araçlık konvoylar olmayacak' demişlerdi" ifadelerini kullanarak şöyle demişti:

"Neyi gördük, Ulaştırma Bakanının ihale verdiği firmanın uçağıyla Almanya’ya gittiğini. Bir skandal da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye ait. Bakan, devletin uçağıyla seyahat ediyor. Aslında bu uçağı Tapu ve Kadastro havadan çekim için kullanması lazım ama Bakan Ankara’dan evine, Kayseri’ye gidiyor. Bu uçağı özel işleri için kullanıyor."

'İNSANLAR MEMLEKETİNE GİDEMİYOR, SİZ NE HAKLA YAPIYORSUNUZ?'

Bakan Özhaseki’nin, 10 Mayıs ve 29 Mayıs günlerinde söz konusu uçağı Ankara’dan Kayseri’ye evine gitmek için kullandığını, daha öncesinde ise Hatay, Muğla ve Elazığ’a da aynı uçakla gittiğini tespit ettiklerini belirten Başarır, "Çıkıp, bunun hesabını topluma verin. Bayram yaklaşıyor, insanlar 1200 liraya bilet alıp memleketlerine gidemiyor. Siz bunu ne hakla yapıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK NE DEDİ?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise iddiayı doğruladı, kullanımın protokol kapsamında olduğunu belirtip tasarrufa da katkı sağladığını ileri sürdü. Açıklamada, "İmzalanan protokole uygun olarak uçak, görev uçuşu gerçekleştirmediği zamanların dışında, 2018 yılından bugüne kadar çeşitli vesilelerle planlanan il ziyaretlerinde ayrıca deprem, yangın, sel gibi afet süreçlerinde ve tarifeli uçuşların programlarla örtüşmediği zamanlarda Bakanlığımıza hizmet vermektedir" denildi.

'TARİFELİ UÇUŞLARIN PROGRAMLARLA ÖRTÜŞMEDİĞİ ZAMANLARDA...'

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ait uçağın hava açık olduğunda ortofoto haritalama, kaçak yapıların tespiti, kentsel dönüşüm çalışmaları ve afet yönetimi gibi hizmetler için kullanıldığı belirtildi. "Mevcut hizmetlerin dışında Bakanlığın çalışmalarının hızlı ve verimli şekilde gerçekleştirilmesi" için Bakanlık ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında 2018'de protokol imzalandığı aktarılarak şu ifadeler kullanıldı:

"İmzalanan protokole uygun olarak uçak, görev uçuşu gerçekleştirmediği zamanların dışında, 2018 yılından bugüne kadar çeşitli vesilelerle planlanan il ziyaretlerinde ayrıca deprem, yangın, sel gibi afet süreçlerinde ve tarifeli uçuşların programlarla örtüşmediği zamanlarda Bakanlığımıza hizmet vermektedir.

Yine bin yılın afetinden etkilenen illerimizin imar ve inşası ve vatandaşlarımızın bir an evvel güvenli konutlarına kavuşması ve çalışmaların takibi için de sıklıkla deprem bölgesine gidilmektedir. Deprem bölgesinde yer alan iller arasında uçuşların olmadığı lokasyonlar için de bu uçak zaruretten dolayı bu ulaşım aksında kullanılmaktadır."

'TASARRUF SAĞLAMAKTADIR'

İl ziyaretleri ve açılışlar kapsamında bu uçakla, 11 Mayıs'ta Kayseri'de açılışı gerçekleştirilen Akıl Küpü Kütüphanesi ve İkinci Bahar Evi ile Şükrü Karaca Aile Sağlığı Merkezi ve Parkı için 10 Mayıs akşamı Kayseri'ye ziyaret gerçekleştirildiği bilgisine yer verilen açıklamada, programın tüm bilgi ve içeriklerinin Bakan Özhaseki'nin sosyal medya hesaplarında mevcut olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Aynı zamanda Tapu ve Kadastro uçağı, ulaşım giderlerinden de Bakanlığımıza ve devletimize maliyetten tasarruf sağlamaktadır. Yine Bakanlık heyetimizce toplu olarak kullanılan uçağın maliyet hesabına bakıldığında da ciddi bir tasarruf edildiği görülecektir. Bu anlamda bahsi geçen uçağın, bazı basın ve yayın organlarında söylendiği gibi özel işlerde kullanıldığı ve tasarruf tedbirlerine aykırı olduğu iddiası bir iftiradan ibarettir" iddiasında bulunuldu. (ANKA)

Öne Çıkanlar